LANGTRANSPORT: Dorothe Nilsen og Rudolf Moen i Troms har hatt flust med friske ferieopplevelser etter at basen ble et langskip av typen Kabe.

Vi som stortrives i svææær campingvogn:

For noen blir en campingvogn aldri lang nok

Nordmenn er verdensmestre i å lengte etter lange somre og enda lengre campingvogner. Heng på tre familier som drar langt med de lengste av dem.

Publisert

Campingvogner i Norge

  • Over 120.000 campingvogner er registrert her i landet.
  • De 10 seneste årene har antallet økt med hele 30 prosent.
  • Finnmark ligger helt i Norgestoppen med 65 vogner per 1000 innbyggere.
  • Deretter følger Troms, Nordland, Hedmark og Oppland med 40 per 1000. Oslo ligger på bånn med bare fem campingvogner per 1000 innbyggere.
  • De lengste campingvognene på bortimot elleve meter blir stadig mer populære. Mange står på helårs campingplasser, men stadig fler trekkes også på de underligste, smale veier.
  • Av omlag 800 norske campingplasser er hele 170 kvalitetssikret gjennom å være tilsluttet NAF.

Sju, ni eller elleve meter langt campingvogn-palass? Null problem!

På syl-smale veier, i styggbratte bakker og gjennom svimlende svinger ruller lange campingvogner fram – åkkesom.

De seneste årene har nordmenn handlet mobile hytter – nei: slott på hjul – som aldri før.

Fridager som frifanter i enorme vogner er nordmenns form for nokså ujålete slottsferie: «My campingvogn is my castle».

Definisjonen på laaang vogn er ofte dobbelt hjulsett, baderom større enn i heimen og stuk mellom seks og nær elleve meter – med krok.

Følg på tre familier med tung vogn og lett stemning.

Møt Norges største bilentusiaster!

PÅ SKRÅSS: Bjørn Solheim og Renate Fure Solheim måtte fotografere veldig på skrå for få plass til å vise følgere på sosiale medier den lange bryllupsgaven – som de ga seg sjøl.

For kort tid siden var Bjørn Solheim på Stord i Hordaland så forbasket heldig å få gifte seg med sin kjære Renate Fure Solheim.

Like etter kunne bryllupsgjester og andre på sosiale medier se en rugg av en campingvogn – med kommentaren: «Bryllupsgave fra oss til oss».

– Ja, meldingen var litt spøk og litt sannhet, siden vi likevel giftet oss, ler Bjørn.

Det er lov å forsvare et ferielass med 15 meter lengde og nær fem tonn vekt – fra tuppen av frontfangeren på bilen til bakerste ytterpunkt på vogna.

Med opptil seks mennesker på tur er det veldig greit at vogna er såpass at den har grei plass til alle. Ferie-Norge byr jo innimellom på regnfulle dager hvor mye av dagen skjer innendørs, sier han.

LINJERETT: Bjørn Solheim, Renate Fure Solheim og barna kaller den lange campingvogna «pensjonistkuvøsen» fordi de greier å koble helt av fra hverdagen.

Noe av vitsen med å ha lang campingvogn istedenfor svær hytte er «å kunne kjøre fra drittvær til mer solrike campingplasser – akkurat når man vil».

Les også:

En større Hobby

Paret hadde hatt vogner i ulike vektklasser det seneste tiåret da de ville bytte inn sin Hobby 650 i noe langt større.

– Vi fikk imidlertid mye trøbbel med nykomlingen, som at bremsene låste seg helt umotivert. Da vi fikk levert tilbake vogna i bytte mot kjøpssummen, høynet vi til en enda lengre vogn, en Adra 753, selv om det var langt fra planen.

LANGFERIE: Gjennom mye av vinteren har Renate Fure Solheim (bildet) og mannen Bjørn Solheim lengtet etter familieferie med barn, liv og leven.

Lett som en plett

Solheim ser knapt utfordringer ved å ratte rundt med en lang en på slep.

– Nybegynnere bør passe litt på i kryss og rundkjøringer. Vogna henger jo og slenger bak der, så man merker ikke lengden, på godt og vondt, sier han.

De fleste campingplasser er designet for langt stuttere vogner:

– Nå har vi medbrakt en såkalt «mover» – en liten tralle som hjelper oss å manøvrere den på plass de siste meterne, sier han.

– Jeg forventer selvsagt ikke å kunne rygge i vei som jeg vil med 15 meters ekvipasje – på campingplasser med mange andre ferierende, forsikrer han.

LANGTRANSPORT: Dorothe Nilsen og Rudolf Moen har en type campingvogn som får den ellers store Mercedesen til å se nokså liten ut.

Dorethe Nilsen og Rudolf Moen har titt og ofte lirket en over 10 meter lang Kabe 1000 ut fra hjemstedet Seljelvnes i Balsfjord kommune i Troms.

