PROBLEMER: Mercedes-Benz Viano med skyvedører, her i 2010-versjon.

Mercedes-problemer:

Dørene virker ikke, får heve kjøpet

Helt fra kunden kjøpte Mercedesen, var det problemer med å få opp dørene på bilen. Likevel ville ikke bilforhandleren ta ansvar.

Publisert

En mann fra Finnmark kjøpte en ni år gammel Mercedes-Benz Viano for 299.000 kroner. Helt fra før kjøpstidspunktet var det problemer med de elektriske skyvedørene, som ikke virker slik de skal.

Kjøperen kjøpte likevel bilen, i den tro at bilforhandleren skulle reparere dørene. Kjøperen mener det var bilforhandlerens ansvar.

Bilforhandleren har forsøkt å reparere feilen, men har ikke klart det. Bilforhandleren har i ettertid avvist at det er deres ansvar, fordi feil med skyvedørene er innenfor det som eieren må besørge av alminnelig vedlikehold og reparasjoner. Reparasjonene de foretok, måtte kjøperen av bilen se på som forsøk på ekstra service fra bilforhandlerens side, ifølge sistnevnte.

Dessuten mener bilforhandleren at dørene uansett kan åpnes og lukkes manuelt.

Dokumentert

Bilen ble kjøpt av en merkeforhandler for to andre bilmerker i 2017. Først nå, hele fem år senere, er konflikten avgjort av Forbrukerklageutvalget, som behandler konflikter etter blant annet bruktbilhandel.

Forbrukerklageutvalget mener det er dokumentert at feilen ved skyvedørene var til stede helt fra før kunden kjøpte bilen, og at da er det bilforhandlerens ansvar å reparere.

Når bilforhandleren ikke har greid det, må kjøperen få heve kjøpet, mener utvalget.

Forsinkelsesrenter

I sitt vedtak skriver Forbrukerklageutvalget at selv om skyvedørene kan åpnes og lukkes manuelt, er det en alvorlig mangel at den elektriske funksjonen ikke virker.

De påpeker at tross flere års leting etter årsaken til feilen, er den ikke blitt rettet. Bare på et drøyt år var bilen inne på verksted åtte ganger.

– Det er usikkert om det finnes en fullgod måte å utbedre feilen, skriver Forbrukerklageutvalget i sitt vedtak.

Bilforhandleren må ifølge vedtaket betale tilbake hele kjøpesummen på 299.000 kroner. I tillegg må de også betale forsinkelsesrenter helt fra høsten 2017, da bilen ble kjøpt, og frem til høsten i år.

Forsinkelsesrentene utgjør hele 128.000 kroner.