BRETTSPILL: Oslo-mann og snøbrettkjører René Zografos fant ut at påsken er best som frifant, og få slippe å være et kømenneske.

Vi som påske-transporterer oss smart:

Her er påsketrafikkens mest kreative framkomstmidler

Når alle vi gærne påskekyllinger køer til de samme feriestedene, gjør noen få frie fugler andre valg. Her er fem humørfylte fremkomstmidler.

Publisert Sist oppdatert

Påsketrafikk

Påsken er høytid for ... selvplagere som stortrives i lange, utmattende, meningsløse køer.

Nå er mulighetene store for å oppleve både bilkø, slalåmkø, vaffelkø og dokø – før lønsj.

For i påsken skal over 1,5 millioner nordmenn kjempe seg vei til og fra hytta: Om du er vel bevart, er det lurt å tenke annerledes.

Hva om den forbasket dyrebare tiden som kalles «ferie» er følelsen av å være et fritt menneske, og ikke en slave av andres påske-forventinger? I så fall, sjekk Motors utvalgte humørspredere: Bombardier-snøbussen i Jotunheimen, skiseiling på Finse, puddersykkelen Flex, de sakte Syklistenes Landsforening og René Zagros på mc og snowboard:

BRETT PÅ SAK: René Zografos fester snøbrettet godt fast på sekken og raser av gårde mot skibakken – før de lange køene begynner å tette seg til.

Fotograf og forfatter René Zografos i Oslo kjører både snowboard, Mini Countryman og Triumph Bonneville Street Twin motorsykkel – og har nettopp utgitt sin ellevte bok: «Det planeten trenger: Vegansk livsstil».

På ryggen har han en røslig sekk med snowboardstøvler, briller og hansker – og på utsiden av samme sekk har han festet et rundt to kilo tungt snowboard – på tvers – med et vingespenn verdig en kongeørn.

– Planen er å kjøre de bratte, svingete veiene forbi Holmenkollen og opp til slalåmbakkene på Tryvann. Tidligere år har jeg observert noen få folk på scootere og motorsykler lastet med ski eller brett, og tenkte: Nå vil jeg gjøre det samme.

Før turistene

For Zografos føles slike friske turer aldri kalde:

– Jeg kjører motorsykkel på tampen av vinteren, når veiene er tørre, fordi det gir litt av samme følelse som å stå på snowboard ned en bakke: Vind i ansiktet, kontakt med naturen – og vissheten om å være i ett med farkosten, forklarer han.

Brettet stikker såpass ut på begge sider at han tar seg god tid, og dropper å prøve å kjøre forbi eventuell tilløp til bilkø.

– Jeg foretrekker å komme meg av gårde før de store mengdene skiturister våkner. Når trafikken øker, er jeg allerede på vei hjem igjen – i motsatt retning.

VEIEN TIL VINTAGE: René Zografos ser mye framtid i den historiske kulturen for tohjulinger.

Han har modifisert eller bygget om detaljer som sete, eksosanlegg, styre og dekk.

– Mest for å få sykkelen til å se enda mer retro ut. Den er ikke blitt mer behagelig å kjøre, men har fått et såkalt caféracer-preg. Begrepet hinter til looken fra motorsyklenes storhetstid – da det var en kultur for å kjøre fra kafé til kafé og ta seg ut.

«Caféracere» skal gjerne ha brede dekk, lavt styre og helst en liten «kåpe», altså vindavviser i front.

Noen minus ved bråtidlig-vår-kjøring? Jo, alle de lumske hullene i asfalten som kommer til syne etter en røff vinter:

– Vær varsom. Motorsykler og tråsykler er spesielt utsatt. Jeg har aldri sett så mange skader i veibanen som i vår, advarer han.

TIDSKAPSEL: Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap (JVB) drifter 12 stykk av den nå sjeldne Bombardier Snowmobile.

En av Norges mest spesielt spektakulære påsketurer skjer ombord i en dings som kan se ut som en blanding av retrofuturistisk ufo og urgammel tanks. De historiske beltebilene «Bombardier Snowmobile» går vanligvis åtte ganger daglig fra Tyin (på grensen mellom fylkene Innlandet og Vestland) til Eidsbugarden og Fondsbu i løpet av senvinteren og våren.

