HVOR MYE BØR HAN FÅ? Tesla-sjef Elon Musk under et aksjonærmøte i 2023.

Sterk motstand:

Det brygger opp til heftig strid om Musks gigantlønn

Et rådgivningsfirma ber aksjonærer stemme mot det som kan bli tidenes rekordutbetaling.

Publisert

Det er rådgivningsfirmaet Glass Lewis som har gitt et krystallklart råd: Si nei til Elon Musks avtale om lønn – eller «kompensasjon», som det gjerne kalles.

Musks avtale ble inngått i 2018. Den gikk i korte trekk ut på at Tesla-eieren skulle få 304 millioner aksjer til en pris av 23,24 dollar per stykk, hvis totalverdien av Tesla økte til 650 milliarder dollar i løpet av en tiårsperiode. Les mer om avtalen her.

En runde i retten i januar, der en dommer satte foten ned, endte med at Tesla inviterte til ny avstemning blant aksjonærene. 

For mye tid på X?

Det er denne avstemningen Glass Lewis er opptatt av, skriver Reuters. Rådgiverne oppgir følgende grunner til at aksjonærene bør stemme nei til å gi Musk rundt 55 milliarder dollar – i så fall tidenes utbetaling:

● Størrelsen i seg selv. De mener rett og slett at summen er for høy. 

● Signaleffekten – hva en slik utbetaling kan føre til senere.

● Konsentrasjon av eierskap, for mye makt til én person.

● Musks mange jern i ilden, der særlig nettverkstjenesten X blir fremhevet. I rene ord betyr dette at rådgiverne ikke tror Musk bruker nok tid på Teslas forretningsdrift.

Aksjonærene har ikke all makt

Ifølge Financial Times lytter gjerne store Tesla-investorer som Vanguard, Norges Bank og Capital Group til Glass Lewis. 

Avisen skriver også at et ja fra aksjonærene ikke er ensbetydende med at Musks avtale blir endelig godkjent. 

Dommen fra januar står nemlig ved lag, men en avstemning vil være et argument når saken tas videre i rettssystemet.

I mellomtiden tyr Musks mange tilhengere til skremselstaktikk, skriver Electrek. Kjernen her er gjerne halvveis dulgte trusler om at det nye KI-selskapet xAI kan bli trukket ut av Tesla-sfæren, hvis ikke sjefen får gjennomslag.

● Glass Lewis anbefaler dessuten at aksjonærene stemmer imot Teslas bebudede flytting til Texas og at Elon Musks bror Kimbal skal få fortsette som styremedlem.