PICKUP-DRØM: Som leder av finanskomiteen har Tuva Moflag (Ap) større innflytelse over bilavgiftene enn de fleste. Likevel drømmer hun om en ny pickup – hvor du bare kan slenge pikkpakket bak.

10-punktsjekken med Tuva Moflag:

Ap-toppen støtter Tesla-arbeidernes streikekamp

Ap-politiker og firebarnsmor Tuva Moflag sendte ektemannen Thomas over fjellet for å hente hjem Tesla-en som kunne erstatte deres utholdende dieseldrevne minibuss.

Publisert Sist oppdatert

10-PUNKTSJEKKEN

Motor spør norske bileiere om hvordan de (eventuelt) klarer å holde nede bilutgiftene. Dyrekjøpte erfaringer og gode råd kommer på Motor.no hver uke. Denne gangen: Tuva Moflag, Arbeiderpartiets leder av finanskomiteen på Stortinget.

Les tidligere 10-punktsjekker her

Tuva Moflag (Ap) i finanskomiteen på Stortinget er kritisk til Teslas holdninger og støtter derfor streiken i Sverige. Men hun kjører Tesla selv – og snakker her om bilhold.  

Hvor mye koster bilholdet deg i måneden – og hvordan ser regnestykket ut?

– Vi har i perioden med barn de siste 16 årene hatt fire ulike biler, som alle har vært finansiert sammen med boliglånet. Jeg forenkler derfor regnestykket litt og tar utgangspunkt i anslått årlig verditap, forsikring, lading og bompenger. Med disse punktene koster bilholdet oss 12.466 kroner i måneden. I realiteten er det nok noe høyere med tanke på bilens andel av rentekostnadene.

Tuva Moflag (45)

  • Stortingsrepresentant fra Akershus siden 2017. Leder av finanskomiteen. Ledet arbeidet med pensjonsforliket i Stortinget, som ble klart tidligere i år. Ordfører Ski kommune 2015–2017. Utdannet siviløkonom ved Høgskolen i Bodø.
  • Tidligere blant annet økonomijournalist i DinSide/Dagbladet og Prosjektleder i Redd Barna.
  • Bor på Langhus i Nordre Follo. Gift, fire barn – 15, 13 og 9 (tvillinger) år, samt «liten hund», Stella. 
  • Omtaler seg selv blant annet som «hockeymamma» på X. Kjører Tesla, vel å merke med klistremerke i ruta med teksten «Jeg støtter kravet om tariffavtale hos Tesla».

Hvordan påvirket kostnadene hvilke bilvalg du faktisk har gjort? Hva er det smarteste du har gjort for å få kostnadene ned? Hvilket råd deler du gjerne om smart bilhold?

– Det har påvirket en del, blant annet ved hypotesen om at bilholdet blir billigere med elektrisk bil. Ganske mye billigere enn dieseldrevet minibuss, en multivan, som vi hadde før. Vi kjøpte vår Tesla (2017-modell) fra den tidligere eieren på Stord for tre år siden.

Vi brukte lang tid for å finne den rette. Fulgte med på finn.no. Vi ville ikke kjøpe en ny bil. Den er nøye utvalgt med tanke på størrelsen. Stor nok til at hele familien på seks – og hunden – får plass i den. Mannen min fløy over fjellet for å hente den. Den er vesentlig dyrere enn den vi hadde, men billigere i drift. Og den er miljøvennlig. Jeg må også innrømme at jeg med hensyn til identitet – «firebarnsmor og bussjåfør» - ikke følte meg helt komfortabel med minibussen. 

ALLE SKAL MED: En romslig Tesla har plass til alle, på første rad Stella (🐶), Erle (9), Alva (9), Sivert (15) Bak står: Tuva (45), Thomas (52), Ludvik (13).

Hvordan gjør du vedlikehold? Polering? Håndvask eller vaskehall? Hvor ofte? Rustbehandling?

– Vi vasker den i vaskehall, og så har den «glasscoating» som skal beskytte lakken. Den blir vasket når den må vaskes. Strengt tatt er det mannen min som gjør det. Innvendig hender det at den er full av popcorn, og da må jeg ut med støvsugeren. Men det er litt kronglete, det også.