Forklaringen på framtoningen er at det kanadiske selskapet Bombardier skrudde sammen farkostene fra midten av 1940-tallet til begynnelsen av 1980-tallet.

Alene i Norge

Med 12 eksemplarer i stallen har Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap (JVB) Norges mest omfangsrike samling – og ganske sikkert en av de de største i verden. Det eldste kjøretøyet som kjøres, er en tapper 1954-modell og det seneste en 1976-årgang.

PAKKESEL: Åtte ganger om dagen går Bombardier Snowmobile fra Tyin til Fondsbu, hvor turister får overnatting, fantastisk mat, drikke – og omsorg.

Enkelte av beltebilene er motoriserte med en antikvarisk, driftssikker plugg av en Chrysler Industrial 5,4 liter V8-motor med 180 hk – mens de fleste er utstyrt med en noe mer oppdatert «Edelbrock» 5,7 liters V8-motor med 310 hk.

Hvert beltekjøretøy frakter opptil 14 glade turister, skiutstyr og nok annet stæsj for noen dagers opphold i fjellheimen

Selskapet JVB er alene i Norge om å benytte beltebil i ordinær rutetrafikk og kaller selv opplevelsen «levende historie, transport og turistattraksjon». I ti år etter tiår har transporten foregått uten problemer – husk bare fornuftig pakket bagasje, slik at den tåle uventet regn, vind og snø – der den er stroppet fast til taktoppen.

SVEVEFØLELSE: Skiseiling er et stadig mer populært alternativ til vanlig, traust skigåing.

For 2500 kroner får du et todagers kræsj-kurs i sporten «skiseiling» på Finse, togstasjonen på Bergensbanen midt mellom Norges største og nest største byer.

Det flate landskapet beliggende 1222 meter over havet gir ifølge eksperter samme klima som Antarkis – og er som skapt for å spenne på skiene og brette ut et fallskjermlignende, fargerikt seil.

Skiseiling kan minne om en langt mindre utstyrs- og ferdighetskrevende versjon av kite-sporten – selve seilet veier ofte bare litt over én kilo. Når vindretningen er riktig, trekkes du opp fjellsider, og på flata kan du fare trygt og raskt av gårde.

Polfarer Børge Ousland har en skiseiler-rekord i Antarktis på 226 kilometer – i løpet av 16 timer. Knappe fem timer fra Oslo og tre timer fra Bergen ligger det isbelagte Finsevatnet og venter på alle som har med hjem, varme og vindtette klær: Randoneeski låner du gratis om du bor på Hotel Finse 1222.

I SADELEN: Fjellveien ligger høyt hevet over Bergen og er en av 51 sykkelruter som Syklistenes landsforening anbefaler for køfri påskeferie.

Syklistforeningen.no argumenterer med «klisterfri» påskeferie når den minner om prosjektet «Grønne sykkelruter». Syklistenes landsforening har blinket ut 51 bilfrie sykkelstier rundt landets åtte mest folketette, urbane konsentrasjoner: Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Fredrikstad og Sarpsborg, Kristiansand, Grenland (skien Porsgrunn) samt Drammen.

Stiene ligger som oftest der våren bruker å komme først.

Foreningen oppfordrer til å knipse bilder langs traseene og lempe dem ut i sosiale medier – gjerne med emnetaggen #klisterfri.

SNØFØYK: En ski i front, et batteri og sykkelpedaler som driver et bakre belte gjør at snodigheten Flex fra Envo kan presses til 5 mils rekkevidde.

For rundt 50.000 kroner kan du pugge begrepet «snowbike» og fyke avgårde på elektriske Flex – en lettbent skapning signert den kanadiske produsenten Envo, som markedsfører seg som det nordamerikanske landets største på strømbasert mobilitet.

Styret er koblet til en enslig skiplanke i front – og pedalene, som minner om systemet som finnes på elsykler, virker på beltedriften der bak.

Farkosten skal kunne klatre og kave seg i styggbratte bakker med inntil imponerende 25 prosents stigning.

Rekkevidden oppgis ærlig nok til å variere fra beskjedne 15 til mer anstendige 50 kilometer – avhengig av terreng. At man neppe får testet batterikapasiteten i lunt sommervær, sier seg selv.

Disse herlige bilentusiastene har vi allerede skrevet om – klikk på lenkene for å lese:

Audi – Hvem er det egentlig som kjører Audi?

Alfa Romeo – Nå snakker vi inderlig kjærlighet!

BMW – BMW for alle penga

Amcar-entusiastene – De som elsker amerikanerne

Tesla – «Tesla-eiere har blitt mobbeofre og skyteskive»

Skoda – Derfor digger nordmenn Skoda

Aston Martin – «Aston Martin er stil. Porsche er Frogner-Golf»

Opel – Nå gjør Vanja gamle Opel kult igjen

Mercedes-Benz Geländewagen – «Små biler er det verste jeg vet!»

Saab – Eldar Vågan byttet Saab mot brennevin

Porsche – Visst pokker kjører kvinnfolk Porsche!

Pickup – Her er Trygve Slagsvold Vedums aller største svakhet

MG – Den nye bilduellen med kinesisk eller engelsk MG?

Klassisk Citroën – Kong Haralds flørt med Citroën

Lexus – Toyotas lukusmerke lokker med kjentfolk

Lada – Er dette den verste bilen som finnes?

Ford Mustang – Denne rakkeren får nordmenn til å bestille elektrisk Mustang

Mini – Kjærester med bilen

Toyota Supra – Toyotas minst solgte får flest blikk

Julepyntede biler – Slik pynter vi bilene til jul

Elbil med høy kilometerstand og svært kort rekkevidde – Blodfans av kort rekkevidde

Subaru Forester – Er dette Norges aller kjedeligste (og beste) bil?

Polestar – «Polestar-eiere minner om tenåringer som vil ha den råeste mobilen»

Datsun – «Nye biler kneler lenge før Datsun tar kvelden»

Land Rover Defender – «Å kjøre Land Rover er som å gjøre noe gøy med en god venn»

Volvo 240 – Firkantet svenske er Norges mest omsatte bil noensinne

Gammel varebil – Eldre arbeidsbiler er den nye hytta!

VW-boble – Firehjulsdrift er for pyser!

Mercedes-Benz –«Du kan kjøre over fartsdumper i 80 uten å miste asken på cigaren»

Jeep – Jeep-folk trenger ikke varme i hyttegølvet

Morgan – «Morgan er en investering i egen helse»

Ferrari – «Porsche blir for dagligdags, sammenlignet med Ferrari»

Firkantet stasjonsvogn – Livet blir større med stasjonsvogn

VW Golf – Garantert gira på Golf

Cabriolet – Sure folk kjører ikke cabriolet

Honda – Vi var europamestere i å handle Honda

Volkswagen Type 2 –Folkevognbuss er kongen av kos

Lang campingvogn – For noen blir en campingvogn aldri lang nok

DeLorean – De kjører inspirasjonen til Tesla

Jaguar XJ – «Jaguar er populær blant folk med sans for det gamle imperiet»

17. mai-pyntede biler – Slik 17.mai-pynter vi bilene våre

Pimpede elbiler – Denne elbiltrenden gjør det gromt å kjøre grønt

Nostalgiske campere – Nå reiser nordmenn på klassisk camping

Toyota Corolla – Er dette Norges mest elskede hverdagsbil?

Trehjulinger – Verdens beste, verste biltype!

Vi som liker gromlyd – Muskelbiler gjør Bygde-Norge heitere

De som kjører med hund – Bikkje i bil er den beste reisekompisen

Saab Sonett – «Mange lurer på om den er en Porsche»

Vi som sover i bilen i sommer – «Bilen er hotellrommet med den beste utsikten»

Hardhausen Mercedes W123 – Er dette Norges mest seigliva bil noensinne?

