FORSKJELLER: Det er ikke uten betydning hvilken bombrikke du kjører gjennom bomstasjonene med.

Se oversikt:

Dette er forskjellen på bom­brikkene

Tre selskaper kjemper om å få deg som bompengekunde. Dette er forskjellene.

Publisert Sist oppdatert

Myndighetene har gitt til sammen fem bompengeselskap godkjennelse til å tilby bompengebrikker til privatkundene. To av dem er utenlandske, som foreløpig ikke satser i det norske markedet.

De tre andre er Fremtind Service, Flyt og Skyttelpass.

To av dem, Flyt og Fremtind Service, tar et månedlig brikkegebyr på fem kroner, mens du hos Skyttelpass må kjøpe brikken for 200 kroner.

Ifølge Skyttelpass skal brikken deres vare i syv år.

– Det sier produsenten vår. Hvis den ikke virker så lenge, og det ikke er kunden som har ødelagt den, bytter vi den ut, sier administrerende direktør Vidar Raa i Skyttelpass.

Prisforskjell

I mange år har det vært vanlig å ta et depositum for bompengebrikken, som refunderes når man avslutter bompengeavtalen.

I vår innførte Flyt i stedet et bombrikkegebyr på fem kroner i måneden, og nå i høst – fra 1. november - følger Fremtind Service etter.

Dersom vi tar utgangspunkt i at brikken til Skyttelpass varer i syv år, blir kostnaden ved å ha bombrikken slik i syv år:

Skyttelpass: 200 kr.

Flyt og Fremtind Service: 420 kr.

NB! For eksisterende kunder vil brikkegebyret hos Flyt og Fremtind først betales ved å nedbetale på allerede innbetalt depositum. Det innebærer at eksisterende kunder først blir trukket fem kroner i måneden om ca. tre år fra nå.

Brikkegebyret utgjør imidlertid svært lite sammenlignet med alle tusenlappene vi betaler for selve bompengepasseringene.

De tre store

De tre store bombrikke-tilbyderne har til sammen over to millioner kunder.

Fremtind Service:

Ca. 1,3 millioner kunder. Eid av Fremtind Forsikring, som igjen er eid av Sparebank 1 Gruppen og DNB.

Flyt:

Ca. 850.000 kunder. Eid av Gjensidige.

Skyttelpass:

Ca. 150.000 kunder. Eid av fylkeskommunene Vestland, Rogaland og Agder.

Rabatter og ferjer

Alle tre tilbyr de vanlige rabattene i bomstasjonene og på ferjene.

Fremtind og Flyts brikke kan brukes på en rekke ferjestrekninger i Sverige, Danmark og Tyskland, mens Skyttelpass' brikke kan brukes på noen færre. Skyttelpass lover imidlertid at det skal bli flere ferjesamband også hos dem.

På selskapenes sider ser du på hvilke samband bombrikken kan brukes.

Skyttelpass tilbyr rabatter hos kjedene BilXtra og Hurtigruta Carglass, mens Flyt frister med lavere pris på bilforsikring fra Gjensidige og på veihjelp fra Redgo.

Kunde-boom

Bombrikkegebyrene til Fremtind og Flyt, og medieomtalen rundt det, har ført til kunde-boom hos Skyttelpass, ifølge direktøren.

– Jeg blander meg ikke inn i hvordan andre brikkeutstedere innretter virksomheten. Men når vi registrerer en økning i nye brikke-kunder på tre-gangeren til vår kundeservice sammenlignet med det normale, er det sannsynligvis uttrykk for et sterkt sinne blant mange brikke-eiere som ikke aksepterer «brikke-leie», sier administrerende direktør Vidar Raa i Skyttelpass.

PS 1!

I tillegg til disse tre utstederselsapene, er det ytterligere to selskaper som er godkjent som utstederselskap for privatkunder.

På sidene til Autopass er det linker til alle fem, samt de to som kun har forretningskunder.

PS 2!

Hvis du ikke har bombrikke, blir du fakturert direkte fra bompenge­selskapene Fjellinjen, Ferde, Vegfinans, Vegamot og Bompengeselskap Nord, og du får ingen rabatter.