HERFRA: Én av funksjonene vil bare være aktuell bakover. Bildet er fra lanseringen av Volvo EX90.

Patentsøknad:

Volvo vil avsløre mobilbruk – i andres biler

Volvos har utviklet tre nye sikkerhetssystemer. Ett skal gjette syklisters atferd, et annet skal registrere hva andre bilførere foretar seg.

Publisert

Først på listen er et system som skal oppdage og spå hva syklister i trafikken vil gjøre. I praksis: Er det fare for at syklisten fortsetter ut i krysset, bremser bilen automatisk. 

Det er tenkt at bilen skal «se» og vurdere syklistens fart og kroppsholdning, samt registrere om personen på sykkelen gir signaler, som en hånd ut til siden.

Volvo har nå søkt om patent for denne teknologien, skriver Vi Bilägare

Analyse av bilen bak

Men produsenten gir seg ikke der: 

Volvo ønsker også å ha mest mulig kontroll på andre bilførere, i særdeleshet hvorvidt disse er distraherte og dermed kanskje utgjør en fare. 

Det handler ikke om en periskopfunksjon som ser ned i fanget på bilførere du møter, men snarere om en viss «øyekontakt» med bilen som ligger bak deg. Og kanskje ikke det, engang – men mer i retning av en realtidsanalyse av bevegelsemønsteret. Det er ikke vanskelig å se for seg at folk som fikler med mobilen, har et litt annerledes kjøremønster enn de mest årvåkne. 

«Som ryggekamera»

En av oppfinnerne, utviklingsingeniør Oswaldo Perez Barrera, forteller til Vi Bilägare at det dreier seg om kamerateknologi. Han sier også at GDPR bør være ivaretatt – personen i bilen bak skal ikke være mulig å identifisere, og ingenting vil bli lagret.

Barrera sammenlikner de eventuelle personvernutfordringene med dagens bruk av ryggekamera.

Volvos tredje patentsøknad er i mer velkjent territorium. Det handler om bilens evne til å registrere om føreren får et illebefinnende. Dette skal skille seg fra eksisterende systemer ved at det er langt flere sensorer involvert, hovedsakelig i bilsetene.

Har du lest disse sakene fra Motor?