DYRT UTEN BRIKKE: Motorveien mellom Elverum og Oslo.
DYRT UTEN BRIKKE: Motorveien mellom Elverum og Oslo.

Sjekk prisforskjellene:

Ni ganger dyrere uten bompenge­brikke

Mange elbilister vet ikke at de må ha bombrikke for å få rabatt, forteller Fremtind Service. Hver femte bilist mangler brikke.

Publisert

Mangler du bompengebrikke i elbilen din? Det blir dyrt!

Da må du betale opptil ni ganger mer i bompenger enn de som har brikke.

På strekningen Elverum–Oslo koster det 165 kroner med elbil uten bompengeavtale. Med avtale er prisen 18 kroner, en forskjell på hele 147 kroner.

Se flere priser lenger ned.

Men hvorfor er det slik?

Fordi uten brikke eller bompengeavtale blir det ikke registrert at du kjører elbil.

Kun Oslo og Bergen

– Alle steder utenom i Oslo og Bergen betaler du uten brikke det samme som for en dieselbil uten brikke. Derfor den store forskjellen, forklarer Tone Hansen Finstad, kommunikasjonsansvarlig i Fremtind Service.

Det er kun i Oslo og Bergen det er en egen elbiltakst, hvor de med brikke får 20 prosent rabatt på elbiltaksten. Alle andre steder er det fullpris uten brikke.

– Relativt mange

Mange vet ikke om dette, ifølge Hansen Finstad.

– Relativt mange ferske elbilister vet ikke at de må ha bombrikke for å få elbilfordelene. De kjører frem til de første fakturaene fra operatørene kommer.

Da ringer de bompengeselskapet.

– Det skjer gjerne etter at de har vært på langtur og blitt belastet fullpris i bomstasjonene, sier Finstad.

274 kroner

Motor har sjekket innfartsveiene til Oslo på Østlandet, hvor bomstasjonene mange steder står tett i tett. Størst forskjell i prosent er det på strekningen Elverum–Oslo.

Men i kroner er det størst forskjell mellom Otta og Oslo, hvor det skiller 274 kroner bare én vei på å ikke ha brikke og å ha brikke.

Der hvor det er færre bomstasjoner, som fra Østfold, er forskjellene mye mindre.

Selv om besparelsen ved å ha brikke er stor, er det fortsatt mange som ikke har det. Ifølge Autopass var det ikke bompengebrikke i 22 prosent av bompengepasseringene i 2020.

PS!

Det er ikke like store forskjeller for de som har diesel- eller bensinbil. Uten brikke mister du med fossilbil «bare» brikkerabatten på 20 prosent, i tillegg til timesrabatten, der dette er innført.