KOSEKROK: Gode venner har det ypperlig i SpaceTourer. Raden til venstre kan også snus i kjøreretningen.

Test: Citroën ë-SpaceTourer (elbil)

Her vil vi sitte lenger enn strømmen rekker

Gode venner har det fantastisk i Citroën ë-SpaceTourer. Mindre gode venner kan trøste seg med at det blir hyppige ladestopp på langturer.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke mange steder passasjerene har det bedre enn i en bil som dette. De sitter høyt og lyst i hvert sitt sete, med solid takhøyde og store vinduer. Her kan Citroën trygt legge inn en garanti mot bilsyke.

Fleksibiliten er også god. Seter kan skyves fram og tilbake for å justere beinplassen eller bagasjeplassen. Og de kan snus og settes i andre posisjoner. Muligheten for en total ommøblering gjør bilene ekstremt praktiske. De passer ypperlig til transport av både voksne og barn og bagasje.

Citroën ë-SpaceTourer (elbil)

62 poeng

Pris fra-til: 430.000-590.000 (eks. omkostninger). Pris testbil («Shine», 75 kWt, 496 cm.); 590.000. (eks. omkostninger). TEKNISK BESKRIVELSE AV TESTBIL (fabrikktall): Drivlinje: 75 kWt batterielektrisk, 136 hk (260 Nm). Forhjulstrekk, ettrinns automat. Rekkevidde: 313 km. Forbruk (kWt/100 km.): 22,7. 0-100 km/t: 13,1 sek. Toppfart: 130 km/t. Bilens vekt/maks nyttelast: 2065/960 kg. Dekkdimensjon: 225/55R17. Bagasjerom liter/hengervekt: 603/1000 kg. Lengde/bredde/høyde/bakkeklaring (cm.): 496/192/190/17.

Komfort 8/10

Generelt bra sittekomfort, og helt ypperlig i de mest attraktive passasjersetene. Mye lys og luft. Til å være en bil bygget for last, har den svært bra fjæringskomfort også uten passasjerer og bagasje. Ok støynivå i norske hastigheter. For sjåføren er mangelen på krefter et minus.

Design 6/10

Bygd som varebil, og da kommer det praktiske foran det meste annet. Her skal hver millimeter opp til taket utnyttes, og det skal være plass til skyvedører. Belønnes for et funksjonelt design, men det finnes mer personbilaktige sjusetere som ser langt bedre ut.

Kjøreegenskaper 3/10

I denne kategorien vurderer vi også krefter og motorkarakteristikk, og her faller den gjennom. 136 hester og 260 nm. blir altfor spinkelt i en så stor og tung bil. Selv uten last savnes et solid bunndrag. I høyere tempo er den trygg og stabil. Stor svingradius er slitsomt under parkering.

Miljø og forbruk 5/10

Kom 259 km. i vår testrunde, med et forbruk på 23,5 kWt/100 km. Oppgitt offisiell rekkevidde er 313 km. Under tilsvarende forhold har de øvrige elbilene i våre tester enten tangert eller overgått sine rekkevidetall. Tallene for de to andre trillingene, Peugeot og Toyota, er svært like.

Utstyr 6/10

70.000 kroner skiller utstyrsgradene «Business» og «Shine». På «Business» er det meste tillegg, som skinnratt og klimaanlegg på rad to. «Shine» er opplagt det beste kjøpet, med blant annet head up display, ryggekamera og nøkkeløst system som standard. Lite å velge i utover fornuftig standardutstyr.

Praktisk 9/10

Det firkantede karosseriet gir optimal plassutnyttelse, enten det er til mennesker eller bagasje. 1000 kg hengervekt er ok for elbil, lite for nyttebil. Setene er tunge å justere og flytte, og det er noen stygge misser med koppholder oppe på instrumentpanelet og oppbevaringsrom der løsøre sklir.

Pris 5/10

Legger seg mellom Maxus og dyre Mercedes EQV. Bikker fort 600.000 for den korteste modellen (496 cm.) med vinterdekk og seteløsningen med vendbar rad nummer to, inkludert bord. Trolig verdt prisen for de få som er i markedet for akkurat en slik bil, men for folk flest er dette svært dyrt.

Driftskostnader 8/10

Service hver andre år/40.000 km. Det store PSA-konsernet, som nå heter Stellantis, har opparbeidet seg solid elbilkompetanse med en rekke nye modeller det siste året. Disse holder generelt bra nivå, uten alvorlige feil knyttet til den nye teknologien. Samme standard forventes her.

Sikkerhet 8/10

Ikke testet spesifikt av EuroNCAP i elektrisk versjon, men diesel-utgaven fikk fem stjerner og generelt høy score i 2015. Både testkriterier og sikkerhetssystemer er utviklet siden den gang, og modellen er meget godt utrustet med blant annet kollisjonsvarsler, aktiv nødbrems og filskiftevarsler.

Annenhåndsverdi 4/10

Ny modell med få konkurrenter gir tynt sammenlikningsgrunnlag. Bikker 600.000 med nødvendig utstyr, og prisfallet blir høyt for en bil som allerede i dag framstår delvis utdatert. Her er må man enten investere i en bil man skal ha lenge – eller finne den rette storfamilien eller shuttlebus-aktøren.

Men setene er tunge, prosessen er ganske omstendelig, bord skal felles ned og gulvmatter justeres. Dette er nok biler som først og fremst kjøpes på grunn av én bestemt setekonfigurasjon som passer bruken.

Et reelt problem

Citroën SpaceTourer kom 259 km. i vår test med et forbruk på 23,5 kWt/100 km. Det er vesentlig dårligere tall enn Citroën selv oppgir. De fleste øvrige elbiler vi har testet under like gode forhold, har i dårligste fall tangert sine offisielle rekkeviddetall, som regel overskredet dem.

