NY PROFIL: Fronten kjenner vi godt fra ID.4. Med litt endret design fra bakdørene, får den plutselig navnet ID.5.

Test: Volkswagen ID.5 GTX

Når utseendet er viktigst

Du betaler mer for å få en mindre praktisk VW. Men de fleste vil nok mene at du også betaler for et penere ytre.

Publisert Sist oppdatert

VW ID.5

  • Pris: 473.000–525.000 (inkl. omkostninger)
  • Drivlinje: 77 kWt batterielektrisk motor. 204 hk/310 nm (bakhjulsdrift), 265 (299) hk/460 nm (firehjulsdrift), ettrinns automat.
  • Rekkevidde/forbruk (WLTP) 19 toms hjul og bakhjulsdrift: 533 km/17 kWt/100 km.
  • Rekkevidde/forbruk (WLTP) 20 toms hjul og firehjulsdrift: 509 km/18 kWt/100 km.
  • Lading: 135 kW (5-80 prosent på 36 min.)
  • 0–100 km/t (fabrikktall): 8,4/6,3 (bakhjulsdrift/firehjulsdrift) sek.
  • Dekkdimensjon: 235/60R18 eller 235/50R20/255/45R20 (foran/bak)
  • Vekt (bakhjulsdrift/firehjulsdrift): 1895/1985 kg.
  • Bagasjerom/nyttelast/hengervekt (bakhjulsdrift): 549 liter/533 kg/1000 kg
  • Bagasjerom/nyttelast/hengervekt (firehjulsdrift): 549 liter/508 kg/1200 kg
  • Lengde/bredde/høyde/bakkeklaring: 460/185/162/16 (bakhjulsdrift), 17 (firehjulsdrift) cm.
  • Euro NCAP: Fem av fem stjerner. Les om testen her. Se også video nederst i saken.

Enkelt og greit: ID.5 er en ID.4 med coupéfasong. Det gir litt dårligere lastehøyde i bagasjerommet og bittelitt dårligere hodehøyde i baksetet. Ellers er bilene identiske, med unntak av litt kosmetikk.

For ser du nøyere etter, så er det primært plastspoileren over bakruta og takrailsene på ID.4 som gir bilene et ulikt visuelt uttrykk.

Barnevogn?

I daglig bruk fungerer de temmelig likt. Du skal ha et jevnlig behov for å laste helt opp til taket, for at ikke den mer linjelekre ID.5 skal tilfredsstille behovene. Men for noen kan et hundebur eller en barnevogn være utslagsgivende.

VW ID.5 GTX

78 poeng

Dyrere enn ID.4, og mindre praktisk. Men trenger du ikke taklast eller maks høyde i bagasjerommet, så er coupéformen og ørlite bedre rekkevidde attraktivt.

Komfort 8/10

Gode seter, solid beinplass også bak. Noen førere sitter litt for lavt selv i høyeste stilling. Oversiktlig førermiljø, men funksjonssvakheter i upresise sveipeknapper og omstendelig utkobling av filvarsler. Tyngden gir en viss stivhet, som forsvinner i høyere fart. Litt mer dekkstøy enn de beste.

Design 7/10

Delte meninger – primært om fronten. Men helheten er kompakt og solid, og det skrånende taket på ID.5 og løsningen på «c-stolpen» er mer vellykket enn hos «tvillingen» Enyaq coupe. Interiøret mangler litt klasse, og passer bedre i ID.3. Heller ikke materialkvaliteten er helt i toppsjiktet.

Kjøreegenskaper 8/10

Føles stabil og trygg – og spesielt med firehjulsdrift. Men den er også ganske leken. 265 hester er naturligvis mer enn nok, og dette kan økes til 299 i 30 sekunder, avhengig av batteritemperatur og strømmengde. Men søker man den heftigste fartsøkningen, så finnes det konkurrenter som er kjappere.

Miljø og forbruk 9/10

Vår testbil med blant annet 21-tommers hjul, har en oppgitt rekkevidde på 473 km. I sommerens store rekkeviddetest gikk den 453 km under lite gunstige forhold, og ble en av bilene med lavest prosentmessig rekkeviddetap. Med mindre og lettere dekk kan det tjenes ytterligere rekkevidde.

Utstyr 8/10

Ulike pakker gir deg mye nyttig, og noe unyttig. Men litt tynt med bare fem fargevalg. Vår konfigurerte bil havner på 650.000, inkludert vinterhjul og anbefalt utstyr som induksjonslader, lastenett og hengerfeste. I tillegg kommer litt luksus, som panoramatak.

Praktisk 7/10

Faktisk ørlite mer bagasjevolum enn ID.4 opp til bakseteryggen. Taklinjen stjeler noe høyde, men forskjellen er større visuelt enn i praksis. Har skiluke, men merkelig nok ikke frunk. Enda rarere at den er godkjent for taklast, men leveres uten takrails. Svart hardplast gir mange fingermerker.

Pris 7/10

Sammenliknet med ID.4, betaler du 20.000 ekstra for en mil bedre rekkevidde, litt mindre bagasjeplass og bortfall av last på taket. Ikke noe innlysende valg med andre ord, med mindre du elsker coupéformen. Diverse tilvalg koster fort 100.000.

