ELBILBRIKKE: Her passerer Motor bomstasjonen mellom Hamar og Elverum med brikke for elbil i en bensinbil.

Fortsatt lett å jukse i bomstasjonene:

Bruker 1,5 år på å tette hull. «Raskt», sier vegvesenet

Statens vegvesen lover å tette mulighetene for misbruk av bompengebrikkene til høsten. Det synes etaten er raskt nok.

Publisert Sist oppdatert

Motor har to ganger – i fjor sommer og nå i vår – dokumentert at du med bompengebrikke registrert på en elbil kan passere bomstasjonene med en bensin- eller dieselbil helt gratis, eller til bare en brøkdel av de egentlige takstene.

Det eneste du må gjøre er å fysisk flytte bompengebrikken fra en hvilken som helst elbil til en hvilken som helst bensin- eller dieselbil.

Flere politikere på Stortinget, samt samferdselsministeren, har bedt vegvesenet stanse muligheten for misbruk.

Mer om bompenger:

– Skjer raskt

Men det skjer først til høsten.

– Vi har i lengre tid jobbet med å utvikle en helt ny systemløsning for bompengeinnkreving. Utrullingen av denne løsningen begynner nå i helgen, fra 1. mai. I dette arbeidet har vi også jobbet med å få på plass funksjonalitet som setter en stopper for mulighetene til å kjøre med elbilbrikke i en fossilbil. Dette vil være på plass i løpet av høsten 2021, sier prosjektleder Bjørn Roar Eriksen i Statens vegvesen.

– Hvorfor har det ikke skjedd raskere, slik flere stortingspolitikere og statsråden har ønsket?

– Vi opplever at dette skjer raskt.

Få kontroller

Ingen vet hvor omfattende misbruk det er av bompengebrikker. Men det er svært lett å gjøre, og kontrollene er få.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) ber snikerne stoppe.

– Bilister som jukser ved passeringer av bomstasjoner, for på den måten slippe å betale eller betale mindre bompenger enn de egentlig skal, bidrar til økt bompengebelastning for øvrige bilister som følger reglene, skriver statsråden i en epost gjennom sin kommunikasjonsavdeling.

Han ønsker derfor å gjøre juks vanskelig.

– Ødelegger tilliten

Også NAF-sjef Stig Skjøstad forventer tetting av snike-hullet. Han reagerte kraftig da Motor første gang avslørte svakhetene ved bompengeinnkrevingen.

– Tillit er avgjørende for pengeinnkrevingssystemet. Når feil blir avdekket, lovnader gis om å rette opp, og ingenting skjer, så ødelegger det tilliten til systemet. Jeg forventer at de nå tar tak i saken og løser det, sier Skjøstad.

Les også: