BRUKSFORBUD: Russebilen ser fin ut, men fikk bruksforbud av veivesenet.
BRUKSFORBUD: Russebilen ser fin ut, men fikk bruksforbud av veivesenet.

Parkert midt i russetiden:

Selgerne: «EU-godkjent». Vegvesenet: «Bruksforbud»

Russegruppa kjøpte «EU-godkjent» russebil i en heftig budrunde. Men russebilen var ikke blitt godkjent.

Publisert

Kjøp av gamle biler og busser til bruk i russetiden kan by på negative overraskelser. En gruppe gutteruss på Sørlandet fikk erfare det da de kjøpte en russebil fra en gruppe med jenteruss.

Bilen ble kjøpt etter en heftig budrunde, hvor første bud var på 48.000 kroner, og guttene først fikk tilslaget med et bud på 64.000 kroner.

I annonsen sto det at russebilen, en 22 år gammel Volkswagen Caravelle som hadde gått 392.000 kilometer, var blitt godkjent i EU-kontroll.

Bruksforbud

Guttene malte og pusset opp russebilen. Midt i russetiden – 2. mai – hadde de bilen inne på russebilkontroll.

Der ble det avdekket alvorlig gjennomrustning både i gulv, kanaler og på festene til støtdemperne. Russebilen fikk bruksforbud av Statens vegvesen. Det ene støtdemperfestet var rustet helt vekk.

Russejentenes opplysning om at bilen var godkjent i EU-kontroll stemte ikke.

Russebilen hadde vært til EU-kontroll før salget. Men den ble ikke godkjent. Den hadde fått mangellapp, med feil som russejentene ikke utbedret.

BUDRUNDE: Skjermbilde av avslutningen av budrunden som endte på 64.000 kroner.
BUDRUNDE: Skjermbilde av avslutningen av budrunden som endte på 64.000 kroner.

«Delebil»

Russeguttene fikk utbedret feil, slik at de kunne bruke bilen de siste dagene av russetiden. Like etter at russetiden var avsluttet, kjørte de bilen til en sakkyndig for vurdering.

Den sakkyndige mener russebilen er i svært dårlig forfatning og ikke burde vært solgt slik russejentene solgte den, men heller som en delebil eller som et reparasjonsobjekt.

Bilen har omfattende rustskader og kunne eventuelt også bare blitt vraket, skriver den sakkyndige i en rapport Motor har fått kopi av.

Prisavslag

Russeguttene krevde å få heve kjøpet, og få alle pengene sine tilbake. De klaget først til Forbrukerrådet, deretter til Forbrukerklageutvalget.

Forbrukerklageutvalget ga russeguttene delvis medhold. De mener salgsannonsen ga et bedre inntrykk av bilen enn det som har vist seg å være tilfelle. Russejentene må derfor betale tilbake 30.000 kroner av kjøpesummen på 64.000 kroner.

I tillegg må de betale 5000 kroner i erstatning for delutbedring.

PS.

Hvert år selger og kjøper russ russebiler og russebusser av hverandre. Statens vegvesen har laget en liste over forhold som må sjekkes før kjøp.

Blant punktene som må sjekkes, er hvorvidt bilen eller bussen har vært i EU-kontroll, og resultatet av denne.