EN EVIG STRØM: Fugleperspektiv på trafikk i Shanghai, der elbilandelen er i stadig vekst.
EN EVIG STRØM: Fugleperspektiv på trafikk i Shanghai, der elbilandelen er i stadig vekst.

«Elbil-overvekt i 2026»:

Tror på mye kraftigere elbil-vekst enn ventet

Mer enn halvparten av alle nye personbiler som selges i 2026 vil være elektriske, anslår konsulentselskapet Boston Consulting Group i en ny rapport.

Publisert

Bare for ett år siden mente de samme BCG-analytikerne at elbilene ville stå for rundt en tredjedel av nybilsalget i 2025. Også den rapporten berettet om en vekst som skjer kraftigere og raskere enn de tidligere antok.

Hvorfor kommer elbilveksten så mye raskere enn ventet?

BCG, ofte referert til som et av verdens «tre store» konsulentselskap, ser en utvikling i tre faser:

  • Først: Flere modeller. De venter at over 300 ulike modeller, helelektriske eller ladehybrider, vil være på vei ut i markedet i 2023, et tall som riktignok er vesentlig høyere enn oversikten til Automotive News, bransjens ledende nyhetsformidler.
  • Dernest: Billigere batterier. BCG tror batterikostnadene blir dramatisk redusert fram mot 2030 og dermed også prisen på nye biler. Europa og Kina er markedene som vil lede an.
  • Og ikke minst: Endret etterspørsel. Det kommer et skifte fra dagens insentivdrevne salg med heftige avgiftsrabatter, til en hverdag hvor økt tilbud vil presse prisene ned.

Les flere elbil-nyheter:

– Vi venter at markedsinitiativet vil være delt mellom rene elbilprodusenter og de etablerte bilfabrikantene, og at kampen vil avgjøres av hvor godt de klarer å balansere porteføljene mellom de ulike markedene samtidig som de skalerer opp produksjon, distribusjon og servicetjenester, skriver BCG i rapporten, ifølge Automotive News.

BCG venter seg en utvikling i Europa hvor bensin- og dieselbilenes samlede andel av nybilsalget faller fra 79 prosent i 2020 til fire prosent i 2035.

I et globalt perspektiv venter BCG at utviklingen vil gå tregere i to store markeder som India og Brasil, men spår samtidig at Europa, USA og Kina vil være lokomotiver i en utvikling som går stadig raskere.

– Det er stadig mer kapital og investeringsvilje, politikere og produsenter er tydelige på at de vil forplikte seg, og det er en teknologiutvikling som skjer så hurtig at elbilutviklingen ikke vil spore av, konkluderer Boston Consulting Group.

Her er alle Motors biltester: