AUDA, AUDI: Denne 2020-modellen Audi e-tron har en skiltleser som fungerer svært dårlig i Bergen og omegn.

Audi-sjåfør har loggført fartsholderen:

e-tron bråbremser til 30 km/t inne i tunnel med 80-sone

Føreren av denne Audi e-tron-modellen kan fortelle om en bil som bråbremser inne i tunneler og som akselererer til 100 foran fotobokser i 80-soner.

Publisert

– Funksjonen som du har betalt dyrt for, er full av mangler og potensielt livsfarlig, sier han til Motor.

I går publiserte Motor en video der vi dokumenterte hvordan en VW ID.4 med fartsholder og skiltleser plutselig og formålsløst bremset ned mot 30 km/t i 80-sone, og deretter akselererte brått opp til 80 km/t igjen.

Ingen skilt eller øvrige trafikkforhold kunne forklare dette.

Hendelsen er bare en av utallige som vi har opplevd med forskjellige modeller fra Volkswagen-konsernet med samme teknologi, men også med ulike modeller fra Mercedes.

Les flere Audi-nyheter:

En bruker av en 2020-modell Audi e-tron med adaptiv fartsholder og skiltlesing, skriver i en e-post til Motor at han hovedsakelig har kjørt på veier i og rundt Bergen, men også på en tur til Stavanger og tilbake til Bergen.

Direkte farlig

Han påpeker at bilen er en herlig kjøremaskin, men at fartsholderen med skiltlesing oppleves som stressende selv for ham som nå er oppmerksom på situasjonene som oppstår.

Han er overbevist om at mange andre sjåfører vil oppleve dette som direkte trafikkfarlig.

e-tron-føreren har loggført sine episoder med fartsholderen i bruk. Dette er hovedpunktene:

  • Ved portalen til Fløyfjellstunnelen (nordgående) øker den skiltede fartsgrensen fra 60 til 80, men like på innsiden av tunnelen bråbremser bilen ned til både 30 og 50 km/t., før den igjen øker til 100 km/t, som er 20 km/t. over tillatt hastighet.

Merk: I boliggatene over tunnelen er det både 30 og 50 km/t.-soner.

  • Bilen leser 100 km/t i begge retninger av to av landets mest omtalte tunnel-flaskehalser – Fløyfjellstunnelen og Damsgårdstunnelen – hvor fotoboksene foreviger deg når du passerer 80 km/t.
  • Ved avkjøringen til Eidsvåg, leser bilen skiltet i avkjøringssfilen og bråbremser på nytt til 50 i 80-sone.
  • Fra Bergen sentrum mot Flesland vestfra, kommer det to tunneler. I begge er det 80-grense og fotobokser. Bilen legger seg likevel i 100 km/t.
TRILLINGLANSERING: Disse tre elbilene – Audi Q4, VW ID.4 og Skoda Enyaq – kommer i hopetall på norske veier i disse dager og utover sommeren. Men de kommer også med noen unoter.

Kostbar affære

– Nå er jeg klar over det, og følger ekstra med. Men første gang jeg kjørte strekningen, var det like ved å bli en svært kostbar affære gjennom en av fotoboksene, sier sjåføren til Motor.

  • Mellom avkjøringen til Loddefjord og Sotrabroen, på riksvei 555, varierer fartsgrensen mellom 60, 70 og 80 km/t. Bilen kan likevel plutselig bremse ned til 50, selv om det verken er skilt eller tidligere 50-sone på strekningen.

Sjåføren har ikke noe ønske om å stå fram i offentligheten, men mener erfaringene er så viktige at han gjerne deler dem.

Her er de siste elbil-nyhetene:

SPARK BAK: Skoda Enyaq og VW ID.4 leverer i tetsjiktet innenfor de fleste kategorier blant dagens elbiler, men deler av førerstøtteteknologien holder ikke mål.

Reagerer på VW

– Andre trafikanter forventer ikke at en bil plutselig bremser ned til halve farten på en fire felts motorvei. Dessuten fremstår du jo som en ruset sjåfør, med alt dét potensielt kan medføre, påpeker han.

Han reagerer også på reaksjonen som uttrykkes fra VW og Mercedes.

– Man kjøper ikke biler med denne typen funksjonalitet, for så å skru det av. I alle fall ikke med begrunnelsen at det ikke fungerer.

Han oppfatter funksjonaliteten som så mangelfull at det representerer en kjøpsrettslig mangel.

– Funksjonen er farlig, og ikke egnet for bruk, slik den framstår i dag, fastslår han.

Her er alle Motors biltester: