IKKE NOE GLORETE: Sp-politiker Sigbjørn Gjelsvik, som gikk fra en diger sju-seter til en snerten A3, ville holdt seg til Audi om han kunne velge fritt.

10-punktsjekken med Sigbjørn Gjelsvik:

– Pleier å kjøpe pent brukt, ett til to år gamle

Senterpartiets tidligere statsråd Sigbjørn Gjelsvik var veldig fornøyd med en Saab han kjøpte for 15 år siden. Helt til han skulle kjøre den inn i garasjen.

Publisert

10-PUNKTSJEKKEN

Motor spør norske bileiere om hvordan de (eventuelt) klarer å holde nede bilutgiftene. Dyrekjøpte erfaringer og gode råd kommer på Motor.no hver uke. Denne gangen: politiker Sigbjørn Gjelsvik.

Les tidligere 10-punktsjekker her

Hvor mye koster bilholdet deg i måneden – og hvordan ser regnestykket ut?

– Har ikke noe eksakt regnestykke, men synes utgiftene jeg har på bilen jeg har nå, er relativt greie. Har en nesten nedbetalt og driftssikker bil, som jeg kjører ca. 30.000 km i året.

Sigbjørn Gjelsvik (49)

  • Stortingsrepresentant fra Akershus for Senterpartiet siden 2017. Leder av transportkomiteen på Stortinget, og skal nå lose Nasjonal Transportplan frem til behandling før sommeren. 
  • Kommunal- og distriktsminister i Jonas Gahr Støres regjering fra våren 2022 til høsten 2023. Medlem i Stortingets finanskomité før han ble statsråd.
  • Leder i «Nei til EU» 1999–2004. Har studert økonomi og ressursforvaltning ved Norges landbrukshøgskole.

Hvordan påvirket kostnadene hvilke bilvalg du faktisk har gjort? Hva er det smarteste du har gjort for å få kostnadene ned? Hvilket råd deler du gjerne om smart bilhold?

– Jeg pleier å kjøpe pent brukte biler, gjerne ett til to år gamle. Det har jeg gode erfaringer med. Ellers så endres jo behovene i ulike livsfaser. Forrige bilen jeg hadde, var en syvseter, som jeg hadde god nytte av da barna var små. Nå har jeg en Audi A3 e-tron Sportback, som passer godt for mine to barn og meg – både til bilferier og i hverdagen.

Hvordan gjør du vedlikehold? Polering? Håndvask eller vaskehall? Hvor ofte? Rustbehandling?

– Stort sett bruker jeg vaskehall, men jeg synes det er en god investering med rustbehandling, polering og innvending og utvendig håndvask en gang iblant. Da holder bilen lengre, og man får følelsen av «ny» bil.

Alltid via forhandler

Hva gjør du med dekk, skift og oppbevaring? Hvor ofte bytter du – og hva slags dekk kjøper du?

– Jeg har brukt samme dekkhotell i mange år. De er proffe og gir gode råd på dekkvalg og når jeg bør skifte, noe som er viktig for både sikkerhet og komfort.

Hvordan sjekker du historikken på bilen når du kjøper bruktbil? Og hvor lang levetid må bilen din ha? 

– Jeg kjøper alltid via forhandler. Velger bil som har hatt én eier og som har kjørt passelig langt. Har ikke noe eksakt krav til levetid, men forventet levetid (samt forventede kostnader) er en viktig del av regnestykket ved vurdering av pris ved kjøp. Opptatt av å ha en driftssikker bil som tåler mange kilometer.

Hvor parkerer du bilen din? Inne – eller ute hele året? Bruker du trekk hvis den står ute?

– Parkerer stort sett inne eller under tak. Har carport hjemme. 

Er det en, eller flere, bruks- og nytteegenskaper bilen din MÅ ha (à la oppvarmet ratt, tilhengerfeste ...) hvis pengene ikke var en begrensning?

– Egentlig ikke, men det er sikkert en del av egenskapene ved bilen jeg har, som jeg ville savnet om jeg ikke hadde dem. 

Plundrete med Saab

Hvilken farge har bilen din? Hvilke er godtatt? Og hvilken farge kan bilen din aldri ha?

– Min nåværende bil er hvit, men jeg har hatt biler i ulike farger. Synes egentlig at rene, standard farger fungerer fint for meg. Har ikke behov for noe glorete greier.

Hva er den dårligste bilinvesteringen du har gjort – og hvorfor ble den så gal?

– Jeg kjøpte for cirka 15 år siden en Saab 9-5 stasjonsvogn. Bilen var veldig fin og gikk som ei kule. Men jeg fikk den knapt inn i garasjen, var en meter lengre enn min forrige bil, så det ble litt plundrete i lengden. 

Hvilke av dine bildrømmer stanses av lommeboka? Og hva slags bil hadde du valgt nå om pengene ikke var en begrensning?

– Trives veldig godt med Audi og ville nok valgt en av toppmodellene hvis pengene ikke var en begrensning. Men det er mye annet i livet man også har lyst til å bruke penger på.