HVOR LANGT REKKER REKKEVIDDEN? Her fra sommertesten for to år siden.

Her er bilene i rekkeviddetesten:

Klarer endelig budsjett­bilene over 60 mil?

26 av markedets nyeste elbiler triller nordover fra Oslo onsdag morgen. Hvem leverer best på rekkeviddeløftet? Følg testen direkte her på Motor.

Publisert Sist oppdatert

Testen er enda en bekreftelse på at elbiler er på plass i alle størrelser og kategorier, og at lang rekkevidde ikke er forbeholdt store SUV-er med sjusifret prislapp og heftig miljøavtrykk.

Hvem som vinner? Vi måler avvik fra den WLTP-rekkevidden som bilen har fått målt – og som den markedsføres med. Det største prosentvise, positive avviket vinner.

I vintertesten ligger avviket oftest mellom 10 og 30 prosent i negativ retning, på sommerføre bør bilene klare WLTP eller bedre – med et forbehold for vær og hvor bilen befinner seg i løypa. Vår rute har noen kneiker som stjeler mye rekkevidde. Og ditto nedoverbakker hvor regenerasjon kan gi uforholdsmessig mye ekstra.

Bilene som går lengst, får mye oppmerksomhet – naturlig nok. Tradisjonelt har det ofte vært de dyreste bilene. Nå har to av de som triller lengst, en pris på godt under 500.000.

Men når vi vurderer positivt avvik fra rekkeviddeløftet som suksessfaktor nummer 1, kan samfulle 26 biler gjøre det aller best i test.

● Les også kommentar: Det er bare én grunn for å ikke like rekkeviddetesten

● Hvilken bil tror du imponerer mest? Stem her!

Her er bilene – i stigende WLTP-rekkefølge:

Peugeot E-308 SW (WLTP 405 km): Denne stasjonsvogna er nesten identisk med testens Opel Astra, med samme motor og batteri. Kun elektriske seter gjør franskmannen noen tusenlapper dyrere.

Opel Astra Sport Tourer (WLTP 406 km): I vintertesten var denne tett på 30 mil, nå bør den passere Dombås – og kanskje klatre helt til fjells. Opel-modellene har hatt fine tall i våre sommertester.

Mini Countryman SE All4 (WLTP 410 km): Første helelektriske Countryman kommer med et lekent interiør og fine kjøreegenskaper som vil friste mange. Merket har beskjeden erfaring i denne testen.

Smart #3 (WLTP 415 km): En helt fersk bil på norske veier. Vi har ikke testet denne før. Et strøkent aerodynamisk design og i Brabus-versjon har den heftig akselerasjon (3,7 sekunder). Den rimeligere Pro+-versjonen går noen mil lengre. 

BYD Dolphin (WLTP 427 km): Testens rimeligste bil – og en av flere kandidater til «mest km for pengene»-tittelen. Punkterte i en vintertest som ikke ga så gode svar. Klarer den Oslo–Dombås?

Ford F-150 Lightning (WLTP 429 km): Bamsefar overrasket positivt i vintertesten, der den gikk nesten 34 mil. Klarer den WLTP? I så fall trenger ikke du lenger lure på om elektriske pickup-er virkelig er noe for norske forhold.

Hyundai Ioniq 5 N (WLTP 448 km): Denne rakkeren har fått en panegyrisk mottakelse. Den er utkledd som familiebil, men oppfører seg som en racerbil. Prislapp på over 700.000 gjør den eksklusiv, i denne testen får vi svaret på om den leverer på hverdagsoppgavene, også.

Volvo EX30 (WLTP 472 km): Årets slager på nybilfronten, her i utgaven som gir mest rekkevidde for kronene. Firehjulstrekkeren stoppet på 340 km i en test tidlig i vår, her kommer en versjon med bakhjulsdrift som kan komme seg helt til fjells.

Hyundai Kona (WLTP 473 km): Populære Kona lokker med over 500 km for under 400.000, her kommer en versjon med litt høyere utstyrsgrad – og kortere rekkevidde. Midt på treet med 341 km og 24 prosent negativt avvik i vinter.

Seres 5 (WLTP 483 km): Ferskt kinesisk merke med et visst premiumpreg, der 5-eren er en mellomklassevogn i både størrelse og kapasitet (kommende Seres 9 blir et flaggskip).

BYD Seal U (WLTP 500 km): Spennende debutant som lokker med 50 mil for under 400.000 kroner. Likhetstrekk med den større BYD Tang, men er vel så mye en forhøyet stasjonsvogn som klassisk SUV.

Peugeot E-3008 (WLTP 510 km): Splitter ny modell som gjør Peugeot konkurransedyktig også på rekkevidde. Designet – ikke minst innvendig – er like kult som før. Forhjulstrekk nå, firehjulsdrift kommer.

Tesla Model 3 Bakhjulsdrift (WLTP 513 km): Teslas minste modell har et WLTP-intervall fra 513 til 629 km, denne Standard Range-versjonen med bakhjulsdrift er nederst i intervallet. LR-versjonen skuffet i vinter med stort avvik, men var bedre i en ny test i mars.

Tesla Model 3

MG4 Extended Range (WLTP 520 km): Ikke mange gir mer rekkevidde for pengene enn MG med sin populære kompaktbil. Kan vi få 50 mil fra en bil som koster 350.000 kroner? Det vil være blant de sterkeste prestasjonene i denne testen noensinne.

NIO EL6 (WLTP 525 km): Begge NIO-modellene oppnådde utmerkede resultater i vinter. Leverer de like bra på sommerføre, understreker de bare hvordan kinesiske biler klyver oppover kvalitetsstigen.

NIO ET5 Touring (WLTP 548 km): Stasjonsvogna går lengst av NIO-bilene, denne hadde avvik på 14 prosent i vinter. Derfor forventer vi at denne passerer 50-milsgrensen nå.

BMW i5 Touring (WLTP 550 km): Første test for BMWs elektriske stasjonsvogn. Bør runde 500 km ganske greit under normale værforhold.

BMW i5 eDrive40 (WLTP 550 km): Denne bakhjulsdrevne sedanen var nest best i vintertesten med et negativt avvik på vel 12 prosent. Trillet da like langt som Kia EV9, som i prinsippet skal klare litt mer.

Xpeng G6 (WLTP 550 km): En av testens mest spennende nyheter, lillebroren til Xpeng-suksessen G9. Bilen er under lansering med testkjøring for internasjonal presse i Nederland kommende uke, her får den første test på norske veier.

Kia EV9 (WLTP 563 km): Den koreanske kraftpluggen leverte bra på både rekkevidde og lading i vintertesten. Vi venter den nær topp 5 denne gangen, det vil si: pluss-minus 550 km.

Lotus Eletre (WLTP 570 km): Bunnsolide rekkeviddetall i vintertesten (tredje best), selv om forbrukstallene lå litt høyt. Her er det basismodellen som skal i test (sist kjørte vi Eletre S). En av dem som går lengst.

Porsche Taycan 4 Cross Turismo (WLTP 578 km): Her er Porsches første elbil i forbedret utgave, med nesten 50 prosent lengre rekkevidde enn Cross Turismo-versjonen vi testet i 2022. Disse modellene har rekkevidde i intervallet 517 til 613 km – testbilen har 578 kilometer.

Volkswagen ID.7 (WLTP 582 km): Skuffet i vintertesten, selv om den egentlig hadde ganske løfterike tall i første del av testen. Nå kommer en litt bedre utstyrt versjon enn vi hadde i vinter, derfor litt lavere rekkevidde, men vi håper på noe mellom 550 og 600 km.

Hongqi EH-7 (CLTC 760 km/omregnet ca. 600 km): Debut for Hongqis andre modell i Norge. WLTP-tallene er ikke klare for denne sedanen, kinesiske CLTC-tall (760 km) antyder sjanse for en tur nær 600 km. SUV-versjon (EHS-7) kommer senere i år.

Tesla Model Y Long Range Bakhjulsdrift (WLTP 600 km): Akkurat da det knapt fantes flere potensielle Model Y-kjøpere igjen i dette landet, kom Tesla med en versjon som tryller frem 10 mil ekstra, på grunn av bakhjulsdrift. Kan fort være bilen som går lengst i testen.

Renault Scenic E-Tech Electric (WLTP 622 km): Kombinasjonen av så mye rekkevidde til så lav pris (under 450.000 kroner godt utstyrt) er en av årets gladeste bilnyheter. Nå skal det leveres. Alt under 600 km vil være en skuffelse.