FAMILIEVENNLIG: Nye Opel Astra er nå tilgjengelig som stasjonsvogn.

Test: Opel Astra Sports Tourer

Opel er tidlig ute, men likevel litt for sent

Jaget etter lettere biler og lavere luftmotstand åpner for den klassiske stasjonsvognen. Opel lykkes bare delvis.

Publisert Sist oppdatert

Opel Astra Sports Tourer

 • Pris fra: 399.900 (inkl. omkostninger)
 • Pris testbil: 412.000 (inkl. omkostninger)
 • Motor/drivlinje: 54 (51,5 netto) kWt batteri, 156 hk/270 Nm, ettrinns automat, forhjulstrekk.
 •  Rekkevidde/forbruk: 413 km/15,8 kWt/100 km.
 • Ladehastighet: 100 kW.
 • Lengde/bredde (med speil)/høyde/bakkeklaring: 464/206/148/17 cm.
 • Bagasjerom (femseter): 513 liter.
 • Vekt/nyttelast: 1685/440 kg.
 • Hengervekt/taklast: 0/80 kg.
 • Hjul: 225/40R18.
 • 0-100/toppfart: 9,3 sek/170 km/t.
 • Konkurrenter: MG5, Peugeot E-2008, Hyundai Kona, BYD Atto 3.

I øyeblikket kan vi bare krysse av for to – kanskje tre – elektriske stasjonsvogner i Norge: 

 • MG5, som har vært her en stund og Nio ET5 Touring, som kom i fjor. 
 • Og –  kanskje – Porsche Taycan Turismo, for dem som vil leke med stasjonsvogn-begrepet og tirre på seg noen entusiaster.

Men flere kommer: VW ID.7 Tourer, Peugeot E-308, BMW i5 Touring og Audi A6, for å nevne fire. 

Opel Astra Sports Tourer

69 poeng

Helelektrisk, men ellers en klassisk og fornuftig stasjonsvogn fra Opel. Meget bra bagasjeplass, men for dårlig rekkevidde i familieklassen. Den er noen år for sent ute på et kravstort norsk elbilmarked.

Komfort 8/10

Utmerket lys og lite hjulstøy er solide plussfaktorer i en lavere prisklasse som dette. Gode seter foran, trangt bak. Forhjulstrekken er et minus på glatt føre – ikke minst når det store bagasjerommet fylles. Materialkvaliteten i interiøret er et hakk ned fra tidligere generasjoner Astra.

Design 5/10

De rene linjene i fronten – inspirert av legenden Manta – går igjen på alle nye Opel-modeller, men er mest vellykket på Mokka. Astra stasjonsvogn blir anonym. Innvendig representerer det liggende instrumentpanelet den ene av to tidstypiske designretninger. Enkelt og oversiktlig, men kjedelig.

Kjøreegenskaper 6/10

Gammeldags konstruksjon tilpasset store forbrenningsmotorer. Når bilen presses litt, er den ikke like balansert som en dedikert elbil med bakhjulsdrift. Dette merkes lite i det daglige, men forhjulstrekken er et minus vinterstid. Effektmessig blant de sløvere – og merkelig knotete kjøremodus.

Miljø og forbruk 6/10

De mange elbilene fra det store Stellantis-konsernet markedsføres med svært lavt forbruk. Vinterstid er de naturligvis ikke i nærheten, men de har heller ikke innfridd under gunstigere forhold. Offisiell rekkevidde på 413 km er for lavt for en fullverdig familiebil.

Utstyr 8/10

Selges bare i én utstyrsversjon – GS – som har mye av det man kan forvente i denne prisklassen. I lanseringsperioden er også et par utstyrspakker til en verdi av 26.000 inkludert – som vi tipper blir permanent. At en gjennomført fornuftig familiebil ikke har hengerfeste, er naturligvis et minus.

Praktisk 8/10

Bagasjerommet på 516 liter, er et opplagt konkurransefortrinn. Her får du i tillegg solid plass opp til taket – med bagasjeromsnett om ønskelig. Tredelt baksete er også et pluss. Langt på vei en fullverdig familiebil, men ganske trangt baksete. Minus for lav nyttelast og ingen hengermulighet.

Pris 8/10

Konkurransen i klassen rundt 400.000 og oppover er blitt knallhard. Opel vet de må prise en bil som dette aggressivt for å konkurrere både med mer moderne og mer SUV-pregede biler. Med metallic lakk og vinterhjul ender denne på cirka 430.000 kroner. Det er absolutt mye bil for pengene.

Driftskostnader 8/10

Opel tilbyr tre ulike serviceavtaler (deler kommer i tillegg): 3 år/45.000 km til 7900, 4 år/60.000 km til 14.900, og 5 år/75.000 til 19.500. Det gir økonomisk forutsigbarhet. Elbilene fra Stellantis er generelt gjennomarbeidede uten for mye ny og avansert teknologi – og derfor relativt få feil.

Sikkerhet 6/10

Fire stjerner hos Euro NCAP er naturligvis et prestisjenederlag. Konserntvilling Peugeot 308 deler denne skjebnen, mens alle relevante konkurrenter havner på fem stjerner. Den trekkes primært for manglende beskyttelse av myke trafikanter og for få kollisjonsputer.

Annenhåndsverdi 6/10

Som stasjonsvogn er Astra på mange måter en slags pionér i et marked som nesten utelukkende etterspør SUV-er. Trenden er i ferd med å endre seg, men Astra blir nok ingen storselger – og følgelig heller ikke spesielt etterspurt som brukt. Regn med et relativt stort prosentfall.

