TOYOTA-TOPPENE: Bidet viser konsernsjef Koji Sato og styreleder Akio Toyoda, fra da det ble kjent at sistnevnte fikk en ny rolle.

Toyoda sitter:

Toyota-styrelederen gjenvalgt, men må tåle kritikk

Akio Toyoda ble onsdag gjenvalgt som styreleder i selskapet han har ledet i mange år, men aldri før har han opplevd så mye skepsis.

Publisert

Fra 2022 til 2023 sank Toyodas oppslutning fra 96 til 85 prosent, skriver Reuters. I ettertid har Toyota-veteranen måttet finne seg i å bukke dypt og unnskyldende ikke én, men to ganger. 

Den første gangen var etter avsløringen av utstrakt juks hos Toyota-underbruket Daihatsu. Jukset besto i manipulering av testresultater. 

Den andre gangen var nokså nylig, da en grundigere undersøkelse, beordret av Japans myndigheter, viste at juksekulturen var langt mer utbredt og omfattende enn først antatt.

Les mer om begge sakene lengre nede.

I kjølvannet av disse avsløringene har Toyoda opplevd noe av det samme som Elon Musk nylig måtte gjennom da Tesla-aksjonærene skulle stemme over topplederens lønnspakke: Flere rådgivende selskaper anbefalte de stemmeberettigede å si nei. 

Ett av selskapene, Glass Lewis, ga råd til både Tesla- og Toyota-aksjonerer. Parallellene slutter ikke der, siden også Toyoda fikk ja – mye på grunn av støtte fra småaksjonærer. Det er antatt at de fleste nei-stemmene kom fra ikke-japanske aksjeeiere.

Glass Lewis' innsigelser handlet ikke primært om juksesakene. Selskapet kritiserer Toyoda for investeringer og avkastning, samt for å ha medvirket til et for lite uavhengig bedriftsstyre. 

Les flere saker om Toyota her: