ETTER U5, U6: Aiways kaller fronten på sin nye elbil en «X-typet haisnute».
ETTER U5, U6: Aiways kaller fronten på sin nye elbil en «X-typet haisnute».

Ny kupé-SUV kommer til Europa i år:

Kinesiske Aiways med Skoda-inspirasjon

Aiways har ambisjoner om å entre det europeiske bilmarkedet i løpet av året. Her er nyheten U6.

Publisert Sist oppdatert

Det kinesiske elbil-oppstartsselskapet, som har sitt Europa-kontor i München, ble grunnlagt så sent som i 2017. Allerede sommeren 2019 kunne Motor testkjøre prototypen på den første modellen deres, SUV-en U5 mellom Oslo og Sør-Sverige.

Vi konstaterte at produsenten ikke var helt i mål med produktet sitt.

Men det er snart to år siden og kineserne er raske på labben med produktutvikling.

I september i fjor var de oppe og gikk i Europa og kunne allerede tilby den ferdige U5 for salg, til priser fra 342.000 kroner eks. moms – i Tyskland.

Les flere elbil-nyheter:

Selges fra elektro-forhandlere

Der selges bilene ikke fra bilforhandlere, men via elektronikkjeden Euronics. Så langt, tross litt treg oppstart grunnet korona, skal de ha levert noen hundre biler. De hevder imidlertid å ha langt flere på bestilling. Leveringstiden er på cirka tre og en halv måned.

Modell nummer to, U6, vises nå altså offisielt. Aiways har etter eget utsagn gått for et modig, men samtidig rent designspråk, med en såkalt «haisnute»-front og elementer som kan gjenkjennes fra SUV-en U5.

Men her har man satset i større grad på aerodynamiske linjer og et mer sportslig utseende. Det er ikke fritt for at vi aner en viss inspirasjon fra Skoda-konseptbilen Vision iV. Døm selv:

<span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">DEN GULE FARE? </span>Med en profil som ser ut som en krysning mellom Skodas iV-konsept og Polestar 2, diversifiserer Aiways modellrekken sin.
DEN GULE FARE? Med en profil som ser ut som en krysning mellom Skodas iV-konsept og Polestar 2, diversifiserer Aiways modellrekken sin.
<span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">INSPIRASJONEN?</span> Skoda viste sin konseptbil Vision iV - forløperen til en kommende coupé-utgave av Enyaq, allerede i 2018.
INSPIRASJONEN? Skoda viste sin konseptbil Vision iV - forløperen til en kommende coupé-utgave av Enyaq, allerede i 2018.

Model 3-aktig interiør

Interiøret preges av rammeløse smarte berøringsskjermer og stemningsbelysning som kan tilpasses etter kundens ønske. Trådløs mobillader er på plass, presiserer Aiways.

<span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">LUFTIG:</span> Førermiljøet i Aiways U6 er i tråd med tiden minimalistisk og tekno-inspirert. Legg merke til den spesielle girhendelen, som en flyspak.
LUFTIG: Førermiljøet i Aiways U6 er i tråd med tiden minimalistisk og tekno-inspirert. Legg merke til den spesielle girhendelen, som en flyspak.

U6 blir kjøretøy nummer to fra merket som produseres på en produktplattform de har kalt MAS (More Adaptable Structure), med en variabel struktur som tilpasses biltypen.

I forhold til U5 skal U6 ifølge produsenten i større grad appellere til yngre og teknologi-interesserte kjøpere.

Og tekniske spesifikasjoner?

Dem har vi ikke fått noen av i denne omgang. Det er kun designen som offentliggjøres på dette tidspunkt. Men det ville ikke forbause oss om vi fant igjen drivlinjen fra U5, med en batteripakke på 63 kW og en rekkevidde (WLTP) på rett i overkant av 40 mil.

Bilen skal komme i salg i Kina og i Europa senere i år, skriver Aiways i en pressemelding, uten å presisere tidspunktet nærmere. Aiways er ikke klare i Norge ennå, men selges i stadig flere land - deriblant i Danmark.

Her er alle Motors biltester: