MOTORROM: Bare dager etter kjøpet ble det klart at motoren må skiftes.

Tekst i kjøpekontrakten:

«Store og små reparasjoner vil komme umiddelbart»

Bare tre dager etter bilkjøpet ble den uvanlige teksten i kjøpekontrakten en realitet. Motoren måtte skiftes.

Publisert

Feil og mangler på bruktbiler oppstår ofte svært raskt. Motor har skrevet flere artikler om bruktbiler som havarerer kort tid etter overtakelse.

Her er historien om en svært uvanlig tekst i kjøpekontrakten til bruktbilfirmaet Auto Invest Gardermoen.

Da en ung mann kjøpte en 13 år gammel Subaru Impreza med kilometerstand på 119.000 for 51.000 kroner, skrev bruktbilfirmaet følgende i kjøpekontrakten:

«Kjøper kjenner til risiko ved å kjøpe bruktbil, og forventer således påkostninger i form av reparasjoner og vedlikehold. […] Da bilen har høy alder og kilometer, kan kjøper ikke forvente seg mer ved dette kjøpet enn at store og små reparasjoner og vedlikehold vil komme umiddelbart. Ved overlevering tar kjøper helt og holdent over risikoen for bilen.»

– Trist

Bare tre dager etter overtakelsen, ble advarslene i kjøpekontrakten en realitet. Da kom det røyk ut fra panseret, og det luktet brent olje.

Et verksted konkluderte med at motor og katalysator må byttes.

Kostnaden for det vil være 102.000 kroner, det dobbelte av det mannen betalte for bilen.

Bruktbilfirmaet ville ikke hjelpe kjøperen. Han måtte flere ganger purre på svar på sine henvendelser. Til slutt skrev bruktbilfirmaet følgende i et brev til kunden sin:

«Vi mener at bilen var i orden ved overlevering. At det skjer ting rett etter levering er trist, men det er en del av risikoen ved kjøp av bruktbil.».

Uvanlig svar

Alle som ikke når frem i reklamasjoner mot selgeren, kan be om hjelp fra forbrukermyndighetene. Da Forbrukertilsynet startet opp sin saksbehandling og kontaktet bruktbilfirmaet, skrev bruktbilfirmaet følgende i et svar til Forbrukertilsynet:

«Det står i kontrakten at det følger risiko med å kjøpe bruktbil, og at reparasjoner vil komme uansett størrelsesorden. Kunden har skrevet under på at han ikke forventer seg mer ved dette kjøpet enn at store og små reparasjoner vil komme».

Nedlagt

Men Forbrukerklageutvalget, som behandler konflikter dersom ikke Forbrukertilsynet greier å megle til enighet, har i et vedtak gitt fullt medhold til kjøperen.

De mener at kjøperen skal få heve kjøpet, og at han skal få tilbake alle pengene sine.

Bilen ble solgt av bruktbilfirmaet Auto Invest Gardermoen, som ifølge Brønnøysundregistrene nå er et nedlagt firma. Firmaet har imidlertid nettsider, hvor de skriver at de selger felger.

Motor har sendt epost og tekstmelding til oppgitt epostadresse og telefonnummer. Vi har blant annet spurt om hvorfor de har slike formuleringer i kjøpekontraktene sine. Henvendelsene er ikke blitt besvart.