TATT I JUKS: Toyotas styreleder Akio Toyoda bukker dypt for å unnskylde sist gang Toyota var i hardt vær av samme årsaker. Han gjorde det samme tirsdag.

Jukseskandale:

Razzia hos Toyota i Japan – stopper leveranser

Japanske myndigheter gikk inn i Toyotas hovedkvarter tirsdag, for å undersøke feilaktige og/eller manipulerte data i tester. Det er også funnet feil ved Mazda-, Suzuki og Honda-modeller.

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen er biljuks-skandalen fra i fjor vår, da varslere gikk ut med opplysninger om at Daihatsu, heleid av Toyota, hadde manipulert krasjtester. 

Dette skjedde ved at bilene som ble avgitt til kontroll, ble forsynt med forsterkninger som produksjonsmodellene – bilene som faktisk havner hos kunder – aldri fikk.

Omfattende

I det første kjente eksempelet skulle forsterkningen hindre at personer inne i bilene kunne bli skadet av skarpe kanter hvis sidekollisjonsputene ble utløst.  

Toyota erkjente problemene, og Daihatsu ble undersøkt av en uavhengig tredjepart. Noen måneder senere kom svaret: Det var noe å utsette på samtlige 64 modeller fra Daihatsu-fabrikkene. 

22 av disse var Toyotaer. I tillegg laget fabrikanten biler med Subaru-, Mazda-, Perodua- og, naturligvis, Daihatsu-logoer. 

Som man kunne ha gjettet: Myndighetene i Japan så et behov for å ta en titt på problemene, uavhengig av bransjens eventuelle egenjustis. Det ble derfor iverksatt en granskning av Japans bilindustri som sådan. 

Det er de første resultatene av denne granskningen som nå er blitt kjent. 

Feil er påvist i sertifiseringene fra produsentene Toyota, Mazda, Honda, Suzuki og Yamaha. 

RX og Yaris Cross – men ikke norske

● For Toyota dreier det seg om tre modeller: Corolla Axio, Corolla Fielder (stasjonsvognutgaven av Axio) og Yaris Cross. 

Toyota har nå stoppet leveransene av disse tre bilene til japanske kunder. Dette skjer etter ordre fra myndighetene.

For Yaris Cross dreier det seg om en forsterkning bak, der reglene ble endret etter den første testen av modellen. Toyotas feil var altså at bilen ikke ble testet på nytt etter endringen.

Merk: Yaris Cross som selges i Norge, blir produsert i Frankrike og er underlagt europeiske tester. Dette er altså ikke et problem ved norske biler.

I tillegg er det funnet feil ved modellene Crown, Isis, Sienta og Lexus RX. Igjen: Biler som blir solgt i Europa, testes her. RX ble testet av Euro NCAP i 2015 og 2022

Airbag utløst av timer

● Mazda har av samme årsaker stoppet leveransene av Roadster RF og halvkombi-varianten av Mazda2. 

Det er også fastslått at modellene Atenza og Axela ble utstyrt med kollisjonsputer som under testene ble utløst av timere, istedenfor sensorer.

● 22 Honda-modeller skal ha blitt manipulert for å forbedre støy og utslipp. Den siste av disse bilene ble produsert i 2017.

For Suzukis del skal det handle om én ikke lenger aktuell modell der resultater fra bremsetesten ikke ble korrekt videreformidlet. I tillegg har Yamaha Motors stoppet leveransene av en motorsykkel som bråker mer enn testresultatene indikerte. 

Kilder: 

Toyotas egen pressemelding

Reuters: Første og andre sak

Automotive News Europe