LADBAR: Lexus NX har kommet som ladehybrid, og med flere andre nyheter under et tradisjonelt ytre.

Test: Lexus NX 450H+

Vi skjønner at Norges mest fornøyde eiere kjører denne

Lexus vinner ikke noen akselerasjonstester eller designpriser, men stikker av med trofeene alle bilprodusenter sikler etter.

Publisert Sist oppdatert

Lexus NX 450H+

 • Pris: 705.000–835.000 (inkl. omkostninger).
 • Pris testbil: 851.000 (inkl. metallic, vinterhjul og omkostninger).
 • Drivlinje: Forbrenningsmotor på 185 hk og to batterielektriske motorer på 182 hk og 54 hk. Systemeffekt: 309 hk. Firehjulsdrift, trinnløs automat.
 • Batteri/Rekkevidde på strøm (WLTP): 18,1 kWt/64 km.
 • 0–100 km/t (fabrikktall): 6,3 sek.
 • Toppfart: 180 km/t.
 • Vekt: 1990 kg. Nyttelast: 475 kg.
 • Dekkdimensjon: 235/50R20
 • Bagasjerom: 545 liter. Hengervekt: 1500.
 • Lengde: 466 cm. Bredde: 187 cm. Høyde: 164 cm. Bakkeklaring: 19 cm.
 • Se sikkerhetstest Euro NCAP her
 • Konkurrenter: BMW X3, Mercedes GLC, Volvo XC60

For mange er dette verdens beste bil. For andre et gjesp. Og vi forstår dem alle. En forfinet og oppgradert Toyota er like bunnsolid og trygg, som den er konservativ og anonym.

Noen synes den er verdt nærmere en million. Andre vil ha noe mer spektakulært til den prisen.

Luksusfølelse

Når NX nå kommer i en ladbar versjon, er basisen slik vi kjenner den. Dette er velprøvet Toyota-teknikk i anerkjent Lexus-innpakning – krydret med litt luksusfølelse i mye av det øynene ser og fingrene berører.

Lexus NX 450H+

76 poeng

Det er lett å forstå hvorfor Lexus har bilverdens mest fornøyde kunder. Så er da også dette en Toyota i mer luksuriøs innpakning. Alt er trygt og solid, men ikke innovativt eller spennende.

Komfort 7/10

Svært lettkjørt. Støysvak motor og sømløs giring i de mest brukte turtallsområdene, mer masete under press. Gode seter for de fleste, men vi savner flere justeringsmuligheter. Solid materialkvalitet. Bare middels støydemping fra underlaget. Enkelte funksjoner krever tilvenning.

Design 6/10

Linjene er blitt renere og mer moderne, men også mindre spennende. Forgjengeren hadde et mer særpreget lyktedesign i fronten. Den sammenhengende lysstripen bak, likner alt annet. Innvendig er skjermen blitt større, og sjarmen mindre. Tilogmed den analoge klokka er borte.

Kjøreegenskaper 7/10

Den karakteristiske oppjagede motorlyden som skapes av den trinnløse girkassa, kan forlede deg til å tro at det ikke går unna. Men sjekk speedometeret. Spesielt sterk i det mest brukte mellomregisteret. Stram og presis på veien, forutsigbar i alle situasjoner.

Miljø og forbruk 8/10

Oppgitt elektrisk rekkevidde på 63 km. på testversjonen med 20-toms dekk. Vi kom 55 km i kjølig vårtemperatur på vinterdekk, det er absolutt godkjent. På tomt batteri og langkjøring gir det velutviklede hybridsystemet et forbruk som kan krype ned mot halvliteren på mila.

Utstyr 8/10

Seks ulike utstyrsgrader innenfor et spenn på 130.000 kroner, gir stor valgfrihet. Det er ikke så mye man må ha, som ikke er på grunnversjonen. Men et hakk opp, får man for eksempel seter med ventilasjon foran og varme bak. Motor og drivlinje er uansett den samme.

Praktisk 7/10

Bagasjevolum på 545 liter er litt bedre enn konkurrentene, hengervekt på 1500 kilo er litt dårligere. Skrånende hekk gir begrenset lastehøyde, og manglende skiluke er et minus. Mye svartlakkert plast gir fingermerker og støv.

Pris 7/10

Ligger på nivå med opplagte konkurrenter som BMW X3 og Mercedes GLC, men noe under Volvo XC60. Konkurransekraftig i det stadig mindre segmentet av eksklusive ladebyrider, men du skal være særdeles glad i denne teknologien for å utelukke en elbil i samme prisklasse.

Driftskostnader 9/10

Lexus er berømt for sin kvalitet og solide kundeoppfølging, og topper år etter år ulike kundetilfredshetsundersøkelser. Med velprøvet Toyota-teknikk som fundament, blir bilholdet bekymringsløst – og også ganske rimelig hvis man lader hyppig og stort sett kjører på strøm.

Sikkerhet 9/10

Testet av EuroNCAP tidligere i år, med fem stjerner og et oppsiktsvekkende godt resultatet på 91 prosent for assistansesystemene. Ellers 91 (voksenbeskyttelse), 87 (barnebeskyttelse), og 83 (beskyttelse av myke trafikanter). En av de sikreste på markedet.

Annenhåndsverdi 8/10

Leaseplan forventer et årlig prisfall på 90-105 tusen kroner i året de neste tre årene for en solid utstyrt versjon med vinterhjul og metallic. Vi tipper de aller fleste av disse bilene går inn i en handel med en ny elektrisk bil – og da blir betingelsene litt annerledes.

Rekkevidde

Ladehybridsystemet er hentet fra RAV4. Det betyr at du fint kan kjøre drøye seks mil på strøm i de sommermånedene vi nå går inn i. Litt lenger hvis du nøyer deg med 18-toms dekk.

Og bare spesielt bilinteresserte kan se de utvendige endringene fra forrige generasjon NX. Det betyr at du kan kjøre disse milene med høy grad av diskret velvære, uten å signalisere til andre enn entusiastene at du har tatt deg råd til det lille ekstra.

Glattet ut

For nærmere ti år siden ble den såkalte spindelgrillen et symbol på designergleden høyere opp i Toyota-systemet. I dag er grillen et slags varemerke, men også ganske alminnelig.

Den samme utviklingen speiles i nye NX. Der forgjengeren hadde et spennende lyktedesign og et særpreget og kantete interiør, er dagens modell blitt glattet ut både utvendig og innvendig.

Flittige ingeniører

Dette er naturligvis et resultat av grundige undersøkelser blant kundemassen, og et av flere nennsomme grep for å beholde de lojale eierne. Men endringene frister neppe yngre kunder. De kikker nok heller på RZ, den elektriske nykommeren som allerede ruller over tv-skjermene våre i reklamepausene (les mer om den her).

Vi må ned på detaljnivå for fullt ut å anerkjenne de flittige ingeniørenes arbeid med å skille Lexus fra det meste annet, og skape det ypperste masseproduserte kvalitetsproduktet i bilverden.

PENEST BAKFRA: Lexus har ikke gjort noen som helst designsprell med nye NX, og kanskje er den finest skrått bakfra?

Nye dørhåndtak

Som for eksempel dørhåndtakene. Mens moten forteller oss at de helst bør være integrert i karosseriet og såkalt selvpresenterende – altså at de kommer ut av seg selv, som på stadig flere biler – så kan ikke håndtakene på Lexus beveges.

Fortreffelig

På baksiden sitter en liten knapp. Når man tar i håndtaket, låses bilen opp, og man trekker døren mot seg – alt sammen i en bevegelse.

Håndtakene ser helt tradisjonelle ut, men brukeropplevelsen er helt ny. Har vi opplevd et bedre håndtak noen gang? Svaret er nei. Dette er Lexus sin fortreffelighet i svært konkret form.

FORENKLET: Antallet knapper på instrumentpanelet er kraftig redusert, til fordel for en stor berøringsskjerm med logisk brukergrensesnitt og kjapp respons.

Ledende sikkerhet

Det samme prinsippet finner vi igjen i de innvendige håndtakene. Trykk på en knapp og skyv døren ut. Og i samme bevegelse minner vi om merkets ledende posisjon i kollisjonstestene til EuroNCAP, og primært i kategorien aktive sikkerhetssystemer:

 • Dørene er koblet til en blindsonevarsler som advarer om trafikk bakfra. Lexus mener dette skal forhindre 95 prosent av ulykkene som skjer fordi dørene åpnes mot trafikken.
TRYKK: Trykk på den store knappen i håndtaket, samtidig som du skyver døren ut. De utvendige håndtakene har et liknende prinsipp, og alt gjøres uansett i en og samme bevegelse.

For mye plast

Det er fra førerposisjonen man merker den største forskjellen fra forgjengeren. Her er Lexus midt i motebildet, med større skjermer, færre fysiske knapper – men også altfor mye svartlakkert plast, som kun ser bra ut på reklamebilder.

Spent på reaksjoner

Sentralt i det oppgraderte brukergrensesnittet er et ratt med nye berøringsknapper, der valgene projiseres opp i head up-displayet. Vi brukte mer enn normalt med tid på å bli vant til dette, mye fordi bildet på head up-displayet forsvinner etter få sekunder.

Hvis du ikke umiddelbart vet hva du skal gjøre, så må du altså gjøre operasjonen en gang til. Vi er spente på hvordan den typiske Lexus-kunden opplever dette.

RATTKNAPPER: Radio og spillelister kan betjenes fra venstre side av rattet, og valgene projiseres slik i head up-displayet.
HØYRE KNAPPER: Slik ser det ut på head up-displayet når du aktiverer fartsholder/fartsbegrenser på høyre side av rattet.

Ikke masete

Alternativet kan være å bruke stemmestyringen til noen av de enklere kommandoene, med forbehold om at du ikke vekker noen passasjerer.

Vi har skrevet svært mye om de trinnløse girkassene fra Toyota-konsernet. Disse fungerte i mange år bedre i Lexus enn i Toyota, av den enkle grunn at man trenger en kombinasjon av bra lydisolering og motorer med mye krefter og dreiemoment for å unngå den masete opplevelsen av høyt turtall og lite kraftutvikling.

ROMSLIG: Bagasjevolum på 545 liter er bra, sammenliknet med konkurrerende ladehybrider. Men gjennomlastingsluke savnes.
RYDDIG: Ladekablene får såvidt plass under bagasjeromsdekselet.

Med siste generasjon Toyota RAV4 ble løsningen merkbart bedre på de konvensjonelle hybridene. Med ladehybriden kom det ytterligere hjelp fra elmotorene, og verken støynivå, gassrespons eller fartsressurser var noe dårligere enn konkurrentene, tvert imot. Bare gamle fordommer kunne ødelegge den konklusjonen.

Rykkefritt

Det er den samme løsningen vi finner i Lexus, bare enda litt mer justert og fintrimmet. Resultatet er nærmest sømløse koblinger mellom bensin- og elmotorer.

Kjøring i de mest brukte turtallsområdene skjer helt uten rykk og med minimal motorstøy.

KVALITET: Materialkvaliteten er jevnt over god, men inntrykket spriker. Som her – i overgangen mellom simpel plast rundt luftdysene og eksklusivt dørpanel.

Mest pålitelige

Det er bare under belastning du merker den særpregete karakteristikken til den trinnløse girkassa. Men det blir ikke slitsomt. Kreftene kommer umiddelbart, og støyen fra forbrenningsmotoren er ikke høyere enn hos konkurrentene.

Så er det selvsagt et stort pluss at dette girsystemet regnes som det mest pålitelige og driftssikre av alle automatiserte varianter.

For mye støy

Det øvrige støybildet er ikke like bra. Enkelte Lexus-modeller har satt en standard her. NX er ikke blant disse. Hjulstøyen er ikke plagsom, men for høy i en bil til nærmere en million.

Mange moderne elbiler går stillere, og da snakker vi om hastigheter der veistøyen forlengst har overtatt for motorstøyen. Spesielt i baksetet kommer det mye lyd fra de bakre hjulhusene.

Lexus penser sine lojale kunder forsiktig over på strøm med ladehybriden NX. Men de rekrutterer neppe mange nye eiere. Ikke før de gjør noe helhjertet helelektrisk.