TING TAR TID: Denne bilen har lenge gått på amerikanske veier, men hit til landet vet vi ikke når den kommer.

«Produksjon og leveringer er i rute til sent i 2021»:

Tesla Model Y betydelig forsinket

Tesla-SUV-en Model Y kommer i beste fall til Norge mot slutten av 2021, nesten ett år etter den opprinnelige planen.

Publisert Sist oppdatert

Det blir ikke noen leveringsstart av Teslas ettertraktede SUV til sommeren. Den amerikanske rivalen til VW ID.4, Skoda Enyaq og Ford Mustang Mach-e, som Elon Musk tror vil bli verdens mest solgte bil allerede til neste år, skal etter planen produseres ved Teslas nye fabrikk, som er under bygging i Grünheide utenfor Berlin.

Bilene som skal til Norge vil bli levert derfra.

Tesla har ikke villet gi noen innrømmelser av forsinkelse i forhold til de opprinnelige tidsfristene, men kom tidligere denne måneden med skarp kritikk av det tyske byråkratiet og de langtekkelige administrative prosessene før en åpning av Giga Berlin-fabrikken.

Under resultatfremleggelsen mandag ble det gjort klart at produksjon og leveringer av Model Y fra Berlin-fabrikken vil komme i gang «sent i 2021».

Les flere Tesla-nyheter:

Skal importere flere biler

I resultatrapporten står det riktignok også at Tesla i mellomtiden vil «fortsette å øke importvolumene til Europa».

Med andre ord: Dersom ikke Tesla endrer på den tidligere beslutningen om at kun biler produsert i Berlin skal til Europa og dermed Norge, må norske kunder fortsatt smøre seg med tålmodighet i flere måneder.

Det betyr at modellen er betydelig forsinket i forhold til den opprinnelige tidsplanen, som gikk ut på at Model Y skulle lanseres tidlig i 2021, noe importøren den gang indikerte overfor Motor.

– Mer informasjon senere

I en e-post henviser kommunikasjonsdirektør i Tesla i Norge, Even Sandvold Roland, til uttalelsene fra resultatrapporten og spesifikt til formuleringen om at produksjon og leveringer fra Berlin skal komme i gang sent i år, men at importvolumene skal økes imens.

«Det fremgår av våre nettsider at vi estimerer levering av nye Model Y-bestillinger sent i 2021. Vi kommer tilbake med mer informasjon når leveringsstart nærmer seg», skriver Sandvold Roland til Motor.

Les alle Motors biltester: