RETRO: Land Cruiser anno 2025 har klare likhetstrekk med eldre modeller.

Prøvekjørt: Toyota Land Cruiser

Den er blitt så bra at man blir litt trist

De som kjøper denne, har mye penger og liten tro på elbiler. Det er fortsatt noen, med andre ord.

Publisert

Pluss:

Framkommelighet, landeveiskomfort, merkevare.

Minus:

Pris, drivstoffutgifter, trang (sjuseter).

Mens bilmodeller flest elektrifiseres, tar Toyota et enda sterkere grep rundt de fossile røttene.

De har rett og slett sett seg tilbake, for å møte framtiden. 

Ganske kompromissløst, og i stor grad på de premissene Land Cruiser selv har lagt siden debuten for 74 år siden.

Høy tetthet

Toyota Land Cruiser D-4D

  • Pris: 1.064.000 (varebil), 1.780.000 (personbil).
  • Pris med Motor-pakka*: 1.911.000
  • Motor og drivlinje: 4-sylindret, 2,8 liters diesel med 205 hk, permanent firehjulsdrift, åttetrinns automat.
  • Forbruk: 1,05–1,08 per mil.
  • 0–100/toppfart: 12 sek/175 km/t.
  • Lengde/bredde (inkl. speil)/høyde/bakkeklaring (cm): 492/198/193/21,5
  • Vekt/nyttelast (kg): 2370/705 (7-seter)
  • Tilhengervekt/taklast (kg): 3500/80
  • Hjul: 265/60-20
  • Bagasjevolum: 104–2000 liter, avhengig av setekonfigurasjon.
  • Konkurrenter: Defender, Jeep Wrangler, Discovery, Ford Bronco.
  • Motor-pakka: Her velger vi utstyrsgraden og tilleggene vi mener gir mest for pengene. Vinter­hjul, ladekabler (elbil) og valgfri metallic lakk er alltid inkludert. Varme i seter og ratt er et krav. Adaptiv fartsholder prioriteres alltid, generelt også den mest avanserte lys­teknologien. Henger­feste er inkludert fra kompaktklassen og oppover. Kan bilene leveres med firehjulsdrift, velger vi som regel dette. Service/vedlieholdspakker er ikke inkludert. Gjelder prisene en begrenset tids­periode (kampanjer), opplyser vi om det.

Av praktiske årsaker har Motor en fast testrute som inkluderer store deler av Gudbrandsdalen, der blant annet NAF og Motors rekkeviddetest foregår (les om den nylig avsluttede sommertesten her).

Bilinteresserte vil raskt registrere en stigende tetthet av Land Cruisere nordover i dalen.

Og uten at vi sitter på noen tall, vil vi tippe at Vinstra kommer høyt opp på lista over byer og bygder med flest praktiserende brukere.

Nysgjerrige

Interessen er i hvert fall svært høy. 

Vi har kjørt de fleste nye biler, i alle prisklasser og med ulik grad av publikumstekke, i de samme områdene de siste årene. 

Og konklusjonen er entydig: Aldri har vi møtt flere nysgjerrige blikk og  pekende fingre.

Runde frontlykter

Som du ser av bildene: Toyota har visket ut mange år med designmessig evolusjon og endt opp med en modell med klare trekk fra de første generasjonene. 

Kanskje spesielt den fjerde, og forutsatt at du velger versjonen med de runde frontlyktene. Men også det mer rettvinklede karosseriet er et vellykket steg bort fra det litt krombefengte, typisk japanske uttrykket.

Du får den også med et mer rektangulært og moderne lyktedesign. Tilbakemeldingene fra nysgjerrige i Vinstra og omegn tilsier at den mest retroaktige, altså den med de runde lyktene, også er den mest attraktive. 

FIRKANTET: Land Cruiser har fått tilbake formene fra 80- og 90-tallet, altså mer brukspreg og mindre jåleri.
TODELT: Bakruta kan åpnes med en knapp til venstre på døren.

Diker og skog

Et negativt apropos til lys: 

Den adaptive funksjonen på fjernlyset er dårlig. Den blender sent ned, og opp igjen usedvanlig tregt. Det betyr blinkende motgående bilister og ubehagelige sekunder med mørke etter at de har passert.

Neppe noen relevant problemstilling ute i ødemarka, der vi finner de mer romantiske historiene om eventyreren Land Cruiser som frakter deg på første klasse over åpne diker og gjennom krattskog.

Utenfor asfalten

Og terrengegenskapene er fortsatt intakte. Trolig bedre. Fortsatt får man stiv ramme, permanent firehjulsdrift, lavgirserie og diff-sperrer som ivaretar tradisjonelle kvaliteter, og gir optimal framkommelighet når asfalten blir borte. 

FUNKSJONELT: Her er det robust og grepsvennlig, men ikke spesielt luksuriøst.
SOLID: Land Cruiser er stort sett veldig enkel å forstå og betjene. De mer plundrete sakene handler om å slå av støttesystemer og overvåking.
KOMMANDOBRO: Her kan du justere alle parametere for best mulig framkommelighet.

Eksamener

I tillegg er luftfjæringen bak fjernet. Også dette for å gjøre bilen mer robust – og lettere å reparere hvis de helt avsidesliggende problemene skulle inntreffe.

Motor har også vært med på en del av de tøffere utfordringene som kan møte en Land Cruiser (les mer her). 

Det er noe grunnleggende solid ved hele bilen. Man føler at dette er den hittil mest robuste av alle generasjoner Land Cruiser som har gått gjennom en maraton av eksamener i ulike hjelpeorganisasjoners tjeneste.

For norske kunder flest, er det likevel egenskapene på mer eller mindre gode landeveier som er viktigst. Og kanskje er det her Land Cruiser imponerer mest.

FEMSETER BEST: Her er bakerste rad lagt ned, men setene tar mye bagasjevolum og gulvet skråner oppover. En ekte femseter er et bedre valg, etter Motors mening.
104 LITER: Her kan man såvidt presse inn toalettmappene til de sju i bilen, og da er det vanskelig å se poenget med en sjuseter.

Lite luksus

Kjørekomforten er svært bra. Den ligger tungt og stabilt på veien, upåvirket av slitte hjulspor. Oversikten er god, setene behagelige, og interiøret er robust og bruksvennlig. 

Luksusfølelsen er derimot fraværende. Enkelte funksjoner er mer elegant utført i en Yaris, som for eksempel knappen til vindusbetjeningen. I Land Cruiser sitter den midt i en ettermontert klump med hardplast.

Girspaken passer inn i digre arbeidshansker, og du får den mekaniske responsen som er fraværende på en elbil. 

Kort vei

Den gammeldagse grunnkonstruksjonen til tross, under normal kjøring er det påfallende kort vei – kall det gjerne fjæringsvei – opp til en ett tonn tyngre elbil med luftfjæring. 

KOMFORT: På rad to sitter man bra, med grei knevinkel og bra utsyn.

Motorstøy

Sjelden har vi kjørt med en sterkere opplevelse av trygghet og komfort. Forutsetningen er at du ikke er født og oppvokst med elbil. For Land Cruiser er verken spesielt rask eller spesielt skjermet mot motorstøy.

Den firesylindrede dieselen putrer sivilisert på lave turtall, men breker når den piskes litt. 204 hester er ikke mer enn i første generasjon elektriske Hyundai Kona. 

Men det er utrolig hvor mye effektivitet en finstemt åttetrinns automat kan få ut av en diesel med 500 Nm.

Land Cruiser føles aldri daff i norske hastigheter. Bare litt seig. Det er likevel noe høyst naturlig over både lydbilde og krafutvikling. 

FOR BARN: De bakerste setene er små, og bagasjeplassen blir helt minimal – med mindre man kutter ut en passasjer og slår ned det ene setet i tredje rad.
TRANGT: Foran setene er gulvet nesten rett, og avstanden opp til bakvinduet, er liten.
PRAKTISK: Bakerste rad kan senkes og heises elektrisk, det gjør øvelsen mye enklere og skånsom mot ryggen.

Mye blir borte

Motor har nylig kjørt Mercedes G-Klasse. Også det et ikon, skapt med forbrenningsmotor,  men som nå er elektrifisert. Og nei, det blir ikke det samme. Mye forsvinner i en konvertering som dette. 

Noe følelsesmessig, men det meste er av funksjonell og praktisk art (les testen av G-Klasse her).

Kronglete meny

Førerovervåkingen føles om mulig mer irriterende enn i andre biler. Kanskje fordi funksjonen oppleves ekstra malplassert i en bil som dette. Det samme med advarselen om farstoverskridelse. 

For å deaktivere denne må man inn i en svært kronglete meny i skjermen foran føreren. Samme opplegg som på flere andre Toyotaer – og dårligere enn de fleste andre.

BILLIG: Enkelte detaljer, som den svarte vindusheisen i en ettermontert kloss av hard plast, passer ikke i en bil til to millioner.

Utslippsgrenser

Det høye CO2-utslippet til Land Cruiser forkludrer salget – og kanskje framtiden til modellen.

De såkalte CAFE-kravene (Corporate Average Fuel Economy), som setter grenser for det totale CO2-utslippet fra modellene som blir solgt fra en produsent, gjør at Toyota ikke kan selge mer enn et begrenset antall Land Cruisere før de har solgt et langt høyere antall utslippsfrie biler.

ANDRE LYS: Her er Land Cruiser med det mer moderne lyktedesignet, men noen østerrikske journalister er mer opptatt av fjæringsveien.

Trangt aller bakerst

Uansett vil de selge desidert flest varebiler her i Norge. Motors testbil er en sjuseter. Vi ville valgt femseteren – og over 700 liter bagasjerom.

Med sju seter i bruk, får du drøye 100 liter bagasjevolum, altså knapt plass til sju toalettmapper. 

Det er dessuten veldig trangt på tredje rad. Gulvet er omtrent flatt, og avstanden til vinduet i den todelte bakdøra er minimal.

Slå til!

Mange av de potensielle Land Cruiser-kundene har trolig i dag modellen som har vært 15 år på markedet. Er de inne i tankeprosessen rundt en ny Land Cruiser, så er Motors råd klart: 

Slå til. Den nye modellen er bedre på alle vis, og mer ekte på de fleste vis. Men den er altså dyr. Og ganske politisk ukorrekt. Det første henger sammen med det siste. Og det er litt trist for et ikon som aldri har vært bedre.