Vi som fotografer biler i ferien – De morsomste feriebil(d)ene

Vi som kjøper tilbake vår første bil – Stadig flere finner igjen sin første kjærlighet

Vi som bruker bilen til hagehobby – I sommer har nordmenn kjørt halve hager hjem

Vi som raser rundt i Fords klassiker – De fyrrigste folka kjører Ford Capri

Vi som farter rundt i Fiat – Dyrker romantikk i italiensk hverdagsbil

Vi som kjører med gullfarga felger – Hele Norge pynter bilen med «gullsko»

Vi som kjører én meter lave sportsbiler – Høye SUV-er er for pyser!

Vi som ratter elbiler på bane – Nå invaderer elbilister racingbaner over hele landet

Vi som digger biler med skråstilte bakruter – Z-formet bakrute er tidenes barskeste bildesign

Vi som pynter antenna på bilen – Revehale er Norges frekkeste bilpynt

Vi som setter oss bak rattet i kjole – Flotte biler fortjener stilige sjåfører

Vi som elsker tilhengere – Tilhengerne er nordmenns aller kjæreste eie

Vi som elsker Citroën 2CV – Norges best likte snegle

Vi som digger gromme griller – Hvem har Norges mest grisefine grill?

Vi som rosemaler bilen vår – Rosemaling er den tøffeste måten å pynte bilen på

Vi som monterer svære ekstralys – Møt Norges mest blendende bilister

Vi som sverger til BMW E30 – Er dette BMWs skarpeste linjer noensinne?

Vi som tatoverer bilen på armen – Bilen som tatovering gjør at den varer livet ut

Vi som tyner veteranbilen på vinterføre – Gammelbil i kaldværet er het hobby for stadig flere

Vi som mesker oss med Mazda – Det fantes knapt makan til Mazda!

Vi som samler bilbrosjyrer – Disse bilbrosjyrene holder seg bedre enn bilene de skulle selge

Vi med genial 4x4 i eldre stasjonsvogn – Er amcar-4x4 eller tysk quattro morsomst på snø?

Vi som ratter rundt i nissedrakt – Nissens rekkevidde slår enhver elbil

Vi som digger 40-årsjubilantene BX og Sierra – Godt nytt år med fremtidsbilene fra 1982!

Vi som ratter Rolls-Royce – Nå unner nordmenn seg en real Rolls!

Vi som nyter nattkjøring – Kjør i mørket og se lyset!

Vi som liker biler andre synes er stygge – Er dette Norges peneste eller styggeste bil? [med avstemning!]

Vi som bruker vinteren på å mekke – Er mekking Norges største vinteraktivitet?

Vi som elsker vår Toyota RAV4 – Bilen er RAV, ruskende genial

Vi som liker Slottets kjøretøy – Kongehusets liv i biler

Vi som kjører med ski på taket – Skiboks er for pyser!

Vi som feirer Renault 5 – Da Renault kjørte fra Ferrari

Vi som tjuvstarter våren i kabriolet – Cab-sesongen starter før snøen har gått!

Vi som brenner for flammelakkering – Glem foliering – nå bestiller nordmenn flammelakk

Vi som humrer i Hummer – 1990-talls Hummer har alt elbiler mangler

Vi som vokste opp i Volvo – Da Volvos bakseter var halve Norges lekerom

Vi som mekker bilklubber for jenter – I disse bil­klubbene stoppes gutta i døra

Vi som kjører racing i Porsche 944 – Er dette Porsches mest undervurderte gull?

Vi som kjører påskegult hele året – I år blir påsken neongul

Vi som kjører Panda 4x4 – Norges minste firehjulstrekker er også den barskeste

Vi karer i Karmann Ghia – Bilen som får humøret og prisene til å stige

Vi som kjører 1950-tallet som livsstil – er 50-tallets biler de siste som var sexy?

Vi som koser oss på sportsbiltreff – Over tusen norske sportsbiler på én søndag

Vi som kjører rundt i hundreåringer – Vi feirer bilene som er hundre i år!

Vi som har blinket oss ut BMW i4 – BMW på strøm får bil­entusiastene til å gnistre

Vi som deltar på DS-treff – Citroën DS er skjønn­heten og udyret i ett

Vi som snikfotografer rikingenes biler – Rikfolks kjøre­tøy, en sight­seeing i smug

Vi som drar på Rolls-Royce-treff – har Rolls-Rolls-eierne Norges minst snobbete bilklubb?

