
Vi på humørfylt bilcamping:
5 på topp: Mest spinnville bilcampere
Fått nok av bobiler? Her er fem langt mer gøygromme alternativer.
Halve Norge ser svart ved synet av bobiler.
På sitt verste sinker de trafikken, setter seg bom fast i hårnålsvinger og skygger for sola.
Du trenger altså ikke en bobil på størrelse med en rutebuss for å kose deg på tur.
Her er alternativene som er langt enklere å manøvrere og feriere med, samtidig som de påkaller smil langs veien.

1 På starten av 1980-tallet hadde en finne i Filipstad i Sverige en skrudd idé. Snart hadde Arwo Pullola bygget en campingenhet som kunne festes til bagasjehulrommet på Saab 99 og 900.
Tross enkelheten hadde tilbygget plass til to senger og ståplass i kjøkkenavdelingen.

Merkenavnet Toppola er en mektig miks av «topp» og siste del av etternavnet Pullola. Kort tid etter lanseringen så den svenske båtbyggeren Peter Malmberg potensialet og kjøpte like godt hele sjappa.
Allerede i 1984 viste Saabs ingeniører interesse for prosjektet og presset på for at den rullende hybelen skulle ha samme kvalitet og komfort som bilene.
Kluss i samarbeidet og en brann på fabrikken bidro til en avvikling – og høy interesse for eksemplarene som er igjen i dag.

2 På tampen av 1950-tallet etablerte bobilbyggeren Bill Overhulser i Indiana i USA merket Del Rey. De luksuspregede overbyggene passet å lempe på planet til de fleste pickuper, og feriefolk likte spesielt godt soveromsdelens panoramavinduer.

For en tid siden viste nettstedet Bring a Trailer et snasent eksemplar. Bildene viser en Del Rey-boenhet som troner på toppen av en 1967-modell Chevrolet C20.
Interessen for dette ene eksemplaret eksploderte, og den heldige kjøperen har valgt å være anonym, for å få være i fred.
Den snart 60 år gamle praktfulle farkosten overgår likevel all moderne bobildesign, og er garantert mye ståhei uansett turområder.
På 1960-tallet var Del Rey USAs største produsent av pickup-baserte bobiler. Nedturen kom likevel kjapt: I 1969 solgte gründeren livsverket sitt til Gladding Industries.




3 Franskmennene bruker begrepet «camping car», som på norsk selvsagt blir «partybule» eller «festbrakke». I hvert fall om vi skal tolke Citroëns ville villa på hjul som sto på bilutstillingen i Paris i 1980.
Det ille røde interiøret huser alt fra luksussenger til jacuzzi – via en selvsagt rikholdig bar.
Karosserispesialisten Tissier var kjent for seks- eller åttehjulede konverteringer av Citroëns storbiler til alt fra ambulanser til bergingsbiler.
Les om flere bilentusiaster her!
-
Vi med gøy biler fra øst:
Et samuraisverd med fire hjul
-
Vi som råner på lørdager:
Uten disse sovner bygda
-
Vi på humørfylt bilcamping:
5 på topp: Mest spinnville bilcampere
-
Vi som tilhører et bilmiljø:
– 911 er drømmen fra tenårene
-
Vi som 17. mai-pynter panseret:
Bil er også en bunad!
-
Vi som kurver med Corvette:
Tråkket på gassen, fikk lettere sjokk
-
Vi som prater Peugeot:
205 GTi er fransk for «lykke»
-
Vi som stopper for geiter:
– Til slutt klatret jeg på taket
-
Vi som brisker oss på biltur ...
Fem på topp: fjols til fjells
-
Vi med kjappe småbiler ...
Den starter med et snerr: Liten bil og stor lyd
Siden oppstarten i 1972 dominerte likevel en mellomting mellom en ekstremt lang varebil og en lav trailer produksjonen. Tissier tok denne formelen som utgangspunkt da Citroën ba om en showstopper til Paris-utstillingen for 45 år siden.
Slagordet «verdens raskeste bobil» skurret noe, med tanke på at kolossen ble trukket av Citroëns beskjedne firesylindrede 2,4-liter med 128 hester.
Sammenlignet med alminnelige, undermotoriserte bobiler med hjul som på en handlevogn, gikk det likevel unna på vei fra Paris til ulike mål i Belgia, Spania eller Tyskland.


4 – Taktelt er populære: Du blir ikke spist av ville dyr, sier Tom Parks.
Briten hadde lenge drevet firmaet 4x4 Adventure Tours – og som dreven turguide med firehjulstrekkere og overnatting så han behov for en bedre type taktelt. I 2012 startet han ADV Roof Tents i hjembyen Bristol i England, og fikk raskt suksess.
Ideen er telt som er enkle å montere, og som samtidig byr på ørlite mer komfort enn vanlig overnatting bak duk.
Parks setter tilliten fra kundene høyt: Teltene selges fortsatt bare gjennom utvalgte forhandlere, og ikke på tredjeparts nettsider.

5 Du trenger ikke ta mye plass i naturen for å vise at du behersker den. Knøttikoner som Mini, Fiat Panda og Citroën 2CV har vært populære utgangspunkt for oppfinnsomme ettermarkedsleverandører.
Mikrobilfabrikken Messerschmitt markedsførte modellen KR200 med største selvsikkerhet til ymse feriebruk.
Reklamebildene viser trehjulingene på campingplasser, i alpelandskap og på smale kystveier. Kabinen, som minner om en enkel flycockpit, ble til og med foreslått som overnattingsmulighet.