IKKE BILLIG: Nio EL6 er utypisk kinesisk ved å være både innovativ og ganske dyr.

Test: Nio EL6

Det er en grunn til at denne ikke selger bedre

Nio er unntaket blant de kinesiske bilprodusentene: Bilene har ny og spennende teknologi. Men ikke lave priser.

Publisert

Nio EL6

  • Pris (ekskl. omkostninger) batteriabonnement/månedsleie: 489.000/1399 (75 kWt)/1999 (100 kWt)
  • Pris (ekskl. omkostninger) med fast batteri: 595.000 (75 kWt)/683.000 (100 kWt)
  • Drivlinje: 75/100 kWt batteri, 490 hk/700 Nm., ettrinns automat, firehjulsdrift. 
  • Rekkevidde (75/100 kWt): Opptil 406/529 km.
  • Ladefart: 125 kW.
  • Lengde/bredde (inkl. speil), høyde, bakkeklaring (cm): 485/221/170/13,5
  • Bagasjevolum (liter): 579
  • Vekt/nyttelast (kg): 2303/465
  • Hengervekt/taklast (kg): 1200/75
    • 0–100/toppfart: 4,5 sek/200 km/t
  • Hjul: 245/45-19
  • Konkurrenter: Xpeng G9, BYD Tang – og kanskje de dyreste M-B EQB og Audi Q4 e-tron.

Nio EL6 er et godt eksempel. Større enn bestselgeren Tesla Model Y – og langt på vei mer sofistikert. 

Men: Med hengerfeste og vinterhjul koster den drøye 130.000 kroner mer enn Norges desidert mest kjøpte bil. Og differansen er enda litt større ned til en godt utstyrt versjon av ID.4 (les test her).

Svaret

Om norske nybil­kjøpere mener Nio EL6 er verdt merprisen? Svaret finner vi i statistikken for antall registreringer så langt i 2024:

Model Y: 5141. ID.4: 1436. EL6: 43. 

Vi i Motor liker mye ved Nio. Ikke minst at dette er den eneste kinesiske bilprodusenten som bringer ny teknologi til markedet. De øvrige bringer kun med seg lave priser.

Rekkevidde

Nios batteribyttekonsept er nå kjent for de fleste: Du kjøper altså bilen – og leier batteriene. Enten et 75 kWt-batteri med rekkevidde på opptil 406 km eller et 100 kWt-batteri med rekkevidde på opptil 529 km. 

Fast pris på bil uten batteri er 489.000. Batterileien er på 1399 (75 kWt) eller 1999 (100 kWt). Pris på bil med fast batteri er fra 595.000 (75 kWt) eller 683.000 (100 kWt). 

Med vinterhjul og hengerfeste er du oppe på 736.000. En tilsvarende utstyrt Tesla Model Y koster 603.000.

Nio EL6

74 poeng

De grunnleggende egenskapene er meget gode og utstyrsnivået høyt. Vi mener bestemt Nio fortjener et langt bedre salg i Norge. Men markedet er brutalt for tiden, og EL6 taper på alt som handler om økonomi.

Komfort 7/10

Utsøkt fjæringskomfort i høyere hastigheter, og mindre stump enn mange konkurrenter i lavere hastigheter. Gode seter, justerbare rygger bak, og masse plass - ikke minst i bredden. Markedets beste og mest elegante girvelger? Kjørepiloten gir poengtrekk. Og mer hjulstøy enn konkurrentene.

Design 8/10

Bredt og muskuløst ytre, med lite dekor, smale lyktebånd, integrerte dørhåndtak og bakrutevisker gjemt under takspoileren. Innvendig er alt prikk likt fire av de fem øvrige Nio-modellene, med skjult ventilasjonsanlegg, ekstrem minimalisme, i overkant mye plast – men svært trivelig kveldsbelysning.

Kjøreegenskaper 7/10

Totalt ni ulike kjøremodus, der Sport+ gir deg optimal akselerasjon. Du har også en innstilling for tilhenger, sand, snø og vått føre – uten at vi merker forskjell på disse. Vi ser liten grunn til å gå ut av Comfort i en bil som dette. Styrefølelsen er for vag til å pirre lekenheten.

Miljø og forbruk 8/10

Solid i vinterens utgave av NAF og Motors store rekkeviddetest. Full stans etter 456 km. ga et avvik på 13,8 prosent fra det offisielle WLTP-tallet på 529 km. Det var blant de aller beste. Ved ladestolpen overgikk den også egne spesifikasjoner, og fylte batteriet fra 10-80 prosent på 22 minutter.

