SAMLEREN: Erik Buen erkjenner at han har for vane å stappe bilen full av ting som bare blir liggende, og som han med tiden helt glemmer at finnes. Her har han kreert en pen, liten utstilling av diverse snacks for Motors lesere.

Vi som tar ting inn i bilen, men ingenting ut:

Er bilen Norges største lagerplass?

Vi har verdensrekord i å kjøre rundt med skrot. Her er to rotehuer, unnskyld: bilister, som holder orden på livet sitt med bilen som lagerrom.

Publisert Sist oppdatert

Bilen som lagerløsning

  • I Norge har bagasjeplass lenge vært kjøpskriterium nummer én
  • Stasjonsvogn var lenge den mest populære biltypen her til lands
  • Elbilene har gitt nordmenn enda et lagerrom: frunk

En vinkelsliper. Et vaffeljern. Et trekkspill. En sammenrullet fillerye: Folk putter de utroligste ting i bilen og kan la tingene marinere om bord i årevis.

For vi lemper stadig kilovis med dingser, duppeditter og rariteter inn i bilen, men lite, eller ingenting, ut igjen.

– Det har hendt jeg har ryddet ut av bilen. Da går den mye lettere opp bakkene, melder en bileier når vi lufter emnet på et nettforum.

En tidligere Motor-artikkel handlet om hva nordmenn har i bagasjerommet, men her er folka som bruker bilen til alt fra bod til fryser: Cecilie Alvestad, Solveig Giulia Weie og Erik Buer:

TING OG TANG: Tesla-kusk Erik Buen har innimellom like mye innhold i bilen som andre har mengder av familiebilder på smart-telefonen.

Erik Buen i Oslo har nettopp kjøpt en ny Tesla Model Y Performance – som selvsagt var helt fri for ting, skrot og dingser i det øyeblikket han hentet den. I et kort øyeblikk kunne han faktisk nyte et ryddet bilinteriør.

Alle tingene og dingsene som hadde blitt liggende i hans forrige bil, en tilsvarende lynrask Model 3, hadde han samlet i diverse poser. Mye av det unødvendige og muligens nødvendige stæsjet ble dermed lempet over i denne neste Teslaen.

– Jeg kan jo starte med å bekjenne at jeg er et ordentlig rotehue, sukker mannen, som i mange år jobbet hos Møller Ryen i Oslo.

Den nevnte Model 3 Performance beholdt han i tre og et halvt år, og han rakk å samle en rekke kuriøse ting i bagasjerom, baksetegulv, frunk og andre av bilens hulrom.

LUKTEN AV ROTETE BIL: Erik Buen i Oslo hentet ny, tom bil for noen dager siden – og bruker kort tid på å fylle den opp med personlige eiendeler – som lenge lå i forrige Tesla.

– For eksempel kjøpte jeg en høytrykkspyler på impuls, med tanke på hvor praktisk en slik innretning kan være for bilvask. Men jeg brukte den aldri, og isteden kjøpte jeg vask rundt omkring. I alle disse årene ble høytrykk­spyleren liggende der mutters alene i tussmørket, flirer han, og kommer på flere smått, absurde greier:

Krakk og teppe

– Jeg har også lenge kjørt rundt med en større kjøleboks, en krakk til å sitte på som jeg ikke kan huske jeg har sittet på – og et svært piknikteppe jeg kanskje har rullet ut og brukt én gang. Det må ha skjedd mens jeg har ladet.

BRUKBART: Erik Buen har et teppe som har ligget i bilen i lang tid, som han bare har brukt én enslig gang – i forbindelse med ladestopp på vei fra Oslo til sitt faste feriested på øya Thassos i Hellas.

Han har kjørt til sitt faste feriested på øya Thassos i det nordlige Hellas – og hatt med seg en rekke ting som ikke hadde noe med ferieturen å gjøre.

Han husker med glede sin første utenlandstur fra Norge til Hamburg bak rattet på en 1977-modell VW Passat – også den med blindpassasjerer i form av tilfeldig stæsj – om bord.

– Ja, jeg er glad i ting, men jeg har lite bruk for dem, sier han ettertenksomt.

– Tingene fyller seg opp i bilen, nærmest av seg selv, og jeg har problemer med å flytte dem ut igjen.

Under den nevnte krakken og annet gull ligger ting til bikkja, såpe, ladekabler og det Buen kaller «duppedingser»:

– Det er ting jeg tenker vil være greit å ha, i alle tilfelle, når jeg rasker dem med meg i farta, i fristende butikker som Biltema, ler han.

FRUNK SOM FUNKER: Tesla-eier Erik Buen liker ting ­– og er dermed takknemlig for at den amerikanske elbilen gir enda et oppbevaringsrom i front av bilen. Begrepet «frunk» er blitt et kjøpskriterium for lagringsglade nordmenn.

Han utpeker gulvet bak forsetene som katastrofeområde nummer én:

– Jeg er flink til å bruke det som søppelkasse. Og om en passasjer skal sitte på, der bak, måker jeg alt over til den motsatte siden.

Det hender han tar seg i å samle opp det verste, og kaste.

– Tomflasker, brukte servietter og pølsepapir: Jeg venter en stund – til jeg synes jeg det er nok, til det fyller en plastpose, og kan kastes. Det er jeg sånn jeg er.

– En bruksting

Angeren er ikke langt unna:

– Kaster jeg noe, får jeg i umiddelbar etterkant ofte følelsen av at «nå skulle jeg hatt den tingen». Fordi jeg er et rotehue, må jeg bare akseptere nederlaget. Da er det på’n igjen, for å kjøpe det samme på nytt. Noe som selvsagt er ren idioti, økonomisk sett.

Buen oppgir å ha nær null interesse for bil.

– Bilen min er en bruksting. Såpass har de fleste som kjenner meg, forstått, sier den glade skrotsamleren, som etter 20 års ekteskap fortsatt er gift:

– Ja, heldigvis har jeg en kone som holder meg i øra. Hadde jeg ikke hatt henne, så ville også leiligheten sett ut som et helvete, spår han.

LAGER PÅ HJUL: Cecilie Alvestad, bosatt nær Elverum, har for øyeblikket tatt ut motoren av sin Golf for en større oppgradering. I mellomtiden bruker hun farkosten som lagringsplass for en fyldig fiskeveske – samt en beholder for fiskestang. På toppen troner et av bilens egne, indre organer.

Cecilie Alvestad i Bjølsetgrenda i Elverum kommune er i ferd med å renovere kåken.

– Så jeg måtte blant annet finne en annen oppbevaringsplass for husholdningens omfattende fiskeutstyr. Det hele ligger nå på setene i min flotte Golf fra 1991, sammen med en rekke andre ting: Et løst dashbord, diverse høyttalere, en del verktøy, noen lamper og lignende. Det er jo genialt å bruke bil som lagringslokale når man pusser opp hjemme, mener hun.

Må hasterydde

Golfen har nettopp fått status som veteranbil, og drømmen er en trang VW Karmann Ghia, – klassikeren fra 1950 og 60-tallet, som verken har plass til løse gjenstander eller skrekkelig skrot.

– Tro meg: Jeg er en person som liker å ha orden rundt meg hjemme, men bruksbilen min – en Passat fra 2002 med firehjulstrekk – er så rotete at jeg må hasterydde hver gang noen skal sitte på.

GRILLANTREKK: Cecilie Alvestad har store planer for sin 1991-modell Golf, som hun har håndplukket for oppgradering – samt oppbevaring av diverse stæsj.

Nylig lyktes hun i å tvinge en røslig kommode inn i den kompakte Golfen.

– Det er ganske utrolig: Alt går å stappe inn i den bilen, man må bare være løsningsorientert. Den er ellers en morsom, liten rotte av en bil, med 1,6 turbodiesel som ryker svart bare man tråkker litt på gassen, rapporterer hun.

Om rot rundt oss gjør oss til bedre mennesker?

– Tja, det er vel både og, ler hun.

STAPPA ITALIENER: Solrun Giulia Weie ratter en Alfa Romeo 159 Sportwagon som til stadighet er velfylt med ting hun nesten hadde glemt hun hadde lempet inn.

Solrun Giulia Weie jobber for tiden på hotell på Røros og kjører en fandenivoldsk, fullstappet Alfa Romeo 159 Sportwagon.