Hva gjør du med dekk, skift og oppbevaring? Hvor ofte bytter du – og hva slags dekk kjøper du?

– På dekkhotell, og da inkludert skifte av hjulene. Vi er fornøyde med det. Bortsett fra når vi er litt sene i avtrekkeren og «alle andre» også skal ha det gjort. Som «just in time»-typer blir vi da nødt til å være noen dager uten bil. Mannen min pleide å gjøre jobben, men hjulene på denne bilen er så store.

Hvordan sjekker du historikken på bilen når du kjøper bruktbil? Og hvor lang levetid må bilen din ha?

– Da vi skulle kjøpe denne, av en på Stord, sjekket jeg med en kollega meg, som er fra Stord. Jeg fikk beskjed om at eieren var en godt likt gynekolog. Tesla-logoen ligner forresten en livmor. Men – det var viktig å vite at selgeren var en grei type å kjøpe bil av. Den var såpass gammel at den kom ned i pris, samtidig som nybilgarantien ikke var gått ut. Vi fikk den for en god pris. Levetid? Det er todelt spørsmål. Den forrige hadde vi i syv år, og den var to år gammel da vi kjøpte den. Ni år da vil solgte. Noe rundt der. Når garantien går ut, blir servicene og reparasjonene dyrere. To til syv år er et greit tidsspenn.

Hvor parkerer du bilen din? Inne – eller ute hele året? Bruker du trekk hvis den står ute?

– Den står på gårdsplassen. Vi har en enkel garasje. Med seks personer i familien blir den fort full. Nå står syklene våre der, og da er det ikke plass til bilen.

Er det en, eller flere, bruks- og nytteegenskaper bilen din MÅ ha (à la oppvarmet ratt, tilhengerfeste ...) hvis pengene ikke var en begrensning?

– God plass. Nå har jeg oppvarmet ratt. Det er utrolig behagelig når det er 20 minusgrader ute. Hengerfeste er fint. Vi ferierer i Nord-Norge og har av og til bruk for det. Multivanen vi hadde, var strippet. Den hadde blant annet ikke ryggekamera.

Hvilken farge har bilen din? Hvilke er godtatt? Og hvilken farge kan bilen din aldri ha?

– Svart. De fleste som ikke skiller seg ut, er godtatt. Ikke gul eller oransje. Ikke rød heller, selv om jeg er fra Arbeiderpartiet. Jeg synes faktisk hvit kan være fint. Da vi en periode bodde i USA, kom de store – hvite – SUV-ene på markedet. Det var kult. Her er bilene stort sett «grå», hele året.

Hva er den dårligste bilinvesteringen du har gjort – og hvorfor ble den så gal?

– Jeg har ikke gjort noen dårlige bilinvesteringer. Har blitt 45 år og har eid fem biler. Den første var en Toyota Yaris. Kjempefornøyd. Så kom det første barnet, og da var det greit å kunne få plass til barnevogn. Det fikk vi i en Nissan Qashqai. Halvannet år senere, ett barn til – det ble en ny Skoda Octavia. Det er den eneste nye bilen vi har hatt. Jeg likte den supergodt. Men så ble jeg gravid med tvillinger. Da raknet den, når det gjaldt å få plass til fire barn. Dermed minibussen, med syv seter. Etter fem til seks år hadde vi lyst til endelig å få en elbil. Denne har seks seter og er litt dyrere enn utgaven med syv seter. Men vi ønsket litt «luft» i bilen.

Hvilke av dine bildrømmer stanses av lommeboka? Og hva slags bil hadde du valgt nå om pengene ikke var en begrensning?

– Jeg har nok egentlig ingen slike drømmer. Komfortabel, den går langt og er driftssikker. Det holder. Drømmen er kanskje en bil med intervall som dekkes av servicene. Det som ville ha vært gøy, er en ny pickup – en sånn du bare kan slenge saker og ting bak. Småharry, men de er litt artige. Ville følt meg komfortabel i den. Men ikke i en Porsche. Jeg har ikke lyst på prangende greier.