PAKKEPRIS: Mange bensinstasjoner selger 3-litersposene til pakkepris med vindusspylervæske. Det lønner seg dersom du først skal kjøpe det her.

Pristest av spylervæske:

Her sparer du 50 kroner på vindusspylervæske

Våren er høysesong for bruk av vindusspylervæske. Vår pristest viser at det er mye penger å spare når du skal holde bilrutene rene.

Publisert

God sikt er noe av det viktigste å sørge for når du kjører bil, men overgangen fra saltede vinterveier til bar asfalt byr på slaps, sludd og gjørme. Det betyr skitne bilruter, og i store deler av landet er det fremdeles spylervæske for lave temperaturer som gjelder.

Derfor har vi sammenlignet prislappen på en pose med tre liter helårs vindusspylervæske hos bensinstasjoner, dagligvarebutikker og fritids- og byggevareforretninger. 

NAF-EKSPERT: Jan Harry Svendsen.

Pristesten viser store forskjeller mellom de ulike utsalgene. Fra det billigste til det dyreste alternativet, er det nesten 50 kroner forskjell.

– Det er store prisforskjeller på spylervæske, og ofte er det langt dyrere på bensinstasjoner enn det er i butikken. Sjekk prisene og kjøp et lite lager der du finner en god pris, tipser Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF.

Se pristesten lenger ned i artikkelen.

Her sparer du mest

Dersom du er en av dem som rasker med deg spylervæske mens du først er innom bensinstasjonen for å fylle drivstoff, så velger du altså dyreste alternativ. 

Prisforskjellene mellom de ulike bensinstasjonene er også store – vår pristest viser at den dyreste 3-literen koster rett oppunder 90 kroner hos Best, mens den billigste koster 74 kroner hos YX.

Om du i stedet kjøper spylervæske samtidig som du handler mat, kan du spare opptil 40 kroner.

Samme merke, ulik pris

Blant dagligvarebutikkene er det Rema 1000 som har laveste pris i vår test.

Den aller rimeligste 3-literen med spylervæske finner vi imidlertid hos Rusta. Butikker som Jula, Europris og Biltema følger hakk i hæl.

Også vindusspylervæske fra samme merke varierer stort i pris mellom utsalgsstedene. En 3-literspose fra Blåtind koster for eksempel både 38 kroner og 89 kroner – alt etter hvor du handler den. 

DYRT VED PUMPENE: Hvor du velger å kjøpe vindusspylervæske kan gi opp til 50 kroner i forskjell på kvitteringen. Vår pristest viser at bensinstasjonene har de dyreste alternativet.

Ikke hjemmelaget!

Mange lurer på om prisen tilsvarer kvaliteten, slik at det er forskjell på spylervæsken du kjøper på Circle K og Kiwi. Det kan Svendsen avkrefte.  

– Om du kjøper spylervæske på bensinstasjoner og i butikker kan du gå ut ifra at den er bra nok. Så lenge du kjøper spylervæske med sprit, så er ikke forskjellene så veldig store fra produsent til produsent, sier han.

Uansett bør du bruke ekte spylervæske med alkohol, og ikke alt mulig annet. Det er den klare oppfordringen fra NAF.

– Det finnes noen lure løsninger med hjemmelaget spylervæske av blant annet oppvaskmiddel, men det bør du holde deg unna. De har langt dårligere effekt, de oppfyller ikke miljøkrav, og du kan risikere at bilens anlegg ikke tåler enkelte kjemikalier, forklarer Svendsen.

TIDEN ER INNE: Våren er sesongen med slaps på veiene og skitne biler. Dermed går det mye vindusspylervæske for å holde sikten klar.

Riktig frysepunkt

Pristesten vår har tatt for seg ferdigblandet spylervæske, som er det enkleste valget for deg med bil. Da vet du at blandingsforholdet er korrekt – både med hensyn til frysepunkt og effekten spylervæsken skal ha. Konsentrat er et billigere alternativ, men da må du blande den ut selv, før du heller den på bilen.

– Går du for konsentrat og skal blande selv, må du passe på at blandingsforholdet blir riktig med hensyn til frysepunkt, sier Svendsen.

Frysepunktet er også det viktigste du må sjekke når du handler spylervæske. Spesielt i sesongskifter som nå, bør du være klar over hvor mye kulde spylervæsken tåler.

– Der er spesielt viktig inn mot tidlig vår, høst og vinter, for dersom sommerspylervæsken fryser, kan det føre til store skader på tank, slanger og pumper i bilen, sier NAF-eksperten, før han legger til et siste råd:

– Det er ikke noe i veien for å bruke vinterspylervæske hele året.