– Stasjonsvognen blir ofte brukt som lagringsbod, mest fordi jeg bor på et lite rom i et kollektiv. Så, ja, det blir litt rot, forklarer hun.

Funker som fryser

I denne svært frosne delen av sørlige Trøndelag faller gradestokken fort nærmere minus 30.

– Alfaen funker flott som en gigantisk fryser. Ellers, innomhus, har jeg sikkert Røros' minste fryseboks, ler hun.

Bilinteriøret er ellers fylt med diverse dingser som ligger igjen etter Italia-turen hun og faren gjennomførte i høst.

– Alt fra ulike sorter suvenirer til ustyrlig vaskeutstyr.

BAGASJEHULE: Alfa Romeo 159 Sportwagon har plass til mer enn Solrun Giulia Weie hadde forestilt seg før hun kjøpte den. Hun ser på bilen som både bod og fryser.

Hun ble tvunget til å stable og omrokere rotet da hun skulle hente lenestol til faren som julegave.

– Jeg tok meg selvsagt ikke tid til å rydde i forkant. Den snille mannen som ga bort stolen, måtte pent stå og vente til jeg hadde fått laget litt plass. Jeg måtte til slutt skru av en fot for å få plass til hele lenestolen – tross romslig, italiensk stasjonsvogn.

For å lette på trykket i bokollektivet oppbevarer hun diverse sko og jakker i Alfaens lasterom. Noe mer skrot å melde?

– Jo, jeg er glad i brus, og poser med panteflasker har en tendens til å ligge en stund før jeg gidder å gå til butikken med dem. Da er det fristende å bare slenge dem i bilen, sukker Weie.

Disse herlige bilentusiastene har vi allerede skrevet om – klikk på lenkene for å lese:

Audi – Hvem er det egentlig som kjører Audi?

Alfa Romeo – Nå snakker vi inderlig kjærlighet!

BMW – BMW for alle penga

Amcar-entusiastene – De som elsker amerikanerne

Tesla – «Tesla-eiere har blitt mobbeofre og skyteskive»

Skoda – Derfor digger nordmenn Skoda

Aston Martin – «Aston Martin er stil. Porsche er Frogner-Golf»

Opel – Nå gjør Vanja gamle Opel kult igjen

Mercedes-Benz Geländewagen – «Små biler er det verste jeg vet!»

Saab – Eldar Vågan byttet Saab mot brennevin

Porsche – Visst pokker kjører kvinnfolk Porsche!

Pickup – Her er Trygve Slagsvold Vedums aller største svakhet

MG – Den nye bilduellen med kinesisk eller engelsk MG?

Klassisk Citroën – Kong Haralds flørt med Citroën

Lexus – Toyotas lukusmerke lokker med kjentfolk

Lada – Er dette den verste bilen som finnes?

Ford Mustang – Denne rakkeren får nordmenn til å bestille elektrisk Mustang

Mini – Kjærester med bilen

Toyota Supra – Toyotas minst solgte får flest blikk

Julepyntede biler – Slik pynter vi bilene til jul

Elbil med høy kilometerstand og svært kort rekkevidde – Blodfans av kort rekkevidde

Subaru Forester – Er dette Norges aller kjedeligste (og beste) bil?

Polestar – «Polestar-eiere minner om tenåringer som vil ha den råeste mobilen»

Datsun – «Nye biler kneler lenge før Datsun tar kvelden»

Land Rover Defender – «Å kjøre Land Rover er som å gjøre noe gøy med en god venn»

Volvo 240 – Firkantet svenske er Norges mest omsatte bil noensinne

Gammel varebil – Eldre arbeidsbiler er den nye hytta!

VW-boble – Firehjulsdrift er for pyser!

Mercedes-Benz –«Du kan kjøre over fartsdumper i 80 uten å miste asken på cigaren»

Jeep – Jeep-folk trenger ikke varme i hyttegølvet

Morgan – «Morgan er en investering i egen helse»

Ferrari – «Porsche blir for dagligdags, sammenlignet med Ferrari»

Firkantet stasjonsvogn – Livet blir større med stasjonsvogn

VW Golf – Garantert gira på Golf

Cabriolet – Sure folk kjører ikke cabriolet

Honda – Vi var europamestere i å handle Honda

Volkswagen Type 2 –Folkevognbuss er kongen av kos

Lang campingvogn – For noen blir en campingvogn aldri lang nok

DeLorean – De kjører inspirasjonen til Tesla

Jaguar XJ – «Jaguar er populær blant folk med sans for det gamle imperiet»

17. mai-pyntede biler – Slik 17.mai-pynter vi bilene våre

Pimpede elbiler – Denne elbiltrenden gjør det gromt å kjøre grønt

Nostalgiske campere – Nå reiser nordmenn på klassisk camping

Toyota Corolla – Er dette Norges mest elskede hverdagsbil?

Trehjulinger – Verdens beste, verste biltype!

Vi som liker gromlyd – Muskelbiler gjør Bygde-Norge heitere

De som kjører med hund – Bikkje i bil er den beste reisekompisen

Saab Sonett – «Mange lurer på om den er en Porsche»

Vi som sover i bilen i sommer – «Bilen er hotellrommet med den beste utsikten»

Hardhausen Mercedes W123 – Er dette Norges mest seigliva bil noensinne?

Vi som fotografer biler i ferien – De morsomste feriebil(d)ene

Vi som kjøper tilbake vår første bil – Stadig flere finner igjen sin første kjærlighet

Vi som bruker bilen til hagehobby – I sommer har nordmenn kjørt halve hager hjem

Vi som raser rundt i Fords klassiker – De fyrrigste folka kjører Ford Capri

Vi som farter rundt i Fiat – Dyrker romantikk i italiensk hverdagsbil

Vi som kjører med gullfarga felger – Hele Norge pynter bilen med «gullsko»

Vi som kjører én meter lave sportsbiler – Høye SUV-er er for pyser!

Vi som ratter elbiler på bane – Nå invaderer elbilister racingbaner over hele landet

Vi som digger biler med skråstilte bakruter – Z-formet bakrute er tidenes barskeste bildesign

Vi som pynter antenna på bilen – Revehale er Norges frekkeste bilpynt

Vi som setter oss bak rattet i kjole – Flotte biler fortjener stilige sjåfører

Vi som elsker tilhengere – Tilhengerne er nordmenns aller kjæreste eie

Vi som elsker Citroën 2CV – Norges best likte snegle

Vi som digger gromme griller – Hvem har Norges mest grisefine grill?

Vi som rosemaler bilen vår – Rosemaling er den tøffeste måten å pynte bilen på

Vi som monterer svære ekstralys – Møt Norges mest blendende bilister

Vi som sverger til BMW E30 – Er dette BMWs skarpeste linjer noensinne?

Vi som tatoverer bilen på armen – Bilen som tatovering gjør at den varer livet ut

Vi som tyner veteranbilen på vinterføre – Gammelbil i kaldværet er het hobby for stadig flere

Vi som mesker oss med Mazda – Det fantes knapt makan til Mazda!

Vi som samler bilbrosjyrer – Disse bilbrosjyrene holder seg bedre enn bilene de skulle selge

Vi med genial 4x4 i eldre stasjonsvogn – Er amcar-4x4 eller tysk quattro morsomst på snø?

Vi som ratter rundt i nissedrakt – Nissens rekkevidde slår enhver elbil

Vi som digger 40-årsjubilantene BX og Sierra – Godt nytt år med fremtidsbilene fra 1982!

Vi som ratter Rolls-Royce – Nå unner nordmenn seg en real Rolls!

Vi som nyter nattkjøring – Kjør i mørket og se lyset!

Vi som liker biler andre synes er stygge – Er dette Norges peneste eller styggeste bil? [med avstemning!]

Vi som bruker vinteren på å mekke – Er mekking Norges største vinteraktivitet?

Vi som elsker vår Toyota RAV4 – Bilen er RAV, ruskende genial

Vi som liker Slottets kjøretøy – Kongehusets liv i biler

Vi som kjører med ski på taket – Skiboks er for pyser!

Vi som feirer Renault 5 – Da Renault kjørte fra Ferrari

Vi som tjuvstarter våren i kabriolet – Cab-sesongen starter før snøen har gått!

