BLE TRODD: 21-åringen fikk medhold i retten.

21-åring ble frifunnet:

Tre politifolk ble ikke trodd om mobilbruk i bil

Én politimann og to politistudenter hevdet at den unge mannen brukte mobiltelefonen ulovlig i bilen. Ingen av dem ble trodd i retten.

Publisert Sist oppdatert

– Det er strenge beviskrav for å kunne domfelle, understreker Møre og Romsdal tingrett – som i en fersk dom har frikjent 21-åringen, til tross for at en politimann og to politistudenter hevdet noe annet.

21-åringen fra Trøndelag ble stoppet under en storkontroll i Ålesund i september, hvor politiet hadde flere kontrollposter.

Men 21-åringen var klar over kontrollene.

Han har en radarvarsler, som både med blinkende lys og pipelyder advarte ham om kontrollene.

Dessuten var telefonen hans koblet til bilens blåtannsystem.

Tre versjoner

Politimannen som vitnet i retten, hevder han så at 21-åringen holdt mobiltelefonen i hånden, og at han tastet på den.

De to politistudentene ble ikke ført som vitner. Men da 21-åringen forklarte seg, fortalte han at mens politimannen kom med sin påstand, sa de to politistudentene noe annet.

Den ene studenten skal ifølge 21-åringen ha sett at mobiltelefonen bare lyste opp ansiktet hans. Den andre studenten skal ha sagt at 21-åringen holdt mobiltelefonen opp til øret.

I retten ga 21-åringen uttrykk for at han var oppgitt over de forskjellige påstandene fra politifolkene.

Tingretten tror på 21-åringens forklaring om at han ikke brukte telefonen ulovlig. De påpeker også at det ikke nødvendigvis er ulovlig bruk når telefonen lyser opp ansiktet.

– Det er rimelig tvil om hva som faktisk ble observert på observasjonsposten, særlig sammenholdt med at politivitnet i retten ikke kunne huske hvordan tiltalte holdt mobiltelefonen, skriver Møre og Romsdal tingrett i sin dom.

Tingretten mener også at det er lite trolig at 21-åringen brukte telefonen ulovlig når han visste at han kjørte inn i et område med politikontroller.

Beslagla førerkortet

For 21-åringen fikk politiets påstander store konsekvenser.

I tillegg til en bot på 5000 kroner, som påtalemyndigheten i retten begjærte å øke til 6000 kroner, beslagla de også førerkortet på stedet.

Under rettssaken krevde politiet at 21-åringen skulle miste førerkortet i et halvt år.

Dommen falt forrige uke, men politiet har allerede bestemt seg for å ikke anke dommen, opplyser politifullmektig Sander Haavik Vegsund til Motor.