FULL SKRUD: Hans Arild Grønstad, hunden Molly og husholdningens Jaguar lar seg gjerne pynte til bristepunktet på Grunnlovsdagen.

Vi som 17. mai-pynter panseret:

Bil er også en bunad

Er vi eneste folkeferd som pynter bil på nasjonaldagen? Sjekk Motors billedkavalkade.

Publisert

17. mai gjør vi en rekke rare ting vi ikke foretar oss ellers i året. 

Bilpynt for nasjonaldagen

  • Maiblomst for bil: Norsk tradisjon siden 1935 
  • Speilsokker: Flaggmotiv til å tre rundt speilhus 
  • Pyntebånd: Festes på panserets framside og bakside 
  • Mini-flaggstang med karosserifeste 
  • 17. mai-horn: Festes på utsiden av førervindu

På årets andre 364 dager banner vi bilene våre nedenom og hjem, vi skvetter Circle K-kaffe på setene, drysser tørre bolle­smuler i midt­konsollen og lager ufine fettmerker på den digitale dashbord­skjermen. 

Men: Akkurat denne ene partydagen rengjør og pynter vi både eksosikon og strømglis.

VALGETS KVALER: Simone Solem Mellegaard på Trøgstad i Østfold er kjent som @simoneporschelady, men har både flagg og en ekstra Volvo PV på lur. Foto: PRIVAT

17. mai starter alltid optimistisk med nystrøkne festklær og kan ende på verst tenkelig, krøllete vis. 

Fordelen ved å være sjåfør er å kunne holde seg edru gjennom hele det krevende dagsprogrammet – fra frenetisk 17. mai-frokost til heseblesende hageparty på kvelden.

FLAGGBÆRER: Elias Helgesen og far Bjarte i Steinkjer tok Alfa Romeo Berlina 2000 til nærliggende Egge kirke, som står på grunn hvor det har vært kirkebygg i over 500 år.

Dette er kanskje eneste morgen i året du gjør ting som å prøve å kamme og kjemme håret. Vel å merke det du har igjen av hårtuster. 

Du finner også fram esken med skokrem, og gjør noen forsøk på å smøre den utover de småstøvete pedalene fra i fjor. 

Og så er det bilen. Hva finnes av pynt?

JA VI ELSKER: Agnar Rugtveit i Spanne i Rogaland mener Alfa Romeo Montreals italienske sjel tåler vaiende fornorsking. Foto: PRIVAT

De store bilvarehusene har ferdige løsninger med flagg til å feste på taket, bånd som pryder panseret – og kanskje et og annet horn med en skarp lyd som garantert sprekker ballonger. 

Lave priser er en advarsel om elendig kvalitet. Rælet risikerer å revne, sprekke eller bare ramle av i en sving – i god tid før barnetogets slutt.

GRILLSESONG: Marius Heggstad sørger for om mulig enda mer stæsj i grillen av 1958-modell Sunbeam Rapier. Foto: PRIVAT
SAABLA GØY: Janne Kristin Torp og Jens Yngve Mathisen gjør Brumunddal grisegromt med svensk Saab og norske flagg. Foto: PRIVAT

Ordtaket «man får bare den 17. mai-bilmoroa man lager sjæl» gjelder også i år. Fram med flaggvimpler sist sett på en sørlandssnekke, et knippe dirrende grønne løvkvister, dobbeltsidig teip og noen taustumper. 

Surr det sammen til det ser spontant ut. 

Det perfekte er uansett for kjedelige folk, og ingen har lov å sove på den glade Grunnlovsdagen.

FURET VÆRBITT: For mange er mai den mektigste måneden med snø på fjelltoppene, blomsterdaler, grisetøffe veteranbiler og høy flaggfaktor. Foto: KARL EIRIK HAUG

Når den intense nasjonaldagen går mot kveld – og bilpynten fortsatt henger med på trass – betyr det at du har gjort noe riktig. 

Som sjåfør har du ikke drukket en dråpe alko. For det rare med 17. mai er at det faktisk kommer en dag etter. Hva er vel bedre enn å våkne opp «dagen derpå» i toppform?

TRÅR TIL MED TRAKTOR: Så lenge det durer og ruller, er det mulig å pynte. Foto: KARL EIRIK HAUG