
Test: Citroën ë-C4 X
Fortsatt er det ingen som slår denne på komfort
Citroën har omsider fått rekkevidden som ivaretar merkets historiske forpliktelser om å tilby best langturkomfort.
Vi var spent på om komfortnivået oppleves like høyt, to og et halvt år etter at ë-C4 – identisk med ë-C4 X helt fram til bagasjerommet – fikk 10 poeng i Motors test.
Og svaret er ja. Ingen i denne klassen matcher støynivået i motorveitempo, og definitivt ikke fjæringskomforten.
Som luftfjæring
Det siste skyldes den spesielle løsningen med to små puter – en i hver ende av støtdemperne – som komprimerer og dekomprimerer bevegelsene mot underlaget. Oppe i fart oppleves dette som luftfjæring. Svært eksklusivt på en bil til under 400.000 kroner.
Citroën ë-C4 X
73 poeng
Klassens beste komfort og god bagasjeplass til ok pris. Den større batteripakken som gir 5-6 mil bedre rekkevidde, samt 20 hk mer, bør gjøre den aktuell for flere. Men sedankarosseriet er ikke veldig attraktivt, og som elbil blir den litt gammeldags i et modent marked.
Komfort 10/10
Klassens laveste støynivå fra 80 og oppover, og best fjæringskomfort med de spesielle støtdemperne, forsvarer toppscore i denne kategorien. Flere justeringsmuligheter av setet savnes. Gode bakseter for to. Bra miks av brytere og berøringsfunksjoner, men for mye billig, svartlakkert plast.
Design 7/10
Det store bagasjerommet er hektet på en vanlig e-C4, men resultatet er likevel ganske harmonisk. Bra bakkeklaring og svarte hjulbuer bidrar til et litt røft særpreg. Innvendig finner vi et av markedets kjedeligste instrumentpanel – i skarp kontrast til merkets stolte historikk.
Kjøreegenskaper 7/10
Ganske lett styring og begrenset kontakt med underlaget. Ikke særlig sporty, men trygg og stabil. Bilen starter alltid i «Normal» med 109 hester – som er snaut. Skal du ha 156 hester, må du aktivere «Sport» med en bryter. Det skjer også ved kickdown i «Normal» eller «Eco». Svært myk bremsepedal.
Miljø og forbruk 7/10
Vi hadde et forbruk på 14,8 kWt/100 km i en testperiode med blandet kjøring. Det tilsier en rekkevidde på rundt 34 mil (offisielt WLTP-tall er 418 km). DS3 og Jeep Avenger har deltatt i elbiltesten til NAF og Motor med samme batteripakke, og med et rekkeviddetap på henholdsvis fem og åtte prosent.
Utstyr 8/10
Det mellomste av tre utstyrsnivåer gir deg blant annet Head Up Display, seter i delskinn, rattvarme, fjernlysassistent og nøkkelfritt system. Oppvarmet frontrute (1400) er nyttig tillegg, delvis elektrisk justerbare seter i helskinn (6900) gir rimelig luksus. Soltak (11.000) gir mer luksus.
Praktisk 7/10
Bagasjevolumet på 501 liter er bra, men du mister naturligvis all plass i høyden på en sedan. Liten lasteåpning og hengsler som tar plass, gir et gammeldags inntrykk. Gjennomlastingsluke er et pluss, mangel på hengerfeste er alltid et minus. Mye svartlakkert plast gir støv og fingermerker.
Pris 8/10
Prisen med bedre rekkevidde (418 km) og flere hester (156), er ikke klar i skrivende stund. Men med dagens konkurransesituasjon på nybilmarkedet, går den neppe mye opp i pris. Det betyr i så fall at du vil få en godt utstyrt versjon («Shine») med metallic og vinterhjul som såvidt passerer 400.000.
Driftskostnader 8/10
Service etter 25.000 km. eller hvert andre år – avhengig av hva som kommer først. Forventet lave kostnader på det mekaniske, elbiler er generelt rimeligere å vedlikeholde. Søsknene til ë-C4 med samme teknologi har hatt færre problemer enn mange andre elektriske nykommere.
Sikkerhet 6/10
e-C4 – som er samme bil fram til hekken – fikk bare fire stjerner av Euro NCAP da den ble testet som bensinversjon i 2021. Dette var en versjon uten deler av de elektroniske sikkerhetssystemene som leveres i Norge, men resultatet fra over to år tilbake er uansett litt under de beste i klassen.
Annenhåndsverdi 5/10
Citroën har historisk sett et dårlig rykte på bruktbilmarkedet. Slike oppfatninger tar det dessverre lang tid å endre. Sedankarosseriet er heller ikke særlig ettertraktet i Norge, og som elbil er den litt gammeldags i norss målestokk. Så her blir prisfallet godt over gjennomsnittet.
Her har Citroën klart å ivareta både særpreg og en stolt historikk rundt fjæringskomfort. Det er godt gjort i det store Stellantis-konsernet, der også tyske, italienske og amerikanske merkevarer forsyner seg fra de samme samlebåndene.
For lange turer
I kombinasjon med et støynivå som nærmest utvikler seg omvendt proporsjonalt med farten, blir ë-C4 X en særdeles behagelig bil for lange turer. I hastigheter opp til 70–80 km/t er den ikke merkbart mer stillegående enn konkurrentene.
Men så trekkes et lydteppe over kupéen, og den distanserer alle både på decibel-måleren og i en subjektiv opplevelse av støyen.
Har du lest disse sakene?
-
Sjokkerende pengekrav:
Bilverksted krever 479.000 kr for parkering
-
Bompengefelle:
Embjørg betaler bompenger for vraket bil
-
Ekstra bombrikke-gebyr:
Bombrikken til Vegar leses aldri av
-
Prøvekjørt: Nio ET5 Touring
Plutselig ble det gøy med stasjonsvogn igjen
-
71
Test: Toyota Corolla
Enklere blir det ikke å snu ryggen til elbilene
-
Ypper seg mot «premiummerkene»:
Dette blir prisen på Kias storfamilie-SUV
-
73
Test: Citroën ë-C4 X
Fortsatt er det ingen som slår denne på komfort
-
Bombrikkebruk:
Vegvesenet vil granske ekstra bomgebyr
-
Attraktiv i bybil-format:
Nå er denne endelig smart på ordentlig
-
Nye bilder: Toyota Land Cruiser
Endelig ser den like tøff ut som den er
-
Spektakulær konflikt:
Tesla-kunde seiret i rettskraftig dom
-
Dyrekjøpt erfaring:
Ladetabben kostet Erlend 4200 kroner
-
Peugeot E-3008 offisiell:
Får firehjulsdrift, hengerfeste og 525 kilometer
-
Første test i Tyskland:
Så bra (eller dårlig…) er en selvkjørende Mercedes
-
Kjøperne fikk prisavslag:
«Ny» bil hadde forhistorie ved Middelhavet
Bedre enn bZ4X
Under testperioden skiftet vi jevnlig mellom ë-C4 X og vesentlig dyrere Toyota bZ4X fra klassen over. Det var bred enighet om at ë-C4 X hadde et merkbart mer behagelig støynivå i motorveitempo.
Den nye og litt større batteripakken (51 kWt netto mot tidligere 46 kWt netto) skal gi snaue seks mil bedre rekkevidde. 418 km (WLTP) er nå på snittet i klassen. Forbruket i testperioden med blandet kjøring, lå på 14,8 kWt/100 km. Det tilsier en rekkevidde på drøye 34 mil.
Modellen har ennå ikke vært med i den store elbiltesten til NAF og Motor, men både Jeep Avenger og DS 3 e-Tense var med i sommer. De har samme batteripakke, og bare marginalt andre forbruks- og rekkeviddetall. Her kan du se resultatene.

Mer justering
Setene passer også de fleste av oss utmerket. Men et par testsjåfører etterlyste flere justeringsmuligheter, blant annet til å forlenge sitteputen. Pedalsettet kan også virke litt uvant. Bremsepedalen er svært myk, og gasspedalen mer liggende enn vi er vant til.
Bak sitter to komfortabelt, men ganske lavt – og uten den plassen man kanskje skulle tro når man ser bilen fra utsiden.

24 cm lengre
For selv om den nye versjonen med en X bak navnet er hele 24 cm lengre, så er alt, inkludert baksetene, identisk med dagens ë-C4. Men med X-en kommer det altså et stort koffertlokk, i stedet for den skrånende kombikupédøra.


Svært bra
Det gir 510 liter bagasjevolum – i stedet for 380 liter – opp til seteryggen. Men altså null og niks videre opp til taket. Totalt sett er likevel dette svært bra for klassen. Pluss også for gjennomlastingsluke.
Interiørmessig var e-C4 en skuffelse da den kom, med for mye billig svartlakkert plast og et uharmonisk design. En enda rimeligere konkurrent som MG4, virker mer moderne og har bedre kvalitetsfølelse.

Ingen ting skjedd
Vi gjentar det vi skrev da vi testet ë-C4 – denne gangen med et par ekstra streker under:
«Instrumentpanelet er et søvndyssende oppgjør med Citroëns sprelske og tidvis lite funksjonelle periode på designfronten.»
Ingen ting har skjedd på to og et halvt år. Følgelig er vi lite begeistret, selv om noen sikkert vil mene at miksen av brytere og skjermfunksjoner er forbilledlig.
Mange vil heller ikke reagere på at head-up-displayet er på en tjukk plastplate foran føreren, ikke projisert på vinduet, som på mer moderne konkurrenter.

Tre kjøremodus
Med oppgraderingen har det også kommet en effektøkning på 20 hester. Merkelig nok starter alltid bilen i «Normal», med 109 hester – som tidligere. Du må trykke på en knapp i midtkonsollen og scrolle deg et hakk ned – til «Sport» – for å få alle 156 hestene tilgjengelig.
Du kan også legge legge inn det tredje alternativet, «Eco», hvis du begynner å kjenne på rekkeviddeangsten. Da får du drøye 80 hester og redusert effekt fra klimaanlegget. Uansett får du 156 hester ved kickdown. Ifølge bilens eget anslag, skiller det rundt 20 km rekkevidde mellom hvert modus.
Vi mener bestemt at dette er en bil som bør ha sine 156 hester tilgjengelig fra start.
Mest lest på Motor.no de siste månedene:
-
Minst 25 bileiere svindlet:
Morten satte bilen igjen her – tapte 337.000 kr.
-
Betaler ikke ut pengene:
– Bilfirmaet har stjålet pengene våre
-
Har engasjert Elden-advokat:
Frustrerte Hongqi-eiere oppfordrer til gruppesøksmål
-
Eldre og førerkort:
Slik er førerkort-reglene for deg over 80
-
Simen kjøpte EU-godkjent bil:
Merkeverksted fant feil for 184.000 kr etter EU-kontroll
-
Alvorlig, men nesten usynlig skade:
Ser du skaden til 40.000 kr?
-
E5- og E10-bensin:
Får vi beholde 98 oktan? Dette sier de store kjedene
-
87
Test: Mercedes-Benz EQS 580 SUV
Dette er verdens beste bil
-
Verksted-problemer:
Girkassen havarerte etter Mekonomen-service
-
Forhandler gir seg:
«De skulle ha gebyr på 15.625 kroner for ingenting»
-
Bombrikker fungerer ikke:
– Kast brikken, sier Fremtind Service
-
Quiz:
Hva betyr varsellampene?
-
Lurt trill rundt:
Familie på 7 kjøpte 8-seter som bare er godkjent for 4
-
Se prisene:
Hvor mye koster bensin og diesel i dag?
-
Nektet å hente bilen i 5,5 år:
Kunde med personlig garanti fra Musk vant over Tesla
Annet marked
Vi sitter igjen med et blandet inntrykk av e-C4 X. Karosseriformen, og det generelt litt gammeldagse preget, hører hjemme på et annet, og mindre modent, elbilmarked enn det norske.
Men stort bagasjevolum vil alltid være populært. Og biler som beveger seg komfortabelt på den kornete og slitte norske asfalten, er mangelvare. Derfor blir det litt med ë-C4 X som for mange øvrige Citroën-modeller, historisk sett:
Den er ikke bra for alle, men svært bra for noen.
Siste fra Motor
Les alle biltestene på Motor:
-
73
Test: Citroën ë-C4 X
Fortsatt er det ingen som slår denne på komfort
-
76
Test: VW ID.3
Glem Golfen, nå er denne bedre i alt
-
77
Test: Lexus RX 450h+
På tide med noen nye grep, Lexus
-
72
Test: BYD Atto3
For mange vil dette være den beste Kina-bilen
-
58
Test: Honda e:Ny1 (elbil)
For dårlig Hondarbeid
-
87
Test: Mercedes-Benz EQS 580 SUV
Dette er verdens beste bil
-
74
Test: Xpeng P7
Få på hvite skilter, og kom deg ut blant folk
-
75
Test: BYD Han
Kan ikke unngå å bli imponert av Han
-
78
Test: BMW iX1
Vi forventer mer av en helt ny BMW
-
80
Test: Hyundai Ioniq 6
Den blir ikke likt av alle, men elsket av mange
-
81
Test: Porsche Taycan Cross Turismo
Noen mil unna det perfekte
-
80
Test: Tesla Model S AWD
Vi skjønner hvorfor denne selger ganske dårlig nå
-
81
Test: BMW i7 xDrive 60
Du blir ikke mer konge enn dette for under to millioner
-
66
Test: Maxus Euniq6
Ikke så billig lenger, og da er den heller ikke bra nok
-
74
Test: Toyota Corolla Cross
Har to viktige egenskaper en elbil ikke matcher
-
81
Test: Mercedes EQE 300
En av de mest komfortable bilene vi har kjørt
-
84
Test: BMW i4 eDrive40
Er dette Norges beste BMW i øyeblikket?
-
79
Test: Nissan Ariya
Ja, vi tror på Nissan
-
74
Test: Mazda CX-60
Dette er dessverre ikke bra nok, Mazda
-
78
Test: Volkswagen ID.5 GTX
Når utseendet er viktigst
-
77
Test: VW ID. Buzz
Her blir en bussjåfør i særdeles godt humør
-
73
Test: Hongqi E-HS9
Luksusen er komplett, men det er ikke bilen
-
75
Test: Kia Niro EV
Her trenger du et godt, gammeldags prisavslag
-
81
Test: Renault Megane E–Tech
Så elegant at vi nesten glemmer noen svakheter
-
77
Test: Mercedes C-klasse ladehybrid
Denne går fint 10 mil bare på strøm
-
76
Test: Lexus NX 450H+
Vi skjønner at Norges mest fornøyde eiere kjører denne
-
77
Test: Toyota bZ4X
Vi er forbauset over hvor middels alt er
-
86
Test: BMW iX 50
Kan virkelig en bil til én mill. være verdt prisen? Svaret er ja
-
78
Test: Mercedes EQB
Har bare to svakheter, men de er dessverre ganske store
-
81
Test: BMW i4 M50
BMW lager bedre elbiler enn fossilbiler