Driftskostnader 8/10

Service hvert andre år, uavhengig av kjørelengde, gir relativt lave kostnader. Trommelbremser bak gir mindre rust. Rent mekanisk er dette solide biler, og serviceapparatet til VW har fått mye rutine på elbiler etter en litt trøblete start med prøvekaninen ID.3

Sikkerhet 7/10

Fem av fem stjerner hos EuroNCAP og generelt høy score delmomentene. Men enkelte assistansesystemer fungerer dårlig i Norge, spesielt den aggressive filvarsleren. Upålitelig skiltleser gir lunefull fartsholder, og bør være permanent av. Manglende vinduspusser bak blir fort et irritasjonsmoment.

Annenhåndsverdi 9/10

ID.4 er en suksess på nybilmarkedet, og dette vil speiles i høy etterspørsel også på bruktmarkedet. ID.5 er litt dyrere enn ID.4, og får nok noen kroner kraftigere prisfall. Men vi tipper dette fort kompenseres av at noen er fast bestemt på å ha den mer linjelekre versjonen.

Ikke taklast

Mange vil mene det er viktigere at ID.5 ikke kan ha taklast, i motsetning til ID.4. Eller mer presist: ID.5 er godkjent for 75 kilo taklast, men har ikke fabrikkmonterte lasteløsninger, slik ID.4 har.

Det betyr at garantien ikke dekker skader som måtte oppstå hvis du frakter noe på taket.

SPOILERDESIGN: Sammenlikner vi med den mer tradisjonelle SUV-en ID.4, så er spoileren over bakruta borte, men på ID.5 kommer den igjen rett under bakruta ...

Bedre rekkevidde

Også vinduspusseren på bakruten er ofret, slik coupémoten krever. Det betyr litt for sikkerheten, men mest for komforten. Mange av oss liker å se ofte – og klart – på trafikken bak.

Bilprodusentenes forsøk på å fortelle oss at effektive aerodynamiske løsninger og bakrutevarme skal eliminere behovet for bakrutepusser, kan du enkelt se bort fra. Det er forskjell på regn i 130 kilometer på autobahn, og salt sludd i 80 på norske vinterveier.

NOEN MISSER: Førermiljøet er minimalistisk og oversiktlig, men sveipebryterne på rattet krever tilvenning, og de uopplyste bryterne til varme rett under skjermen er nærmest ubrukelige. Her må man inn på skjermen og justere.

Ulike trillinger

Coupéformen gir derimot ID.5 marginalt lavere luftmotstand – og ditto bedre rekkevidde. Rundt en mil. Med andre ord: Velger du en ID.5, så er det ikke på grunn av rekkevidden, men utseendet.

Og trolig har du også skulet litt på de andre i trillingflokken, Skoda Enyaq Coupé og Audi Q4 Sportback. Det er fascinerende å se hvor ulike tre ganske så like biler, kan framstå.

ROMSLIG: Det er bare når du skal laste helt opp til taket, at ID.5 mister litt kapasitet sammenliknet med ID.4. I det daglige er det meget god plass.
KOMFORT: Også baksetepassasjerene sitter ok i en ID.5. Beinplassen er meget god, og knevinkelen bedre enn hos mange konkurrenter.

Vår testbil er en GTX, altså en ID.5 med firehjulsdrift. Bortsett fra de nevnte ulikhetene, har den alle kvalitetene vi forbinder med ID.4:

  • Mye plass til passasjerer, deilig langturskomfort, solid rekkevidde etter dagens standard, og mer enn nok krefter.

Aggressiv assistent

Den moderne og svært oversiktlige instrumenteringen har derimot et par funksjonsvakheter. Etter en tid mestrer man for eksempel sveipefunksjonen på rattet som justerer lyden, men den kan aldri erstatte det langt bedre hjulet i tvillingen Enyaq.

Åpne munnen

Samme type sveipefunksjon finner vi til justering av temperatur – liggende nærmest vannrett under infotainmentskjermen, og uten lys i mørket. For de fleste er denne ubrukelig, og man velger å trykke fire–fem ganger på skjermen i stedet, med mindre man synes det er naturlig å åpne munnen og kommandere stemmeassistenten.

Og filholderen slår vi alltid av. Plutselig kan den nappe i rattet og overstyre sjåføren på ubehagelig vis, for eksempel når en vei utvides til to felt, eller innsnevres til ett felt, og det er unaturlig å bruke blinklyset for å deaktivere funksjonen.

Den slår seg på ved hver start, og må slås av med fire touch hver gang for å komme tilbake til utgangspunktet.

Nærmere hjertet

Lokkeprisene på ID.5 (og ID.4) er fort 100–150.000 unna reell pris. Men selv med et ganske betydelig prispåslag i form av diverse utstyr, er modellene konkurransedyktige i sine klasser.

Det er ingen tvil om at VW har truffet bra med sine mellomstore ID-modeller. Det viser også salgstallene. Med ID.5 treffer de litt nærmere hjertet enn hjernen.