TETT I TETT ...: Det skal godt gjøres å slippe unna kø, hvis du velger «galt» tidspunkt.

Klart for kø:

Slik blir den store påskeutfarten

Tradisjonen tro er det ventet at onsdagen før skjærtorsdag blir den travleste dagen i påsketrafikken. Når folk reiser hjem fra hytta, kommer derimot an på været.

Publisert

– Det er onsdagen før skjærtorsdag som tradisjonelt er utfartsdagen med mest trøkk, sier trafikkoperatør Trude Lindstad i Vegtrafikksentralen Øst til NTB.

De heldige som har ferie hele uken, reiser ofte til fjells fredagen før palmehelgen. Mens de som er på jobb i hverdagene før påske, tar gjerne turen på onsdagen.

Det er ingen tvil om at onsdag blir den store utfartsdagen, ifølge Fremtind Service, Norges største utsteder av bombrikker. 

Selskapet kan se hvor mye trafikk det er på veien ut fra bompasseringer.

– Tallene våre viser at du enten bør kjøre tidlig på morgenen eller vente til klokken har passert 14 før du legger kursen mot påskefjellet denne onsdagen, sier kommersiell direktør Svein Skovly i en pressemelding.

Her er de siste nyhetene vi har prøvekjørt:

Unngå formiddagen

Ifølge trafikktallene vil morgentrafikken være rolig, men ta seg opp mellom klokken 9 og klokken 10 i det meste av landet førstkommende onsdag.

– Så er trafikken på sitt aller travleste mellom klokken 10 og 11, med unntak av Hallingporten og E18 Stillinga. Der er det mest trafikk mellom klokken 11 og 12. Det er uansett formiddagen som er mest travel, så styr unna denne, sier Skovly.

Bilister anbefaler å avpasse farten, ha gode vinterdekk og sørge for avstand til bilen foran for å unngå ulykker.

Væravhengig

Det er også ventet kø i trafikken 1. og 2. påskedag, da mange reiser hjem igjen fra påskefjellet. Når folk reiser, er imidlertid væravhengig, tror trafikkoperatør Lindstad.

– Dersom det er dårlig vær til fjells, velger mange å reise hjem 1. påskedag for å ha den siste fridagen hjemme. Men dersom det er fint vær, velger mange å utnytte påsken så lenge de kan, sier hun.

– Det kommer rett og slett an på været. Er det fint i fjellet, er det mer sannsynlig at trafikken fordeler seg på 1. og 2. påskedag, tilføyer hun.

Morgenstund har gull i munn

Selv om man neppe kommer helt utenom køtilstander til byene, kan en tidlig avreise gjøre at man slipper mye av bryet i trafikken, ifølge Vegtrafikksentralen.

– Det er en tendens til at trafikken øker etter frokost når folk har stått opp og begynner å rydde seg ut av hus og hytte, og etter klokken 13 til 14 øker trafikken jevnt, sier Lindstad.

– Hvis man skal reise hjem 1. eller 2. påskedag, ville jeg reist tidlig, råder hun.

(©NTB)