Rekkevidde

Med masse bagasjeplass og utmerket komfort, er Astra Sports Tourer langt på vei skapt for deilige langturer. Men de blir dessverre litt for korte. 

Det store Stellantis-konsernet har lansert en rekke modeller den siste tiden med samme batteripakke som Astra. Fra lille Opel Corsa til vesentlig større Peugeot E-308, langt på vei Astras tvilling. 

Felles for samtlige, er lave forbrukstall etter den standardiserte WLTP-syklusen. I praksis har vi ikke klart å nå disse tallene under gunstige forhold. 

Og slett ikke på denne tiden av året. Inntrykket ble bekreftet av Stellantis-bilene i vinterens store elbiltest. 

Alle de tre modellene – Peugeot E-308, Jeep Avenger og altså Opel Astra – havnet helt i bunnsjiktet da vi sammenliknet den offisielle WLTP-rekkevidden med den praktiske rekkevidden en vanlig norsk vinterdag. 

Her kan du lese mer om resultatene til Astra og de andre bilene som var med i testen.

STASJONSVOGN: Foreløpig er Astra den tredje tradisjonelle helelektriske stasjonsvognen på markedet. Men i 2024 kommer det mange flere.
SVART TAK: Astra-versjonene som selges i Norge, har svart tak. Bilen har også de karakteristiske svarte «hjørnetennene», et motefenomen som vi også finner på blant annet Polestar 2 og VW ID.7, men som vi mener ødelegger noe linjene.

Opplagte styrker

Vi kjørte også Astra i den kaldeste perioden på Østlandet, og registrerte at rekkevidden ble redusert med 50 prosent. Det er ikke slett ikke unikt for elbiler.

Men hvis du har drøye 20 mil på batteriet, og du naturligvis ikke vil kjøre ned mot null og miste effekt i motor og klimaanlegg, og du ideelt sett heller ikke bør hurtiglade til over 80 prosent – ja, hvor mange mil praktisk kjørelengde har du da? 

Ikke mange.

Men ikke alle kjører langt, ofte. Da har denne bilen noen opplagte styrker. Bagasjevolum, høy landeveiskomfort og fornuftig betjening er tre av dem.

RYDDIG: Det linjerette designet fra fronten, hentes igjen i instrumentpanelet. Materialkvaliten imponerer ikke, spesielt den svarte plasten i midtkonsollen samler støv og fingermerker.
EFFEKTIV: En av de bedre girvelgerne på markedet, her bruker du langemann for å sette den i drive, tommelen for å sette den i revers. Knappen (B) gir ekstra regenering.

Smart girvelger

De fysiske knappene til de fleste primærfunksjoner ligger godt synlig til høyre for deg. 

Hjulet som styrer volumet fra høyttalerne, stikker litt ut. Det er lett å både finne og ta på. Girspaken er en liten, smart hendel som du enkelt styrer med langemann. Alt er ellers der du forventer.

Fra sjåførsetet ønsker vi oss ellers litt høyere materialkvalitet. Det er rart at det 10 år gamle mote­fenomenet «svart­lakkert plast» fortsatt er såpass dominerende i en moderne bil.

KNAPPER: Bra skjermbilde og tydelige knapper til viktige funksjoner. Men betjeningen av stolvarme og rattvarme krever mange trykk.

Litt gammeldags

Som med de øvrige av dagens generasjon elbiler fra Stellantis, handler det om å gjøre overgangen fra fossilt til helelektrisk så smidig som mulig. 

Det er sikkert en fornuftig filosofi på mindre elbilmodne markeder enn det norske.

Men selv som en slags pionér i form av å være en helelektrisk stasjonsvogn, oppleves Astra som litt for gammeldags. 

PARADEGREN: Bagasjerom på over 500 liter, og også med rikelig plass opp til taket, gjør Astra til en ekte stasjonsvogn.

Mer enn sterk nok

Den nyutviklede motoren med 156 hester, har vi allerede testet i alle de øvrige modellene fra Stellantis. Du finner den i alt fra Jeep Avenger til Fiat 600.

Den er litt svakere enn konkurrentene i samme størrelse som Astra, og elbiltypisk litt daff i høyere hastigheter. Men ingen av delene betyr noe i norske hastigheter. Den er mer enn sterk nok.

Men for å gjenta oss selv: 

Vi forstår ikke Stellantis-filosofien med at bilen alltid skal starte i «Normal», med 20 færre hester disponibelt. 

DETALJER: Det høytsittende bremselyset har en litt utradisjonell form.

Skiller 20 km

Ønsker du maks krefter tilgjengelig hele tiden, må du trykke på en knapp på midtkonsollen, og videre trykke deg ned til «Sport» gjennom en visning med liten skrift i instrumentpanelet. 

Du kan også velge «Eco», hvis rekkeviddeangsten brer seg. Da får du 110 hester og redusert effekt i klimaanlegget. Uansett modus får du 156 hester ved kickdown.

Ifølge Stellantis-bilenes eget estimat, skiller det 20 km rekkevidde mellom hver av disse tre kjøremodusene.

Men vi ser ingen grunn til at dette skal gjøres så komplisert. En stor og tung bil som Astra bør ha minst 156 hester ved oppstart – punktum. 

Kreves spisskompetanse

Astra i stasjonsvognversjon er en gjennomført sympatisk bil som fint dekker behovene til mange familier – og som definitivt gir mye for pengene, hvis man ikke ofte skal ut på lange turer.

Men konkurransen fra ulike mer SUV-pregede modeller, er knalltøff.

Det blir litt som vi er blitt vant til med Opel de siste årene: De forsvinner i mengden.