SKEPSIS: Ikke alle steder lader du like kjapt som på Ionity-anlegget på Dal. Dårlige ladeinfrastruktur er en stor hindring for elbilinteressen, ifølge en ny undersøkelse.

Amerikansk undersøkelse:

Flere enn 4 av 10 elbil­eiere vil ha fossilbil neste gang

Amerikanske myndigheter har en jobb å gjøre med å skape entusiasme for elbil-skiftet: 46 prosent av elbileierne vil ha fossilbil neste gang. Globalt er tallet 29 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en forbrukerundersøkelse som konsulentselskapet McKinsey har gjennomført blant 30.000 respondenter i 15 land. 

Undersøkelsen, som gjøres hvert annet år, omfatter land som står for 80 prosent av det globale salgsvolumet.

Det skriver Automotive News.

Blant de 46 prosentene i USA som vurderer å snu om på bilvalget, blir dårlig offentlig ladestruktur oppgitt som den viktigste årsaken til skepsisen.

Videre blir høye kostnader og trøbbel på langdistansekjøring trukket frem.

Overrasket

– Jeg hadde virkelig ikke ventet disse svarene. Jeg trodde det var «en gang elbiler, alltid elbileier» som gjaldt, sier Philipp Kampshoff, leder for McKinseys Center for Future Mobility til Automotive News.

Samtidig er det en økning i andelen respondenter som sier at de er nysgjerrig på å prøve ladbare biler, sammenliknet med undersøkelsen som ble gjort for to år siden.

38 prosent av fossilbileierne sier de antar deres neste bil blir en ladehybrid eller elbil, opp ett prosentpoeng fra sist.

1 av 5: Aldri elbil

Hver femte respondent, 21 prosent av det globale panelet, sier de aldri vil bytte til elbil, en tredjedel av dem sier det skyldes bekymringer om lading.

McKinsey mener funnene underbygger bilfabrikantenes behov for å satse på flere teknologi­løsninger, ikke minst fordi usikkerhet om ladeinfrastruktur heller vil forsterke seg enn reduseres i årene som kommer.

Det skyldes at andelen bilister som er avhengig av offentlige ladeløsninger, bare vil øke de neste tiårene.

Økt rekkevidde

Utbyggingen av ladeinfrastruktur skjer med svært ulik hastighet rundt omkring i verden. Automotive News refererer til et nasjonalt, amerikansk utbyggingprosjekt som bare har fått på plass åtte ladestasjoner to år etter at det ble startet.

Bare ni prosent av respondentene globalt sier at infrastrukturutbyggingen er tilfredsstillende for deres behov.

PS: Forbrukernes forventninger til bilens rekkevidde har steget til 466 km på én lading, opp fra et minimumskrav på 432 km for to år siden.