Utstyr 9/10

Bra utstyrt fra start, men til denne prisen bør ventilasjon i forseter være standard. Det koster 12.000, men da får du også massasje, varme i baksetet og et duftsystem. Hengerfeste koster 10.000. Tidvis utskjelte Nomi i fysisk form, koster 6.000. 20-toms vinterhjul koster 43.000, 21-toms 63.000!

Praktisk 8/10

Meget romslig kupé, stort bagasjerom med stor gjennomlastingsluke – som første Nio. Kanskje et resultat av ønskene fra det norske markedet? Hengervekt på 1200 kilo er ok, men mange konkurrenter er bedre her. Mangler også «frunk» og skyvbart baksete for å snuse på maks poengsum.

Pris 6/10

Var vi i markedet for en topputstyrt SUV i Model Y-klassen, ville vi absolutt vurdert å legge litt mer penger i en vesentlig større – og delvis mer påkostet – bil med spennende teknologi. Men det er også markedet som styrer, og salget viser at en Nio er for dyr nybilkjøpende nordmenn.

Driftskostnader 7/10

Foreløpig for lite salg til å gjøre en fullgod vurdering av bilene generelt, og batteribytteløsningen spesielt. Store ES8 har vært på markedet noen år, og hadde – som alle elbiler – sine barnesykdommer. Men Nio er flinke til å foreta løpende forbedringer, noe vi merker på de ferskeste modellene.

Sikkerhet 8/10

Fersk euroNCAP med meget gode resultater. Passiv sikkerhet i tetsjiktet. Som første Nio har den fått adaptive fjernlys – et klart framskritt, men ikke på nivå med de beste. De aktive assistansesystemene ga oss noen ubehagelige opplevelser – og anbefales kun til bruk på rett vei med god oppmerking.

Annenhåndsverdi 6/10

I teorien skal Nios batteribytteløsning være topp for annenhåndsverdien: Man får alltid friske batterier, uansett hvor gammel bilen ellers er. Men i et segment som dette er kjøperne konservative og prestisjefokuserte. Nybilsalget går svært tregt, som igjen speiles i etterspørselen på bruktmarkedet.

To – ikke tre

Ifølge Nio velger 97 prosent av kundene batterileie. Det var tre gode grunner til det, nå er det bare to igjen:

Muligheten for å bytte batteri: Det tar seks minutter. Forutsetningen er at du er i ganske umiddelbar nærhet av landets 10 batteribyttestasjoner. De to ferskeste – i Seljord og på Gol – åpnet nylig. I løpet av våren kommer den 11., i Straume utenfor Bergen. Målet til Nio er å ha 20 stasjoner i drift i løpet av året.

Det andre argumentet for å leie – og kunne bytte – batteri, er annenhånds­verdien. Du får alltid nye og kontrollerte batterier, uavhengig av hvor gammel bilen er. 

ELEGANT: Selv om EL6 bare er noen cm kortere enn EL7, er designet mer harmonisk. Blant annet har den en annen form på bakdør og bakskjerm, mer likt den lekre stasjonsvognen ET5 Touring.

Blir stadig bedre

Argumentet som forsvant, er muligheten til å oppgradere til et 150 kWt-batteri, og få klasseledende rekkevidde. For en EL6 ville det fort nærmet seg 80 mil. Men batteriet er ennå ikke lansert på hjemmebane. Følgelig er det langt unna Norge.

Vi har en følelse av at Nio er svært lydhøre for tilbakemeldinger fra markedet. Selv om rekken av nye modeller er svært standardiserte, både utvendig og innvendig, så registrerer vi at bilene blir stadig bedre. 

TIDSTYPISK: En liten skjerm bak rattet og en stor over midtkonsollen, er normen for tiden. Ventilasjonsanlegget er skjult – som på de andre modellene, minus store ES8. Litt for mye hardplast, som synes spesielt godt i lyse farger.

Knapt en knapp

EL6 er et godt eksempel. Designet utstråler ro og harmoni. Og følelsen forsterkes når man kjører bilen. Du sitter høyt og behagelig i en lys og romslig kupé, med et minimalistisk uttrykk. 

Det er knapt en knapp å se. Alt av ventilasjon er skjult, og funksjonene på rattet har ikke engang symboler.

Og enten er vi blitt immune etter å ha kjørt ulike Nio, eller så er mengden av ulike varslingslyder redusert fra en Arne Nordheim-symfoni til en vennlig gatemusikant.

