HAR TRUA: Tesla-sjef Elon Musk venter å innta verdenstoppen i 2022.

Musk om Model Y:

– Dette blir verdens mest solgte bil i 2022

Tesla-sjef Elon Musk spenner forventningsbuen for den kommende SUV-en Model Y: Han spår det vil bli verdens mest solgte bilmodell alle kategorier allerede neste år.

Publisert Sist oppdatert

Model Y, som er SUV-utgaven av den veletablerte Model 3, er strengt tatt i salg allerede. Både i USA og i Kina er produksjonen forlengst i gang, og i noen grad er det også en viss eksport til Europa.

Men det aller meste av Europa-volumet – inkludert bilene som skal til Norge – skal produseres på den nye fabrikken som ennå ikke er ferdigstilt utenfor Berlin.

Tesla rapporterer ikke produksjon og utlevering av modeller på enkeltnivå, men slår sammen Model 3 og Y i samme kategori, med de eldre S og X i en annen.

DEN NESTE: Tesla Model Y under testkjøring.

Tallene for første kvartal viste at 3/Y stod for 100 prosent av produksjonen (180.338 biler) og 99 prosent av utleveringene (samlet 184.877 biler).

Basert på den siste utviklingen fastslo Elon Musk ganske bestemt under selskapets resultatfremleggelse tidligere i uken:

– Det er mer sannsynlig at Model Y blir verdens mest solgte bil uansett modellkategori i 2022, enn at den ikke blir det.

Les flere Tesla-nyheter her:

Corolla forever

Koronapandemien gjør at salgstallene fra 2020 er lite verdt for å vurdere normalsalget i bilbransjen, men tilbake i 2019 var udødelige Toyota Corolla verdens mest solgte bilmodell for 15. år på rad – med et samlet salg på 1.480.000 eksemplarer.

Statistikkene over bestselgende modeller på globalt nivå oppdateres ikke fortløpende, men foreløpig i 2021 er det generelle salgsnivået ganske på linje med 2019.

Det gir en viss indikasjon på hva Tesla må strekke seg etter for å gjøre Musk sannspådd.

Oppgradering

Model S og X står foran en oppgradering, men blant personbilene er det i første omgang Model 3 og Y som skal stå for volumet.

Ved hovedfabrikken i California er det nå kapasitet for produksjon av 500.000 3/Y og 100.000 S/X per år. Ved den nye fabrikken i Shanghai er det planlagt for 450.000 eksemplarer 3/Y per år.

Nye fabrikker sluttføres nå i Tyskland og i Texas. Begge skal produsere Model Y, mens Texas-anlegget også skal lage den nye pickupen Cybertruck. Tesla har ennå ikke sagt noe om hvor mange biler som skal lages.

For de tre neste modellene som er planlagt – en ny Roadster, lastebilen Semi og en ikke spesifisert modell – har Tesla verken annonsert produksjonssted eller volum.

Les flere elbil-nyheter: