Motor/drivlinje: 84 kWt-batteri, to elmotorer med effekt på 609 hk/740 Nm – boost på 10 sek. gir 650 hk/770 Nm, ettrinnsautomat (virtuell 8-trinns), firehjulsdrift.
Rekkevidde/forbruk (WLTP): 448 km/21,2 kWt/100 km.
Lading: 239 kW. 10-80 prosent på 18 min.
0–100 km/t: 3,4 sek.
Toppfart: 258 km/t.
Lengde/bredde (med speil)/høyde/bakkeklaring (cm): 472/215/159/14 cm.
Vekt/nyttelast: 2214/371 kg.
Dekkdimensjon: 275/35R21
Bagasjerom/hengerfeste/taklast: 480 liter/nei/80 kg.
Konkurrenter: Tesla Model Y Performance, BMW i4 M50, KIA EV6 GT, Ford Mustang Mach-E GT, BYD Seal.
Lyden er kunstig. Girkassa er kunstig. Men sjelden har vi kjørt noe mer ekte.
Vi har tidligere kjørt Ioniq 5 N på bane i Barcelona.
Den rakk såvidt også sommerens store rekkeviddetest – med premisser rundt forbruk og gassbruk den slett ikke er konstruert for, men taklet utmerket.
Senere har vi kjørt den under ulike forhold her i Norge, slik at vi nå også kan presentere en fullverdig test. Poengene spriker kraftig – som forventet med en såpass spesiell bil.
Uansett underbygger Ioniq 5 N en eldre påstand fra oss: De mest spennende og nyskapende bilene kommer fra Sør-Korea.
De har tidligere vist det med både design og ladeteknologi. Denne gangen ved å lage reinspikka moro av et klassisk familiekonsept. Ioniq 5 N er en tilnærmet racerbil, skjult under karosseriet til noe snusfornuftig.
Med kunstig lyd fra en bensinturbo og kunstige girskift fra en åttetrinns automat, lager Hyundai noe som oppleves genuint og ekte.
Annonse
Hyundai Ioniq 5 N
72 poeng
En helt unik bil – og ganske alminnelig. Du trykker på noen knapper, eller litt ekstra hardt på gasspedalen, og trekkes inn i et univers av entusiasme og fascinasjon. Eller så bruker du den rett og slett som en ganske praktisk familiebil. Men prisen er høy både på kort og lang sikt.
Komfort
7/10
Litt stivere og mer sensitiv for spor i veibanen enn mer siviliserte biler. Store og brede hjul gir også litt mer støy. Likevel overraskende behagelig i komfortmodus. Gode forseter for de fleste, men ønskelig med flere innstillingsmuligheter, blant annet lengre sittepute. Skyvbare bakseter.
Design
9/10
Vi ga Ioniq 5 maks score i denne kategorien da den var ny. Designet holder seg bra, men er ikke lenger banebrytende. N-versjonen overlesses med effekter og detaljer, kanskje i overkant mye for noen. Innvendig er det også kjente linjer med mer sportslig snitt på ratt og midtkonsoll.
Kjøreegenskaper
10/10
Formidabelt. Vi har kjørt bilen både på lukket bane i Barcelona, og på alle typer underlag og hastigheter sommerstid i Norge. Med et nyutviklet understell, nye dempere, aktiv firehjulsdrift, skarpere styring og mer direkte bremseeffekt kan du få den til å oppføre seg som en ekte sportsbil.
Miljø og forbruk
7/10
Ingen forventer at en tilnærmet entusiastbil skal skinne her. Likevel solide tall. Gjennomsnittsmålinger i testperioden tilsier rekkevidde ved blandet kjøring på 410 km. (WLTP 448 km) I sommerens store rekkeviddetest stoppet den etter 379 km. Desto bedre ladefart – 21 minutter fra 10-80 prosent.
Utstyr
8/10
Ferdig utstyrt til 720.000, basta. Du kan bare velge lakkfarge, og eventuelt oppgradert lyd og ettermontert skiluke – og selvsagt vinterhjul. Panoramatak ville gjort bilen tyngre, og leveres ikke. En bil i denne prisklassen burde hatt kraftigere fjernlys med mer moderne adaptive funksjoner.
Praktisk
6/10
480 liter bagasjevolum er nærmere 100 liter under mer siviliserte Ioniq 5. Frunken er fjernet og rommet under bagasjerommet er fylt med andre komponenter. Stort pluss for at baksetet kan skyves framover og gi vesentlig mer volum. Skiluke kan ettermonteres i Norge. Kan ikke trekke henger.
Pris
6/10
Faller man først for denne kombinasjonen, så er den verdt hver krone. Samtidig kan vi forstå alle som kaller den meningsløs dyr. Den koster godt over 200.000 mer enn like raske og langt mer praktiske Tesla Model Y Performance – og 50.000 mer enn en nærmest fullutstyrt BMW i4 M50.
Driftskostnader
6/10
Basert på gjennomarbeidede Ioniq 5, men her er det også mye nytt og ukjent, både av mekanikk, og – ikke minst – programvare som styrer de kunstige girskiftene. Vedlikeholdsbehovet (service 30.000 km/2 år) er relevant problemstilling. Samtidig er dette en prestisjebil som skal ha ypperste kvalitet.
Sikkerhet
8/10
Standardversjonen av Ioniq 5 fikk fem stjerner av Euro NCAP i 2021, og spesielt mye ros for førerstøttesystemene. Blindsonevarslingen i instrumentpanelet er en Hyundai/Kia-oppfinnelse, og fortsatt markedets beste. Selvkjøringen fungerer bra, men er mest et artig paradoks i en bil som dette.
Annenhåndsverdi
5/10
Vi ser for oss mye nysgjerrighet rundt denne som brukt, men avstanden fram til kjøp vil være stor – og trolig styrt av et betydelig prisfall. Finner man rette entusiast der ute, blir kanskje ikke prisfallet avskrekkende. Kvalitetsnivået på modellen vil selvsagt også bety noe for annenhåndsverdien.
Opplagt pluss
Jevnlige lesere av Motor ville neppe trodd de skulle lese følgende, men her kommer det: Vi liker den kunstige motorlyden.
Fordi den er utviklet med en helt annen omtanke enn vi kjenner fra andre elbiler, der lyden bare kommer under gasspådrag, og egentlig ikke har noen annen funksjon enn at den skal gjøre overgangen fra fossilbil til elbil litt mykere.
Tøvete, spør du oss. Tar man et valg om kjøre elbil, så velger man også bort motorlyd. For elbilkjøpere flest er dette et opplagt pluss.
Men så har du noen ytterst få biler som ikke er for folk flest. Som aldri blir bestselgere. Men som fortjener hver eneste kunde de får. Som Ioniq5 N.
Verdt mellomlegget
Den koster 720.000 pluss vinterhjul og kanskje en annen farge enn oransje. Altså rundt 770–780.000. Det er godt over 200.000 kroner mer enn for eksempel en tilsvarende utstyrt Tesla Model Y Performance med hengerfeste.
Vi skjønner likevel dem som mener Ioniq 5 er verdt mellomlegget.
Den kunstige lyden utgjør soundtracket til den like kunstige girkassen. Altså en slags teknologisk konstruksjon uten andre formål enn å gi en elbil en ny dimensjon med kjøreglede. Og resultatet er forbløffende. Briljant, vil vi påstå.
Annonse
Konkurrenter
I praksis – og svært forenklet – bruker man hendlene bak rattet, og girer slik man gjorde med en bensin- eller dieselautomat for noen år siden. Følelsen er den samme. Vel, nesten. Bilen girer opp og ned, med et merkbart rykk når det skiftes.
Du får til og med noen heftige smell fra eksospotta når du girer ned. Stikkflammer får komme i en eventuell oppgradering.
Men alt gjøres enda noen millisekunder raskere enn i en fossilbil – med en fartsøkning knapt noen serieproduserte bensinbiler i hele verden kan matche. Og definitivt ingen familiebiler.
Du kan også la bilen gire selv. Det er kanskje det aller morsomste. Eller deaktivere alt av lyd og girskift, og bare ha en vanlig elbil.
3,4 sek i prestisjeøvelsen 0–100 er best av alle relevante konkurrenter. Konsernsøsken Kia EV6 GT er ett tidel tregere, nevnte Model Y Performance er tre tideler tregere, BYD Seal er fire tideler tregere, BMW i4 M50 er fem tideler tregere, Mustang Mach-E GT er sekundet tregere.
Oransje knapp
Som om det betyr noe? Ikke i praksis for deg eller meg. Men for produsentene ligger det prestisje i disse tallene.
Motorlyden følger også nedgiringen – i motsetning til i andre elbiler med kunstig lyd, der du kun har lyden ved akselerasjon. Lyden kommer også her fra de innvendige høyttalerne, men du får også utvendig lyd fra to høyttalere.
Og ja, det låter som en hissig racerbil både fra innsiden og utsiden. Og det låter imponerende autentisk, så lenge du velger den ene av tre lyder som etterlikner en bensinmotor.
Oppe til høyre på rattet sitter en oransje knapp. Med den får du en 10 sekunders boost på 41 hester og 40 Nm. Eller med mer imponerende tall: Du får totalt 650 hester og 770 Nm.
Annonse
Ekstase
Hyundai kaller det NGB (N Grin («glis») Boost). Med boosten kommer også en ny lyd inn i bildet. En slags turbin som starter litt forsiktig og suger deg inn noen sekunders ekstase.
Og ganske riktig – man sitter med et glis rundt munnen når sekundene er over og adrenalinnivået har sunket parallelt med den kunstige turtelleren.
N er for Hyundai hva M er for BMW eller AMG er for Mercedes-Benz. Altså noen få, store bokstaver som forteller noe om mengdene med entusiasme og sportslig raffinementet du får fra ingeniørene og teknikerne som holder til i den delen av lokalene til Hyundai der det er påbudt med hjelm og racerbriller – og helst en N tatovert godt synlig.
Fortsatt familiebil
Det er slett ikke opplagt at en fintrimmet sportsbil som dette skal fungere bra i en mer triviell hverdag. Men når du deaktiverer de ekstreme funksjonene, og får styring og fjæring tilbake til normal modus, så har du en bil som verken er spesielt mye stivere eller mer bråkete enn de mer siviliserte modellene på markedet.
Hyundai har i stor grad klart å ivareta de gode familieegenskapene vi kjenner fra den vanlige Ioniq 5, bilen Motor kåret til Årets beste bilkjøp i 2021. Blant annet det skyvbare baksetet, men ikke frunken.
Annonse
Manuelt justerbare
Artig paradoks: Eiere av de mer siviliserte Ioniq 5 har etterlyst bakrutepusser helt siden de første bilene kom på vårparten for tre og et halvt år siden. Men de måtte altså vente til Hyundai kom med en nærmest reinspikka racerbil. I disse dager kommer det også på standardversjonene.
Setene er manuelt justerbare. Her har ingeniørene gjort en brukerstyrt vekting av alle de ulike elektriske hjelpemotorene, og endt opp med at bakrutepusseren er viktigere enn setejusteringen. Vi er helt enig.
Girer og brummer
Selv om Ioniq 5 N helt opplagt er en frustrende potensiell inntektskilde for det norske bøtesystemet, så trenger man ikke kjøre fort for å finne kjøregleden.
Den girer og brummer og smeller like potent om du ligger i 30 på skoleveien til ungene i baksetet, eller om du sniker deg ut til noen øde 80-soner ved 19-tiden på julaften.
Et barn som vokser opp i baksetet i en Ioniq 5 N, vil for evig og alltid påstå at verdens beste bil kom til Norge fra Sør-Korea i 2024.
Innvendig har det allerede ganske så omfangsrike instrumentpanelet fått ny og mer sportslig grafikk. Rammen rundt instrumentpanelet er også fjernet, det gir et slankere og renere inntrykk.
Annonse
Ingeniørkunst
Midtkonsollen har fått et nytt design, med en opphøyning i framkant for å gjøre cockpiten mer intim, og den er ikke lenger skyvbar. Rattet har fått et mer kantete design og er fullastet med fargerike betjeningsknapper til boost-funksjonen og de ulike kjøremodusene.
Vi stiller oss applauderende bak resultatet av Hyundais ambisjon om å lage noe helt unikt til en overkommelig pris. Her blir det kunstige ingeniørkunst.
Men man må være mer glad i bil enn i penger. Heldigvis gjelder det mange av oss.