Vi som brenner for flammelakkering – Glem foliering – nå bestiller nordmenn flammelakk

Vi som humrer i Hummer – 1990-talls Hummer har alt elbiler mangler

Vi som vokste opp i Volvo – Da Volvos bakseter var halve Norges lekerom

Vi som mekker bilklubber for jenter – I disse bil­klubbene stoppes gutta i døra

Vi som kjører racing i Porsche 944 – Er dette Porsches mest undervurderte gull?

Vi som kjører påskegult hele året – I år blir påsken neongul

Vi som kjører Panda 4x4 – Norges minste firehjulstrekker er også den barskeste

Vi karer i Karmann Ghia – Bilen som får humøret og prisene til å stige

Vi som kjører 1950-tallet som livsstil – er 50-tallets biler de siste som var sexy?

Vi som koser oss på sportsbiltreff – Over tusen norske sportsbiler på én søndag

Vi som kjører rundt i hundreåringer – Vi feirer bilene som er hundre i år!

Vi som har blinket oss ut BMW i4 – BMW på strøm får bil­entusiastene til å gnistre

Vi som deltar på DS-treff – Citroën DS er skjønn­heten og udyret i ett

Vi som snikfotografer rikingenes biler – Rikfolks kjøre­tøy, en sight­seeing i smug

Vi som drar på Rolls-Royce-treff – har Rolls-Rolls-eierne Norges minst snobbete bilklubb?

Vi som diskuterer sportsbiler så grusen spruter – Du får tommel opp med Aston og finger’n med Ferrari

Vi som brisker oss med bryllupsbiler – se bryllups­bilene som nesten gruser kjolen!

Vi som liker gamle bensinstasjoner – var de Norges varmeste møte­plasser?

Vi som får bilen tatovert på armen – Slik beholder du drømmebilen livet ut

Vi som liker britiske eksentrikere og bilene deres – «Å kjøre fin bil er bra for sangstemmen»

Vi som braser rundt i Folkevogn-Buggy – «Beach buggy får 340 prosent flere tomler opp enn Ferrari»

Vi som beundrer Peugeot 504 – Er dette verdens mest uslitelige, franske bil?

Vi som skravlet om bil i ferien – Hvilke morsomme biler ble du kjent med i sommer?

Vi som kjører BMWs «stygge andunge» – Ungdom kan si: Se på den schtøgge BMW-en!

Vi som kjører russisk – Min Volga var KGBs favorittbil

Vi som kler oss i mote fra bilens årgang – Hårrullene ga oss pallplass i billøpet

Vi som kjører Norges sjeldneste biler – de har Norges eneste bil i sitt slag

Vi som kjører rampete biler – bygg om bilen og få halve Norge som venner

Vi som elsker Ekebergmarkedet – Norges mest kaotisk spennende bruktmarked for bilfolk?

Vi som smykker oss med Opel – produserte det dølleste bil­merket de deiligste formene?

Vi som vil ha elbiler med sjarm – Da jeg fikk se fargen, ble livet mitt snudd opp ned

Vi som nyter siste tur før vinterlagring – blir siste kosetur før vinteren den fineste?

Vi som tar vare på slektsbilen – biler som alltid har vært i familien, er de beste

Vi som er godt vant med Wankel – har nordmenn med Wankel-biler landets mest problem­frie bilhold?

Vi som elsker Oslo Motor Show – Norges største, feteste fest for bilnerder

Vi som elsker svære elbiler – Ja den er vulgær, men samtidig rålekker

Vi som duller med Duett – er dette den mest Volvoete av alle Volvoer?

Vi som svinger oss i Seville – hva sier denne Cadillacen om sin berømte eier?

Vi som kjører kompakt, tysk toppklasse – da Mercedes slapp luksus løs på folket

Vi som julepynter med wunderbaum – lukter ille og ser ille bra ut

Vi som kun kjører på usaltede vinterveier – du blir imot salting når du ser disse hvite veiene

Vi som feirer jul i garasjen – det egentlige (nisse)verkstedet

Vi bil­elskere som blir 23 i 2023 – Noe eget å kjøre bil som er dobbelt så gammel som meg