LIKEVEL IKKE? Bildet er fra et Tesla-aksjonærmøte i mai 2023, idet Musk hintet om «Model 2» (til høyre).

Tesla:

Varsler billigere modeller – men neppe «Model 2»

Tesla snakker ikke lenger om den billige volummodellen. I stedet presenteres andre løsninger.

Publisert Sist oppdatert

Tesla presenterer tallene for første kvartal i dag, og disse ser ikke bare bra ut. Omsetningen falt 8,7 prosent, fra 23,33 til 21,3 milliarder dollar sammenliknet med første kvartal i fjor – Teslas første nedgang siden 2020 i så måte. Og nettoinntektene er hele 55 prosent lavere. 

Se Automotive News og Reuters for flere tall.

Dette bakteppet er verdt å ta med seg når du leser videre, siden positive nyheter noen ganger presenteres for å motvirke at aksjekursen stuper. 

Neste vår?

Men: I forbindelse med offentlig­gjøringen av tallene, sa Teslas toppsjef Elon Musk at selskapet planlegger nye, ikke-spesifiserte modeller – uvisst hvor mange – «tidlig i 2025».

Disse modellene skal ifølge Musk bli laget ved hjelp av selskapets eksisterende produksjonslinjer. 

De skal ha «aspekter» fra både dagens plattformer og en påbegynt neste-generasjons-plattform.

Reuters har tidligere, via interne kilder, slått fast at planen om en «Model 2» til rundt 25.000 dollar er droppet. Musk kalte påstanden «løgn», uten å forklare hva som var galt. 

Slipper å investere

Etter det siste døgnets utspill slår nyhets­byrået rolig fast at Musk nå snakker om en annen bil, eller andre biler. Ikke minst fordi han i samme åndedrag advarte mot å forvente produkter i den nevnte prisklassen.

Tesla-sjefen oppga «usikre tider» som bakgrunn. 

Teknisk direktør Lars Moravy fulgte opp med å si at selskapet dermed slipper å investere i en ny produksjonsprosess, og at det avsluttede arbeidet med neste generasjon ikke har vært forgjeves, da det skal være overførbart til modellene som nå planlegges.

Ett spørsmål utenfra slapp gjennom:

– Blir dette helt nye modeller, eller varianter av de eksisterende?

– Jeg tror vi har sagt alt vi ønsker å si om dette, svarte Musk.