Kjører du ikke så langt og har lademuligheter i hagen, så kan dette framstå som et konstruert problem. Men for mange vil det likne et reelt problem å havne nede mot halvparten av denne rekkevidden når bilen lastes opp på en kjøligere dag.

TRILLING: Med unntak av den merketypiske fronten, er SpaceTourer prikk lik Peugeot e-Traveller, Toyota Proace Electric og Opel Zafira-e.

Plass og lys

Det er også en viss kjøreglede knyttet til disse bilene. Vel å merke hvis man omdefinerer begrepet en smule. For visst føler man også som sjåfør glede ved å sitte høyt og luftig og vite at passasjerene trives med masse plass og lys rundt seg.

Sånn sett kan SpaceTourer være en drømmebil for mange familier. Men dessverre dukker det opp én avgjørende forutsetning som sparker litt beina under hele konseptet:

Den trenger en annen motor. Helst en robust og gjerrig diesel som tar deg uproblematisk ut på de transportetappene disse bilene er bygd for.

Inntil det kommer mer effektive batteripakker og flere hestekrefter inn i det store, firkantede karosseriet, er dette en bil som allerede er delvis utdatert.

Vekta øker

Utviklingen går nå så fort at selv to år gamle elbiler i den såkalte premiumklassen oppleves gamle.

Når Citroënen er kritisk tom for strøm etter drøye 25 mil under tilnærmet ideelle forhold med én person i bilen, skal det ikke så mye erfaring med elbil til før man vet at rekkevidden blir svært snau når temperaturen synker og vekta øker.

Vi er redd rekkevidden fort halveres. Og da er vi på tall fra elbilens barndom.

ROMSLIG: Med alle sju setene på plass, er det over 600 liter bagasjerom igjen. Kasseformen gjør bilen svært praktisk.

Særdeles kraftløs

Elmotoren gir heller ikke mer enn 136 hester og 260 newtonmeter. Det er sprekt i en liten elektrisk Citroën ë-C4 eller en Peugeot 208. Men i en firkantet doning på rundt to tonn oppleves denne motoriseringen som særdeles kraftløs.

Og igjen: Dette er før vi fyller opp med passasjerer og bagasje.

Likt de øvrige elbilene fra konsernet, starter den alltid i det mellomste av tre kjøremodus. Det betyr at den har 110 hester inntil du trykker på en knapp og aktiverer de 26 siste.

Det holder uansett ikke.

Smidig

Kjøremessig derimot, er SpaceTourer overbevisende. Den ligger tungt og stabilt i høye hastigheter, selv om kasseformen gjør den litt mer følsom for sidevind. Den er også smidig og oversiktlig under småkjøring, selv om svingradiusen er stor.

Dimensjonene kan naturligvis være en utfordring. Men den ser større ut fra utsiden enn den er i praksis fra førerplass. Et firkantet karosseri med store sidespeil og få blindsoner gir deg raskt trygge rutiner ved parkering. Ryggekameraet hjelper deg med resten.

Sittestillingen for sjåføren er ganske personbilaktig, med tilstrekkelige justeringsmuligheter for både sete og ratt. Men luksusfølelsen er fraværende, bortsett fra de gode skinnsetene og panoramataket.

Deilig komfort

Betjeningen av brytere og instrumenter er stort sett logisk, og head up-displayet er et deilig komfortelement.

Men med så stor plass, skulle vi gjerne hatt koppholdere et annet sted enn oppe på instrumentpanelet, helt borte ved vindusstolpen. Man må lene seg ut og opp for å nå kaffekoppen. Og enda teitere blir det når varmen fra innholdet dugger opp på ruta.

VARIASJON: SpaceTourer kan fås med opptil ni seter. Men det er som sjuseter, og med muligheten til å snu den andre raden, bilen framstår som best. Panoramataket gir ekstra lys.
KORT: Dette er er den korteste av to versjoner. Lengden er 496 centimeter. Modellen på 531 centimeter gir naturligvis bedre bagasjeplass, men er rundt 30.000 kroner dyrere, og har tre centimeter dårligere bakkeklaring.
NYTTEKJØRETØY: Det er enkelt å se at utgangspunktet er en praktisk varebil. Men er man ikke veldig opptatt av designet, så er funksjonaliteten svært høy.

Over 600 liter

For passasjerene derimot, er komforten formidabel. Alle har et skinnsete hver som kan skyves i lengderetningen, eller så kan rad to snus mot rad tre. Uansett er det masse luft og rom. Baksetepassasjerene kan regulere temperatur og vifte separat.

Selv i de kortere utgavene på 496 centimeter, er det over 600 liter bagasjeplass igjen selv med alle setene i bruk. Og trenger du varebilformatet i all sin prakt, kan samtlige passasjerseter løftes ut. Da kan vi trygt kalle bilen «en van i nøden».

De elektriske skyvedørene kan styres fra førerposisjon og av passasjerene eller med en trådløs nøkkel. Men savnet av en elektrisk bakluke er stort.

Ypperlige kvaliteter

SpaceTourer kom altså 259 km i vår test. Det er et tall mellom de to andre trillingene, selv om det bare skiller noen kilometer.

Alle trillingene en har oppgitt ladetid på 45 minutter «opp til 80 prosent» med maks effekt på 100 kW. SpaceTourer ladet fra 8 til 80 prosent på 38 minutter. Det er solid innenfor det produsentene lover.

SpaceTourer har ypperlige kvaliteter. Men den fortjener bedre og mer moderne batteriteknologi.