MINIMALISTISK: Du må bruke litt tid på å lære deg funksjonene på rattet, informasjonsmengden er minimal.

Sympatiske Nomi ...

Luksusen er tidvis overdådig, men diskret gjemt bak noen av de få fysiske knappene du finner, i stadig mer oversiktlige menyer på den store skjermen – eller rett og slett ved å snakke til taleassistenten Nomi.

Hun har utviklet seg fra en irriterende tenåring til en moden og hjelpsom kompis. Det er faktisk så vi hadde vurdert å betale 6000 kroner for å ha Nomi fysisk til stede på instrumentpanelet, sympatisk har hun faktisk blitt. 

PRAKTISK: 579 liter bagasjevolum er mer enn nok i daglig bruk. Etterlengtet gjennomlastingsluke er også på plass.
MAKS: Med bagasjeromsgulvet fjernet, skal det være 668 liter bagasjevolum tilgjengelig. Tilhengervekten er på 1200 kilo.

Mer sofistikert

Vi kom ganske direkte fra en VW ID.4 og over til EL6 – og noterte oss umiddelbart hvor mye mer påkostet en Nio virker. Delvis i interiøret, selv om vi gjerne hadde sett mindre hardplast. Spesielt i den lyseste av tre fargekombinasjoner – som i testbilen.

Men det er først og fremst dempingen mot underlaget som skiller de to. Der ID.4 møter mindre ujevnheter med skarpe støt og raklelyder fra hjulopphenget, beveger EL6 seg mykere og langt mer sofistikert. EL6 framstår rett og slett svært velbygd.

Da er det ekstra dumt at ikke hjulstøyen er noen decibel lavere. Kontrasten til for eksempel Xpeng G9 er stor. 

PERFEKT: Forsetene kan justeres slik at de fleste finner en perfekt stilling. Du kan også få ventilasjon og massasje.
JUSTERBART: Ryggen i baksetet kan justeres elektrisk. Vi skulle gjerne sett at setet også kunne skyves i lengderetningen.
BAKSETEKOMFORT: Masse plass både i lengde og bredde bak – og naturligvis egne muligheter til å styre blant annet setevarme og klima.

Bedre i tyske biler

EL7 minner om en London-taxi, med sitt vakttårn på taket. Der sitter det en såkalt Lidar (light detection and ranging), sammen med ulike kameraer og øvrige sensorer. Disse fôrer bilens førestøttesystemer med info.

I praksis fungerer teknologien for dårlig. Her er det stor avstand opp til de silkemyke, adaptive fartsholderne og de vennlig korrigerende filassistentene vi finner i spesielt tyske biler. 

TILGITT: Taleassistenten Nomi er omsider ute av tenårene, og fungerer stadig bedre.

Ubehagelig 

Vi registrerte også et par svært ubehagelige opplevelser med alt av selvkjøringsassistanse påkoblet:

Bilen dro seg plutselig av veien og inn i en busslomme. Ved neste busslomme var vi oppmerksom på faren – og det samme skjedde. Forklaringen var at veimerkingen opphørte ved busslommen, og bilen automatisk trakk seg vekk fra motgående trafikk. Det siste er prisverdig, men totalt sett langt fra tilfredstillende.

OVERSIKTLIG: Den store midtstilte skjermen har menyer og brukerlogikk som gjør at du fort finner fram.

Nødbremser

Et annet eksempel fra firefelts motorvei med ganske skarp høyresving: EL6 ligger i det venstre av to felt. I motsatt kjøreretning kommer en trailer – også den i venstre felt. 

I utgangspunktet helt udramatisk, men bilens sensorer registrerer at traileren kommer rett i mot – og nødbremser i 90 km/t.

Prisen må ned

Eksemplene er ikke unike for Nio. Tilsvarende opplevelser har vi med stort sett alle biler vi tester. Konklusjonen er at denne type selvkjøringsteknologi egner seg dårlig på store deler av det norske veinettet. 

Snudd på hodet: Den egner seg stort sett bare på godt oppmerkede, rette strekninger.

Sammenliknet med de tradisjonelle familie-SUV-ene som preger bestselgerlistene, så har EL6 noen kvaliteter som fortjener mer oppmerksomhet. Først og fremst batteriteknologien og kvalitetsopplevelsen.

Men det er bare en ting som kan fenge de norske nybilkjøpernes interesse: Lavere pris.