GROMBIL: Denne bilen, en Mercedes-Benz 560 SEC, har lakkeringsverkstedet beholdt mot eierens ønske i snart seks år. Bildet er tatt like før verkstedet tok bilen, ved årsskiftet 2017–18.

Sjokkerende pengekrav:

Bilverksted krever 479.000 kr for parkering

I snart seks år har bilverkstedet nektet å levere denne bilen tilbake, før kunden betaler gebyr for parkering. Nå er summen kommet opp i 479.000 kroner.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg kjøpte bilen for å kose meg med den i pensjonisttilværelsen. Så langt har jeg ikke fått bruke den, forteller bilens eier, en mann i 70-årene.

Dette er historien som er så utrolig at man nesten ikke tror det er sant. Men det er den. I en dom fra Romerike og Glåmdal tingrett er hele hendelsesforløpet brettet ut.

Bileieren selv er svært fortvilet over hvordan han er blitt behandlet av verkstedet.

– De har rett og slett beslaglagt bilen min, sier mannen. 

Han har ikke lyst til å stille opp med navn og bilde, men han svarer gjerne på spørsmål.

Har du lest disse sakene?

Tok bilen

For seks år siden, høsten 2017, inngår billakkeringsverkstedet Sørum Bil & Lakk og mannen avtale om lakkering av hans bil, en fin, gammel Mercedes Benz.

Mercedesen er en 1991-modell av gromtypen 560 SEC, som mannen da nettopp har importert fra USA. Lakkeringsjobben skal ifølge avtalen koste 50.000 kroner.

Men når jobben er gjort, er ikke kunden fornøyd med arbeidene – og han reklamerer. Lakkeringsverkstedets innehaver dukker kort tid etterpå opp der eieren oppbevarer bilen, for å rette opp noe av arbeidene.

Verkstedets innehaver får bilnøklene, og uten avtale med eieren tar han ifølge tingrettsdommen rett og slett bilen og frakter den tilbake til lakkerings­verkstedet.

Dette skjer mot eierens ønske – og uten at han får vite det, før bilen bare er borte.

438 kr døgnet

Partene er uenige om betalingen. Lakkeringsverkstedet krever også betaling for det de mener var muntlig avtalte tilleggsarbeider.

«Jeg vil ha betalt for at bilen har stått parkert hos meg»

Yasser Eldirawi, innehaver av Sørum Bil & Lakk

To måneder senere eskalerer konflikten, når lakkeringsverkstedet krever en daglig leie for oppbevaring av bilen.

Kravet er på 438 kroner per døgn.

479.000 kr

To år senere, våren 2020, blir lakkeringsjobben betalt, etter at lakkerings­verkstedet får medhold i Forliksrådet. Men verkstedet nekter fortsatt å levere ut bilen, før eieren betaler 438 kroner for hvert eneste døgn for oppbevaring av bilen.

Eieren av bilen saksøker lakkerings­verkstedet. Da partene møtes i tingretten i august i år, har kravet om parkerings­leie økt til formidable 479.000 kroner. Nesten en halv million kroner.

– Det er jo helt uholdbart at de krever slikt, sier pensjonisten til Motor.

– Vil ha betalt

Motor har spurt innehaveren av Sørum Bil & Lakk, Yasser Eldirawi, hvordan han kan kreve så mye penger for oppbevaring av bilen i mange år, mot bileierens ønske.

– Fordi jeg vil ha betalt for at bilen har stått parkert hos meg. Jeg leide tidligere ut parkeringsplassen hvor bilen står, for 10.000 kroner i måneden. Jeg har derfor tapt 10.000 kroner hver måned. Derfor vil jeg at eieren skal betale.

– Men selv ikke på Frogner, Oslos beste vestkant, koster parkeringsplasser i nærheten av så mye. Hvordan kan dette stemme?

– Det er jo innendørs parkering, og jeg har papirer på det, som dokumenterer.

– Lakkeringsjobben ble betalt i 2020. Hvorfor leverte du ikke bilen tilbake da?

– Fordi jeg ville ha betalt for parkeringen. Jeg har sagt til kunden at han får bilen når han betaler, sier Yasser Eldirawi.

IMPORTBIL: Eieren importerte bilen fra USA like før han skulle få den lakkert.

Verkstedet dømt

I den nylig avsagte dommen fra Romerike og Glåmdal tingrett konkluderer tingretten med at lakkeringsverkstedet gjorde et mangelfullt arbeid, og at det ikke er dokumentert at det ble avtalt tilleggsarbeider.

Tingretten mener lakkeringsverkstedet ikke har hatt rett til å holde tilbake bilen i alle disse årene, og at de dermed heller ikke har krav på nesten en halv million kroner for oppbevaring av bilen.

Romerike og Glåmdal tingrett har dømt lakkeringsverkstedet til å levere Mercedesen tilbake til eieren i avtalt stand, og samtidig betale hans sakskostnader på 112.000 kroner.

Ikke fått bilen

Bileieren i 70-årene er bosatt i Hedmark. Når Motor snakker med ham en knapp uke etter at dommen falt, har han ennå ikke fått tilbake bilen.

– Vet du om lakkeringsverkstedet i det hele tatt fortsatt har bilen din?

– Innehaveren sa i retten at den står hos dem. Men jeg vet jo ikke om det stemmer.

– Vet du om de har gjort om igjen, det du reklamerte på?

– Jeg vet ikke, men jeg tror ikke det.

– Forferdelig

Motor har flere ganger skrevet om bilforhandlere som har krevd gebyr for oppbevaring av biler til kunder. Blant annet krevde Tesla Norge 99.000 kroner etter at eieren av en Tesla nektet å hente bilen sin fra Teslas lokaler på Skøyen i Oslo.

Men kravet fra lakkeringsverkstedet på nesten en halv million kroner savner trolig sidestykke.

Pensjonisten som eier bilen, er svært sjokkert.

– Jeg kjøpte bilen da jeg ble pensjonist. Eneste gangen jeg har fått bruke den, var da jeg kjørte den fra importkaia til et lager i Oslo.

– Hva tenkte du da du første gangen fikk kravet om nesten en halv million kroner i parkeringsleie?

– Det var så galt at jeg ikke trodde det var seriøst. Det har vært en forferdelig situasjon.

– Ikke riktig

Sørum Bil & Lakk holder til på Sørumsand på Romerike. Når Motor ringer innehaver Yasser Eldirawi, er han på vei til advokaten sin for å drøfte dommen.

– Hva synes du om at du har tapt rettssaken?

– Det er ikke riktig. Men sånn er det, sier han, og ler litt oppgitt.

Etter at han har snakket med advokaten sin, sier han at han vurderer å anke dommen, men at han også har bedt eieren av Mercedesen om å komme og hente den.