Ferieturene i Norge, Sverige og Finland har gjerne blitt like langstrakte som campingvogna.

– Da ungene ble voksne ville vi unne oss litt luksus og har aldri angret, sier Dorethe.

Hun beskriver palasstilværelsen ombord slik:

– Den velutstyrte vogna har stort bad med dusj, vaskemaskin, oppvaskmaskin, sentralstøvsuger, parabol og ordentlig TV. Det siste er jo også viktig.

Nilsen og Moen har ofte spontan-campet i landskap de kaller «det fri». I den kalde sesongen står vogna på vintercamping i Finland.

– Finland er like vakkert som språket er vrient, ler Dorethe.

Med den lange campingvogna som base er dagene fylt med aktivitet:

– Vi kjører mye snøscooter og koser oss med isfiske. Her i Norge er slik kjøring i utmark knapt lov, sier hun.

LINJERETT: Bjørn Solheim og Renate Fure Solheim har pakket og stappet og er klinkende klare for avreise til ferie langt pokkerivold.

Nilsen har opplevd plunder to ganger på grunn av lengden på vogna:

– En campingplass i Stockholm hadde rett og slett en altfor trang, buet innkjørsel og campingplasser i Finland er og blir små, ler hun.

– Men hos Möllentorp camping på land fikk vi to plasser for prisen av én på grunn av lengden på vogna vår. Dét er god service, det!

Nordisk riviera

Om sommeren ferierer paret gjerne ved «den nordiske rivieraen»:

– Vår favorittplass er Piteå havsbad i Norrbotten med fem stjerner. Vi nyter roen, stillheten, utsikten og det faktum at campingen byr på sjenerøs plass til en rimelig penge. Vi elsker Sverige fordi landet er mye billigere enn Norge og service og kvalitet har et helt annet nivå, fastslår Dorethe.

FERIEKOLONI: Campingportalen-dronning Hilde Juliussen (t.v.) og familien er stadig inn og ut av den elleve meter langer campingvogna Adria 903.

Hilde Juliussen i Trondheim startet nettstedet campingportalen.no fordi hun fant skralt med campingplass-informasjon – og tips for å campe ubekymret rundt i Norge, og fortsatt beholde smilet.

Nå samarbeider hun med Norsk Bobil- og Caravan Club og har på privaten gått gradene fra en middels campingvogn, via en Adria 743 til en røslig modell 903 av samme merke.

– Vi følger vogn-selgeren: når han bytter jobb blir vi med på lasset, ler hun.

Juliussen og familien er såkalte «fastliggere» deler av året, men sørger også for bortimot fem fartsfylte uker på landeveien – med sjefsvogna som måler 11 meter med drag. Da får barna oppleve alt fra snøftende moskusokser på Hjerkinn til krypende, klypklare krabber i fjæra på Sørlandet.

– Ved å oppgradere fra Adria 743 til 903 vi fikk blant annet en skikkelig dusj, for badet er hele bredden bak – og dobbeltsenga er tverrstilt slik at man kan velte ut fra begge sider, gliser hun.

Midtseksjonen har plass til et helt familieliv:

– Endelig fikk jeg også egen kontorplass, jubler Juliussen.

Tauer på kontoret

Hun og samboeren Rune Haukås jobber begge på tur, så XXL-vogn redder også arbeidsdagen:

– Jeg er alltid avhengig av å ha kontoret med: Vi stikker ikke lenger på camping fordi det er billig og enkelt. Komfort er konge. Adria er dessuten god på nyttelast, så du unngår overvekt allerede før klærne er på plass.

Med stor vogn unngår man å stadig måtte sette opp fortelt for å få plass til feriestæsjet:

– På tur med den første, langt kortere vogna hadde vi så store mengder ting overalt at én natts stopp nesten var umulig – i hvert fall med tanke på å rydde inn igjen.

FORNØYD OG FORTØYD: Slik ser det ut når Campingportalen-gründer Hilde Juliussen og flokken integrerer campingvogna Adria 903 i fastmontert hytteliv.

Begrensningene en stor vogn gir veies opp av komforten:

– Ombord har vi alt vi trenger for sykkelturer, strandliv og fjellvandring. Campingplassen blir en base for dagsturer. En stor vogn er nok ikke løsningen for alle, men hvis man liker å besøke færre plasser og heller være der lengre, går det helt fint. Viktigst er å tenke at man har god tid; Ferien starter når man setter seg i bilen, ikke når man kommer frem.

Familien forhåndsbestiller alltid:

– Mange campingplasser tilbyr da store areal. Allerede i høst booket vi oss inn fire uker til sommeren. Spesielt på Sørlandet kan plassene være trange. Bruk gjerne Google maps for å planlegge helt ned til valg av tomt, tipser Juliussen.

Les Motors biltester: