POPULÆR: BMW iX1 er allerede en suksess. Over 1000 kunder venter nå på denne.

Prøvekjørt: BMW iX1

Her stemmer det meste – til og med prisen

Flere enn 1000 har allerede bestilt denne – uprøvd. De kommer ikke til å angre. Motor er blant de første som har fått kjøre bilen.

Publisert Sist oppdatert

Pluss:

Pris, kvalitetsfølelse, få problemer

Minus:

Baksete, rekkevidde, leveringstid

TANNISHUS (Motor): Det særdeles høye tallet forhåndsbestillinger sier en hel del om posisjonen til denne modellen. X1 med forbrenningsmotorer har hatt mange fornøyde kunder. Denne massen økte da modellen etter hvert også kom i ladbar versjon.

BMW iX1 xDrive 30

  • Pris: Fra 479.000 kroner.
  • Motoreffekt: 230 kW/313 hk. 0-100 km/t på 5,7 sek. Toppfart 180 km/t. 4WD.
  • Batteri: 64,7 kWt netto.
  • Rekkevidde: 413–-438 km.
  • Lading: 130 kW, 10–80 prosent på 29 minutter.
  • Lengde/bredde/høyde (cm): 450/185/164.
  • Bagasjerom/hengervekt (kg): 490/1200
  • Konkurrenter: Volvo XC40, Mercedes EQB, Audi Q4 e-tron.

X1 var omtrent den eneste – sammen med noen Toyota-hybrider – som klarte å holde seg noenlunde flytende på nybilstatistikken da bølgen med elbiler kom.

Vi tipper majoriteten av bestillerne er nåværende BMW-eiere, primært X1-eiere.

Svært god pris

Og vi forstår dem godt: iX1 er en gjenkjennelig, men tydelig forbedring av X1. Og den er helelektrisk. For denne kundegruppen er nok dette en optimal kombinasjon i øyeblikket.

I tillegg kommer det garantert bestillinger fra kunder som tidligere ikke har hatt BMW på radaren. For iX1 kommer også med en svært konkurransedyktig pris.

Pionérer

70 prosent av kundene har så langt bestilt den dyreste utstyrsversjonen. Det betyr at du havner noen tusenlapper over 600.000, inkludert vinterhjul og hengerfeste. Det betyr også at du fint kan trekke fra 50.000, og likevel ha en solid utstyrt versjon.

BMW har en elbilfilosofi som ikke er helt forståelig, men – om ikke annet – spennende å følge med på. De framstår som nytenkende pionérer med én modell, til litt forsiktige sparere med en annen.

Mye ladbart

Lille i3 var på mange områder en revolusjon da den ble lansert for 10 år siden, bygd som elbil fra grunnen av, og moderne inntil sin nylige død.

Så kom mange år med ladbare varianter som skulle legitimere miljøtenkningen, inntil det kom en litt halvhjertet, men utmerket, batterielektrisk versjon av SUV-en X3.

ROMSLIG: iX1 har 490 liter bagasjevolum opp til toppen av baksetekanten og ytterligere bra plass i høyden over det.

Begeistret

Deretter dundret BMW til med den smått revolusjonerende – og helhjertede – elbilkonstruksjonen iX, som både forbløffet og begeistret. Mest det siste, mener vi i Motor (les test her).

Parallelt lanserte de i4, igjen en trygg og mer kostnadseffektiv elektrisk versjon av en fossilbil. Men igjen også en modell vi liker svært godt (les test her).

Små forskjeller

Med iX1 fortsetter de med det trygge, altså en konstruksjon som primært er beregnet på forbrenningsmotorer. Det merkes på noen detaljer, men forskjellen på en såkalte dedikert elbil og en ombygd elbil er forsvinnende liten, og langt unna det nivået deler av bilbransjen forsøkte å fortelle oss for noen år siden.

TYPISK: Dette førermiljøet begynner vi å bli vant til fra BMW. Men det karakteristiske hjulet som styrer infotainmentskjermen, er borte. Høy kvalitetsfølelse.

Dårlig baksete

Ser vi på elbilene fra BMW, så skiller de seg ut med få feil og klasseledende kvalitetsfølelse. Det er nok en konsekvens av at bilene i utgangspunktet er solide og velprøvde konstruksjoner.

Men iX1 har den samme svakheten som alle andre ombygde elbiler: Voksne sitter ikke godt i baksetet.

Høydeforskjellen mellom gulv og setepute blir for liten, og man mister det meste av støtte under lårene.

Ikke for tre

Du må også leve med en lav kardangtunnel i midten på gulvet, som er en fysisk påminnelse om at dette også er en fossilbil. Men man kjøper uansett ikke en iX1 hvis man har et hyppig behov for tre i baksetet.

Fraværet av «frunk» er også litt pussig. Vi ser dedikerte elbiler, som for eksempel trillingene fra Volkswagen-konsernet (ID.4, Enyaq, Q4 e-tron), som ikke har frunk. Og vi ser ombygde elbiler, som for eksempel Volvo XC40, som har frunk.

PRAKTISK: Bagasjerommet er rektangulært og lettlastet, med en praktisk gjennomlastingsluke i midten.

Her er det med andre ord ulike måter å tenke på, og å 0pakke plassen under panseret på. Med litt ekstra innsats kunne helt sikkert BMW gjort plass til en frunk istedenfor å kapsle inn det meste av motorrommet under et plastlokk.

«Hjulet» borte

Likevel har iX1 et bagasjerom på 490 liter. Det er litt større enn Volvo XC40, like stort som Mercedes EQB (sjuseter) og litt mindre enn Audi Q4 e-tron. Men her snakker vi neppe om kjøpsutløsende forskjeller.

Bilen har samme instrumentløsning (Curved Display) som de andre nye modellene fra BMW, bare i litt mindre skala. Det kler en SUV som dette. BMW har droppet det velkjente hjulet i midtkonsollen, som styrte menyene på infotainmentskjermen på en utmerket måte.

IKKE FOR VOKSNE: Avstanden mellom gulv og sittepute er såpass liten at voksne får dårlig lårstøtte og blir sittende med en kraftig vinkel i knærne.

Rekkevidde

Vi vet ikke om det er for å spare penger, eller om det er fordi yngre kunder heller trykker på en skjerm framfor å gå omveien om et hjul. Uansett er vi overbevist om at alle eksisterende BMW-eiere vil oppleve dette som et tilbakeskritt.

iX1 har et høyspentbatteri på 64,7 kWt netto, og et oppgitt forbruk mellom 17,3 og 18,3 kWt per 100 km, avhengig av utstyr. Det skal gi en rekkevidde på mellom 413 og 438 km.

Modellen Motor fikk kjøre i Danmark, hadde tyske spesifikasjoner, men var såpass pumpet med utstyr at den lå tett opptil den mest bestilte versjonen her i Norge – altså en bil som vil ligge nærmere 413 enn 438 km i offisiell rekkevidde.

SPARING: Under dette dekselet kunne det fint vært en frunk på elbilversjonen, med litt ekstra innsats fra BMW. Men dette er en bil som er konstruert for store forbrenningsmotorer.

Stabilt forbruk

Vår testbil hadde vært igjennom en uke med testkjøring du garantert ikke utsetter privatbilen din for og hadde et oppgitt langtidsforbruk på 17,9 kWt per 100 km. Det tilsier i tilfelle en rekkevidde på drøye 36 mil.

Absolutt bra, testbilens forhistorie tatt i betraktning. Og igjen en indikator vi kjenner igjen fra NAF og Motors store elbiltester, at BMW har et mer stabilt forbruk, som ikke like stor grad påvirkes av kjørestil og ytre påvirkninger.

Men: Rekkevidden er uansett det store usikkerhetsmomentet med denne bilen.

KARAKTERISTISK: BMW har klart å gi hekken på sin SUV et særpreg. Spesielt med M-sportpakke, som her, blir kontrastene og fargene tydelige.

Har du 15 mil opp til hytta på fjellet, så går det greit – uansett last, årstid og temperatur. Har du 25 mil, så må du garantert lade underveis utenom sommersesongen. Har du 20 mil, så må du i deler av sesongen kjenne på rekkeviddeangsten.

Kompakt og stabil

BMWs effektive forvarmingsfunksjon gir riktig nok noen minutters kortere ladepause, men for mange vil det være uaktuelt å kalkulere inn en ladepause på en transportetappe som skal være så effektiv som mulig.

Vår prøvekjøring foregikk på danske landeveier av ulik standard, inkludert grus og regnvåt asfalt. iX1 oppleves akkurat så kompakt og stabil som vi forventer av BMW.

Levering i mai

Seter og kjørestilling er utmerket, og bilen takler små dumper og styreutslag med forbilledlig presisjon. Effekten på 313 hester er naturligvis mer enn du trenger i alle sammenhenger, og firehjulsdriften gir respons og retningsstabilitet på løsere underlag.

Som på elbiler flest, er ikke kraftoverskuddet i motorveihastighet like overveldende som effekten skulle tilsi.

Vi opplever også støydempingen som god, selv på mer grovkornet asfalt og med hjul i den ikke spesielt støyvennlige dimensjonen 245/40R20.

  • Leveringsutfordringene rammer de fleste bilprodusentene, og BMW har vært spesielt utsatt, med stor etterspørsel etter enkelte modeller. I øyeblikket skal du få en iX1 i mai, hvis du bestiller idag.