ALVOR: BMW i4 M50 viser med all tydelighet hvor tungt BMW satser på elbiler.

Test: BMW i4 M50

BMW lager bedre elbiler enn fossilbiler

Med denne påstanden åpner vi kommentarfeltet både for dem som vil idioterklære oss, og for dem som kanskje ønsker å lese testen ferdig først.

Publisert Sist oppdatert

BMW i4 M50

  • Pris: 579.900 (ekskl. omkostninger).
  • Pris testbil: 756.000 (inkl. omkostninger).
  • Drivlinje: 80,7 kWt batterielektrisk motor. 544 hk./795 Nm. Firehjulsdrift, ettrinns automat.
  • Rekkevidde/forbruk (WLTP): 500 km/19 kWt/100 km.
  • 0–100 km/t (fabrikktall): 3,9 sek.
  • Toppfart: 225 km/t.
  • Vekt: 2215 kg. Nyttelast: 445 kg.
  • Dekkdimensjon: 245/45R18 (foran)/255/45R18 (bak)
  • Bagasjerom: 470 liter.
  • Hengervekt: 1600 kg.
  • Lengde: 478 cm. Bredde: 185 cm. Høyde: 145 cm. Bakkeklaring: 13 cm.
  • Sikkerhetstest Euro NCAP: Basert på BMW i4, som ble testet i 2019.
  • Konkurrenter: Polestar 2, Tesla Model 3, Ford Mustang Mach-E GT, Audi Q4 e.tron Sportback.

Viktigst for Motors del, viktigere enn diskusjonene som måtte oppstå:

Vi står inne for påstanden.

Når man kan gjøre noe så sjeldent som å løfte fram prisen som et godt salgsargument for en BMW, så blir naturligvis totalsummen høy.

Ikke enig

Men som alltid. Det ligger noen opplagte premisser i bunn her. Og er du ikke enige i dem, så er du heller ikke enig i at en BMW skal true årets beste bilkjøp i Motor, Hyundai Ioniq 5 – og årets bil i Europa, Kia EV6, på resultatlistene. Begge disse har fått 85 poeng i våre tester.

BMW i4 M50

82 poeng

Du har aldri fått mer BMW for pengene. Formidable kraftressurser, høy kvalitetsfølelse, tidløst design og helt ok praktiske egenskaper, gir en av tidenes høyeste poengsummer.

Komfort 8/10

Utmerkede seter, deilig ratt, behagelig støynivå. Greit for to bak. Stiv over skarpe ujevnheter i lavere hastigheter, som tunge elbiler flest. Men her oppleves det kanskje helst sportslig. Stabil og behagelig i høyere hastigheter. Misser i instrumenteringen, og dårlig svingradius, trekker ned.

Design 9/10

Utvendig er alle klassiske BMW-elementer på plass. Bilen får mange blikk, selv om den er ganske diskret. Det sier noe om et tidløst design. Det nye instrumentpanelet passer best i en stor SUV. I i4 skulle vi gjerne hatt det litt mer førerorientert – og uten alle fargene og tivolipreget.

Kjøreegenskaper 10/10

544 hester og et momentant dreiemoment på 795 newtonmeter gir en vanvittig akselerasjon. I kombinasjon med firehjulsdrift, lavt tyngdepunkt og optimal vetktfordeling, adaptiv understell og finstemte assistansesystemer, blir dette rått og sivilisert på samme tid.

Miljø og forbruk 8/10

I vinterens store elbiltest kom vi 406 km før batteriet var tomt. Det ga et forbruk på 19 kWt/100 km, og et vinteravvik på 18 prosent fra det offisielle WLTP-tallet på 497. Absolutt godkjent. Ved ladestolpen brukte den 34 minutter fra 8-80 prosent, med 203 kW på sitt raskeste. Det er midt på treet.

Utstyr 9/10

BMW tilbyr to ferdigutstyrte pakker, i tillegg til grunnmodellen. Men du kan også velge og vrake et utall setetrekk, lakkfarger, listverk og felgdesign – alle detaljene som holder en entusiast nattevåken foran konfiguratoren. Men prisene skyter fort i været.

Praktisk 7/10

470 liter bagasjerom er bra for biltypen, men den skrånende hekken begrenser selvsagt lastehøyden. Baksetene er bra for litt eldre barn, men skålformen og den lave sittehøyden gjør det litt mer plundrete med barnestoler. Hengervekt på 1600 kilo er i øvre sjikt.

Pris 8/10

Du har aldri fått mer BMW for pengene. Rent praktisk vil bilen dekke behovene for svært mange familier som primært ser etter en SUV. I tillegg er dette en ekte entusiastbil. Men som alltid: Med sammenliknbart utstyr blir BMW en del dyrere. Du nærmer deg 700.000 selv med ganske edruelige valg.

Driftskostnader 8/10

BMW tilbyr serviceavtaler med ulikt innhold. Vi tipper de fleste som kjøper en BMW i denne prisklassen, går for den mest omfattende. Da er i praksis alt av vedlikehold og slitasjedeler, bortsett fra dekk, inkludert. For i4 koster denne 30.000 i fire år/ubegrenset km.

Sikkerhet 6/10

Oj… Fire av fem stjerner fra EuroNCAP har naturligvis rystet BMW-systemet. Beskyttelsen av voksne og barn er på ypperste nivå, men dårligere beskyttelse av mykere trafikanter, og assistansesystemer (automatisk nødbrems og kjørefeltassistent) som ikke er på høyde med de beste, koster en stjerne.

Annenhåndsverdi 9/10

Leaseplan forventer et årlig prisfall på 60-75.000 kroner i året de neste tre årene for utstyrsversjonen Fully Charged. Denne er 50.000 kroner rimeligere enn toppmodellen, og koster 682.000 ferdig på veien med vinterhjul. I en ustabil bilverden er nok etterspørselen etter BMW noe av det mer stabile.

El slår bensin

Det ene premisset er faktabasert:

  • Det norske avgiftssystemet gjør en fullblods familieracer som dette oppnåelig for svært mange. Med mindre man mener en elbil skal koste det samme som en bensinbil, så kan man trolig enes om at en elektrisk BMW til under halve prisen av en bensin-BMW, er en bedre BMW.
SPORTY ELEGANSE: Fra utsiden er det bare klassiske BMW-effekter å se, noe de fleste vil mene er en fordel. Det tidløse designet, toppet med litt elbiltypiske detaljer, får mange blikk. Og selvsagt spesielt i en M-versjon som dette.

Og da er vi straks over på det andre premisset, som er mer emosjonelt, og følgelig vanskeligere å forholde seg til for svært mange:

  • Man må selvsagt lukke sansene for alt som handler om girkasser i aktivitet, lyden av heftige turtall og duften fra en eksospotte. Altså noen av de klassiske faktorene rundt kjøreglede generelt, og kanskje BMW spesielt.

Fabelaktig god

Det økonomiske overtaket til elbilen bør være enkelt å akseptere. Erkjenner man også at nullutslippstanken må trumfe nostalgien, så sitter man igjen med en fabelaktig god BMW.

Den har ekstreme fartsressurser, masse utstyr, BMW-typisk høy kvalitetsfølelse – og:

Den har absolutt plass til en familie som ellers ikke har sett på annet enn et stadig økende utvalg av elektriske SUV-er.

Kort sagt: Du har aldri fått mer BMW for pengene.

TIDSTYPISK: Alle moderne elbiler har i dag instrumentdesignet som Mercedes lanserte for fem år siden. Vi synes det blir litt for kantete arbeidsbil-preg over det.
MISSER: Vi er ikke spesielt begeistret for farge og grafikk på instrumentpanelet, men sånt er subjektivt. Legg heller merke til symbolene på nederste linje her – og sjekk neste bilde.
SYNSFELTET: Slik vil instrumentpanelet se ut med en ganske standard førerposisjon. At symbolet for kjøremodus forsvinner, betyr lite. For mange vil det være viktigere at klokka forsvinner. Men mest irriterende er det at et hyppig lest symbol som gjeldende fartsgrense, blir borte.

Plussene dominerer

Det er nok en del som aldri vil se på i4 som et alternativ til en SUV. Andre vil oppleve modellen som en guds gave til bilglade foreldre. Ja, du må pakke litt annerledes, og barna sitter ikke like høyt. Bakkeklaringen er heller ikke all verden. Men det spørs om ikke plussfaktorene vil dominere i det lange løp.

Konkurransekraft

Så tror vi også at potensielle i4-kunder primært ønsker seg denne bilen nettopp fordi det er en BMW. Og da kikker de neppe på en Tesla, selv om både Model 3 og Model Y på hver sine vis har masse konkurransekraft. Og trolig heller ikke på en Ford Mustang Mach-E i sin heftigste form, altså GT.

Men kanskje en Polestar 2. Da får du samme karosseritype, bra kvalitetsfølelse, 136 færre hester – og omtrent like mange tusenlapper å spare.

EKSKLUSIVT: Dette klassiske symbolet forteller noe om en ekstraordinær BMW. Og vi vil påstå det er ganske spesielt med en BMW som kjører fra alle andre BMW-er – på strøm.
BMW-DNA: Som de fleste vet, så trenger ikke en elbil grill. Men du tar ikke nyrene fra en BMW. Tvert imot er grillen blitt enda mer dominerende.
BRA GREP: Firehjulsdriften gjør i4 til en deilig hyttebil, med mindre den utfordres på bakkeklaringen på 12,5 centimeter. På M-versjonen er også bremsene forsterket.

Mister 250 hester ...

Eller en Audi Q4 e-tron sportback. Da får du litt av den samme prestisjefaktoren og litt bedre plass til omtrent samme pris. Men: Du mister nærmere 250 hester sammenliknet med i4 ...

544 hester og et umiddelbart moment på 795 nm gir den akselerasjonen man aldri trenger, og altfor sjelden får benyttet. Men du finner ingen som sier at dette er et luksusproblem de ikke skal klare å leve med.

Hold på håret

Skal du virkelig utforske liknende krefter uten å krasje i rettsapparatet, må du helst oppsøke de heftigste attraksjonene på tivoli. Men selv en lovlydig sjåfør kan leke seg såpass at g-kreftene river i løshåret, plombene og implantatene.

TILSTREKKELIG: Begrenset høyde, men bra gulvplass til bagasje. Stor og solid gjennomlastingsluke, hengervekt på 1600 kilo og taklast på 75 kilo er også store pluss.

Raskeste BMW

Det er like brutalt som sivilisert. Kompromissløst og forsonende. Kort sagt, imponerende.

Man mister lyden og lukta og opplevelsen av finstemt mekanikk som spiller på lag. Til gjengjeld får man den raskeste BMW-en under all type lovlig kjøring på norske veier.

Erfaringene våre fra en tidligere prøvekjøring i Tyskland, er at vi må opp i 140–150 km/t innen i4 på typisk elbilvis mister litt av pusten. Og da sammenlikner vi med en annen topptrimmet bensinbil som vaker i det røde feltet på turtelleren, og som trolig får noen meter på elbilen innen 200 km/t passeres. Høyst hypotetisk med andre ord.

Kjemper forgjeves

Kraftoverskuddet er uansett formidabelt. Paradegrenen 0–100 km/t gjøres unna på 3,9 sekunder. Og mot det umiddelbare momentet til i4 på 795 Newtonmeter, kjemper selv de kvikkeste og mest presise automatkasser forgjeves.

BEST FOR TO: Smale dører og lavt sete med kraftige konturer gjør ikke dette til et ideelt sted for barneseter. Men litt større personer vil trives godt.

Fem kjreøprogram

i4 har passert de fleste målepunkter innen en konvensjonell girkasse har fått impulsene og orden på programmeringen til å gjøre det riktige girvalget og mobilisere maks turtall.

Du har fem ulike kjøreprogram. I det råeste, Sport Boost, strammer det adaptive sportsundertellet og den variable styringen seg, instrumentpanelet skifter til en hissig rødfarge – og vangene i setene omfavner kroppen din.

Komponert lyd

I tillegg kommer en akustisk lyd, spesialkomponert av Hans Zimmer. Lyden oppleves mindre metallisk og hul på mer bråkete underlag i Norge enn den gjorde på sommerføre i Tyskland, og den har absolutt en slags effekt.

KVALITET: Det meste i en i4 føles svært solid. Dette cognac-fargede skinninteriøret koster 12.800 kroner, og er ett av hele 22 valg. De dyreste koster 38.400 kroner.

Dyrt for BMW

Lyden gir et sanselig inntrykk av både pedalbruk, kraftutvikling og hastighetsøkning. Og det er selvsagt ikke noe poeng for BMW å legge inn lyden av de velklingende bensinsekserne vi helst skal glemme.

Så får vi tro komponist Zimmer har fakturert BMW et engangsbeløp, ikke per avspilling. Hvis ikke, blir det dyrt for BMW.

Kina-preg

Poengrekorden til tross, det finnes noen svakheter ved i4. Det nye, lett krummede, instrumentpanelet er oversiktlig og lettlest. Men design og lyseffekter minner oss mer om enkelte nye bilmodeller fra Kina enn om klassiske og rene BMW-instrumenter.

FUNKSJONELT: Det er særdeles mange funksjoner tilgjengelig i BMWs infotainmentverden. Dette hjulet hjelper deg å manøvrere mer effektivt og trygt enn å peke på skjermen eller tåkeprate med en stemmstyringsassistent.

Merkelig bommert

Instrumentene utgjør en viktig del av velværet i en bil, og vi skulle gjerne hatt muligheten til å velge en mer tidløs, klassisk utforming med færre bråkete farger og stolper i vilkårlige retninger.

Uansett design, det er en merkelig bommert at det hyppig leste symbolet som viser gjeldende fartsgrense, ligger gjemt bak rattnavet. Til gjengjeld har i4 markedets beste plassering av knappen til rattvarme.

Betjeningen av setevarmen er derimot svært omstendelig. Du må trykke på skjermen fem ganger for å få maks varme.

Mest pirk

De dårlige grepssonene på de utvendige dørhåndtakene i kombinasjon med den slamrende lyden når de rammeløse dørene lukkes med en lite glippe øverst på vinduet, er heller ikke særlig eksklusiv. Men vi innrømmer gjerne at dette er pirk.

Rekkevidde

Rekkevidde og lading er viktigere. i4 var naturligvis med i vinterens store elbiltest, som Motor og NAF arrangerer. Her kan du lese mer om hvordan den presterte på rekkevidde sammenliknet med de andre elbilene – og ved ladestasjonen.

I øyeblikket ser vi bare én modell som kan utfordre den solide poengsummen til BMW i4 M50: BMW i4 ...

Altså modellen som er ribbet for M-effektene, som har 200 færre hestekrefter, bakhjulsdrift, nærmere 10 mil bedre rekkevidde – og som er vesentlig rimeligere. Og kanskje noen poeng bedre?