Vi som diskuterer sportsbiler så grusen spruter – Du får tommel opp med Aston og finger’n med Ferrari

Vi som brisker oss med bryllupsbiler – se bryllups­bilene som nesten gruser kjolen!

Vi som liker gamle bensinstasjoner – var de Norges varmeste møte­plasser?

Vi som får bilen tatovert på armen – Slik beholder du drømmebilen livet ut

Vi som liker britiske eksentrikere og bilene deres – «Å kjøre fin bil er bra for sangstemmen»

Vi som braser rundt i Folkevogn-Buggy – «Beach buggy får 340 prosent flere tomler opp enn Ferrari»

Vi som beundrer Peugeot 504 – Er dette verdens mest uslitelige, franske bil?

Vi som skravlet om bil i ferien – Hvilke morsomme biler ble du kjent med i sommer?

Vi som kjører BMWs «stygge andunge» – Ungdom kan si: Se på den schtøgge BMW-en!

Vi som kjører russisk – Min Volga var KGBs favorittbil

Vi som kler oss i mote fra bilens årgang – Hårrullene ga oss pallplass i billøpet

Vi som kjører Norges sjeldneste biler – de har Norges eneste bil i sitt slag

Vi som kjører rampete biler – bygg om bilen og få halve Norge som venner

Vi som elsker Ekebergmarkedet – Norges mest kaotisk spennende bruktmarked for bilfolk?

Vi som smykker oss med Opel – produserte det dølleste bil­merket de deiligste formene?

Vi som vil ha elbiler med sjarm – Da jeg fikk se fargen, ble livet mitt snudd opp ned

Vi som nyter siste tur før vinterlagring – blir siste kosetur før vinteren den fineste?

Vi som tar vare på slektsbilen – biler som alltid har vært i familien, er de beste

Vi som er godt vant med Wankel – har nordmenn med Wankel-biler landets mest problem­frie bilhold?

Vi som elsker Oslo Motor Show – Norges største, feteste fest for bilnerder

Vi som elsker svære elbiler – Ja den er vulgær, men samtidig rålekker

Vi som duller med Duett – er dette den mest Volvoete av alle Volvoer?

Vi som svinger oss i Seville – hva sier denne Cadillacen om sin berømte eier?

Vi som kjører kompakt, tysk toppklasse – da Mercedes slapp luksus løs på folket

Vi som julepynter med wunderbaum – lukter ille og ser ille bra ut

Vi som kun kjører på usaltede vinterveier – du blir imot salting når du ser disse hvite veiene

Vi som feirer jul i garasjen – det egentlige (nisse)verkstedet

Vi bil­elskere som blir 23 i 2023 – Noe eget å kjøre bil som er dobbelt så gammel som meg

Vi som tar ting inn i bilen, men ingenting ut – er bilen Norges største lagerplass?

Vi som kjører hjem egen ved – full bil med ved kløyver strøm­regningen

Vi som trives best med rene linjer – Lekre linjer kommer igjen når SUV-enes tid er forbi

Vi som gillar Saab 900 – er dette siste svenske med attityd?

Vi som lurer oss inn på lukkede bilsamlinger – er dette Norges mest under­holdende bilsamling?

Vi som mener lykken er Lancia – overlever all djevel­skap, også norske veier

Vi som gir elbilene humoristiske kallenavn – elbilen blir gladere med et frekt kallenavn

Vi som er nysgjerrig på Møllers bilsamling – historisk bilsamling til å bli ung i hodet av

Vi som feirer Peugeot 205 «40 år» – Peugeot 205 er tidenes beste småbil

Vi som får veteranfordeler – de kjører bruksbiler som plutselig ble veteraner

Vi som stadig stopper på rasteplasser – beste med den norske bilturen? Rastepausen!

Vi som forguder «gubbebiler» – her er gubbebilene i våre hjerter

Vi som møter våren i 911 – nå skal manges våte drømmer ut på (nesten) tørre veier