Konkurrenter: Honda e-Ny:1, Hyundai Kona, Skoda Elroq, Kia EV3, Ford Explorer, BYD Dolphin, VW ID.3.
Motor-pakka: Her velger vi utstyrsgraden og tilleggene vi mener gir mest for pengene. Vinterhjul, ladekabler og valgfri metallic lakk er alltid inkludert. Varme i seter og ratt er et krav. Adaptiv fartsholder prioriteres alltid, generelt også den mest avanserte lysteknologien. Hengerfeste er inkludert fra kompaktklassen og oppover. Kan bilene leveres med firehjulsdrift, velger vi som regel dette. Service/vedlieholdspakker er ikke inkludert. Gjelder prisene en begrenset tidsperiode (kampanjer), opplyser vi om det.
MGS5 er langt på vei en MG4 som har vokst i alle viktige retninger, blitt litt mildere i uttrykket – og samtidig beholdt posisjonen som lavprismerke.
Det likner naturligvis en suksess. Motor liker det vi har sett og prøvd.
Så kommer vi tilbake til hvorfor vi legger inn noen klare poengforbehold i det som likevel ender med en ganske god totalsum.
Vesentlig bedre
Eksisterende MG-eiere, som allerede har kjøpt den kjedelige forhjulstrukne ZS eller den lite komplette Marvel R, vil trolig ikke merke at MGS5 er en vesentlig bedre bil.
Det er mer interessant å observere bevegelsene i kundemassen som hittil ikke har vurdert MG som annet enn et lavpristilbud med noen klare begrensninger.
Altså de prisbevisste familiene som ser etter en bil som dekker alle hverdagslige behov, og noen mer høytidelige – og som i tillegg ønsker seg et design det er lett å like de neste fire-fem årene.
MGS5
76 poeng
Ender på en solid poengsum, til tross for at vi tar høyde for at vi ikke har testet den vinterstid. Erfaringen med MG4 gir berettiget skepsis til kapasiteten på klimaanlegget og førerstøtteteknologien på dårlig underlag. Løser øvrige hverdagslige oppgaver minst like bra som de største konkurrentene, men til en vesentlig lavere pris.
Komfort
7/10
Gjennomgående solide karakterer på seter, støy og fjæring – og utmerket mulighet til å spesialtilpasse menyen på skjermen. Inntil videre stiller vi et stort spørsmål ved vinteregenskapene. Et underdimensjonert klimaanlegg ødela totalinntrykket vårt av MG4, som i stor grad er den samme bilen.
Design
7/10
Glir pent inn i mengden. Mer anonym enn MG4, det er en fordel overfor en kundegruppe som tenker mer fornuft enn følelser. Mye lakkert karosseri – med små lykter og andre detaljer – gir et robust inntrykk. Interiøret har fått en del etterspurte fysiske funksjoner – som også reduserer elegansen litt.
Kjøreegenskaper
8/10
Gunstig vektfordeling, ganske skarp styring og elbiltypisk stivhet, kombinert med
bakhjulsdrift og 231 kvikke hester, gir litt moro i hverdagen. Det merkes at utgangspunktet er det samme som hos kjøreglade MG4. I denne målgruppen er nok likevel den lille svingradiusen en viktigere kjøreegenskap.
Miljø og forbruk
8/10
Offisielt (WLTP) forbruk og rekkevidde for den aktuelle utstyrsversjonen er 16,0 kWt/100 km og 465 km. Vi fikk et gjennomsnitt på 16,1 kWt/100 km i testperioden i kjølig vårvær, altså et meget bra tall. Lading fra 10-80 skal ta 28 minutter. Vi ladet fra 8-80 prosent på ganske nøyaktig en halvtime.
Utstyr
9/10
To utstyrsversjoner: Comfort og Luxury. Den rimeligste er greit utstyrt, men tillegg som varmepumpe, elektrisk bakluke, 360 graders kamera, trådløs mobillader og elektrisk justering av førersete er verdt 30.000 ekstra. Hengerfeste koster 19.000 - nær dobbelt så mye som på konkurrenten Skoda Elroq.
Praktisk
6/10
Mangler frunk og gjennomlastingsluke, har dårligere hengervekt enn de viktigste konkurrentene, og nyttelasten er for lav. Og igjen: Hvorfor ikke skyvbart baksete? Bagasjevolumet er blant de bedre i klassen, med et solid roterom under et flatt gulv. Taper likevel mye i denne viktige kategorien.
Pris
10/10
Mest for pengene – og ikke bare på papiret, slik vi litt for ofte ser med kinesiske biler. Dette er en moderne modell som hevder seg mot de beste i klassen på flere områder, uavhengig av pris. Da ser det naturligvis bra ut for et lavprismerke. Du må velge det meste av utstyr for å passere 400.000.
Driftskostnader
7/10
God garanti (7 år/150.000 km), og muligheten til å kjøpe ulike serviceavtaler. Vi har ikke blitt imponert over kvaliteten på tidligere MG-modeller, men har inntrykk av at det kom et løft med MG4. MGS5 deler det meste av programvare og viktige komponenter, og bør preges av løpende produktforbedring.
Sikkerhet
6/10
Greit fungerende førerstøttesystem på fine veier. Men vi slår alltid av førerovervåking og fartsgrensevarsling, og da er vitsen med teknologien borte. Vi feller ingen endelig dom før vi har testet systemet vinterstid. MG4 skuffet stort her. Ryggekamera med både centimetervisning og lyd er bra.
Annenhåndsverdi
8/10
Litt mindre MG4 har etablert seg med positive salgstall, og tilsvarende solid omsetning på bruktmarkedet. Vi tipper at denne større og mer familievennlige modellen vil forsterke dette inntrykket – spesielt hvis det viser seg at den har fått de nødvendige forbedringene knyttet til vinteregenskaper.
I tetsjiktet
Oppskriften til MG har fra dag én vært mye utstyr for lite penger. Etter hvert – og da starter vi tidsregningen fra og med lanseringen av MG4 – har de også i stor grad kunnet si mye bil for lite penger.
SUV-PREG: Med firehjulsdrift hadde den blitt enda mer attraktiv, men bakhjulsdriften og ellers kvikke kjøreegenskaper gir litt hverdagsmoro.Foto: ØIVIND A. MONN-IVERSEN
Det har mange skjønt. MG har sopet til seg solide markedsandeler, og var inne blant Norges 10 mest populære bilmerker i 2024. Mest på grunn av MG4, altså modellen som i stor grad danner basis for MGS5.
Det betyr blant annet kjøreegenskaper helt i tetsjiktet og komfortnivå på øvre halvdel – toppet med rause utstyrspakker.
Annonse
Dyrt hengerfeste
Rent funksjonelt er MGS5 blitt enda bedre tilpasset voksne sjåfører som fortsatt vil ha håndfaste bekreftelser på at de justerer blant annet klima og volum. Dette kan nå gjøres med fysiske brytere.
Hvis du ikke må ha hengerfeste, kan du trekke fra 19.000 kroner, og havne godt under 400.000 for en maks utstyrt versjon.
BRUKSPREG: Kinesiske bilprodusenter er flinke til å bygge inn god materialfølelse i interiøret, men Luxury-versjonen av MGS5 har mer brukspreg enn luksusfølelse.Foto: JON TERJE HELLGREN HANSEN
MERKER: Rattbetjeningen er grei å bruke, men knappene blir fort preget av bruk, med tydelige fingermerker og støv. Det samme gjelder skjermen. Heldigvis er den svartlakkerte plasten borte fra midtkonsollen.Foto: JON TERJE HELLGREN HANSEN
Eller - hvis du klarer deg med litt mindre utstyr, og ikke drar ofte på langtur: 322.000 for en like stor bil med vinterhjul og metallic lakk, men med 340 km rekkevidde.
Nyttelast
MG tar altså ganske mye penger for at du skal kunne trekke 750 kilo - som er mindre enn de viktigste konkurrentene. I tillegg kommer det noen uheldige bieffekter.
Den minste er at bilens vekt øker, og at rekkevidden reduseres med noen kilometer. Den store er at også nyttelasten reduseres når egenvekten øker. Og nyttelasten er dårlig nok fra før.
Annonse
TILSTREKKELIG: Bak sitter to personer bra også over lengre distanser. Beinplassen er god når forsetet er i normal posisjon.Foto: JON TERJE HELLGREN HANSEN
Dårlig erfaring
Dermed har vi nevnt et par konkrete minuser ved denne bilen. Noen flere – og potensielt større – ligger muligens og venter i frostrøyken om et halvt års tid.
Inntil vi får testet kapasiteten på klimaanlegget og aggressiviteten til filholderen under andre temperaturer og veiforhold, må vi basere oss på erfaringen med MG4 fra en vintertest for halvannet år siden. Den er ikke god.
FAMILIEVENNLIG: Bagasjerommet har bra volum til de fleste hverdager. Bagasjeromsgulvet kan legges i to nivåer.Foto: JON TERJE HELLGREN HANSEN
RYDDIG: Før i tiden dro man vekk alt av matter og beskyttelsesplater for å avsløre hvor gjennomarbeidet en bil virket under overflaten. På MG ser kvaliteten ut til å være bra. Men vi savner en gjennomlastingsluke.Foto: ØIVIND A. MONN-IVERSEN
BILLIG: Ingen frunk og gammeldags festing av panseret viser at utviklingen også kan gå sent i bilbransjen.Foto: JON TERJE HELLGREN HANSEN
Glatt underlag
Klimaanlegget til MG4 er underdimensjonert, og filholderen kan fort trekke hardt og brutalt i bilen.
Det er ubehagelig uansett tid og sted, men definitivt på glatt underlag.
Synd, for ellers er MG4 en bra bil. Vi håper vi slipper å legge inn den samme begrensningen i denne teksten om MGS5 om et halvt års tid.
Annonse
NORGESKLAR: MG-importøren forventer å selge 2000 MGS5 allerede inneværende år.Foto: ØIVIND A. MONN-IVERSEN
Løpende forbedringer
MG selv sier at de foretar løpende forbedringer på modellene sine. I så fall har de hatt mange muligheter til å preparere en antatt bestselger som dette for nordisk klima.
Om den nesten kunne vært litt dyrere, som vi litt flåsete har skrevet i overskriften, henger naturligvis klart sammen med de nevnte vinteregenskapene.
Mer brutalt: Hvis ikke MGS5 har fått et klimaanlegg som er dimensjonert for en familiebil som både skal ha varme bakover i kupéen og fri sikt ut av vinduene, så er den plutselig for dyr.
Inntil videre er konklusjonen at MGS5 er en god bil til en gunstig pris. Den hittil beste fra MG.