
Her er vinneren: Ioniq 5
Denne bilen er årets beste bilkjøp
Utseendet i seg selv er argument godt nok for å løfte Ioniq 5 inn blant finalistene til «Årets beste bilkjøp». Men det er bilens ladeegenskaper som til slutt sender den helt til topps.

Premissene:
– Alle modellene skal være nye i 2021.
– De skal ha blitt utlevert til kunder i 2021.
– De skal gi et økonomisk fornuftig og forutsigbart bilhold.
– De har oppnådd poeng helt i tetsjiktet i Motors tester.
Den siste uken har Motor talt ned mot kåringen av Årets beste bilkjøp.
Og for et finalefelt juryen endte opp med i år!
Ti biler som i all sin nylakkerte prakt omsider speiler nybilkjøpende nordmenns heftigste ønsker:
- Plass nok til en familie med bagasje.
- Muligheten for firehjulsdrift.
- De er elektriske.
I tillegg er det avgjørende for mange at stadig flere av elbilene nå tåler å trekke mer enn en liten hagehenger med kvist.
Den store bonusen ved disse bilene er det enorme kraftoverskuddet som vil overrumple alle som kommer fra en bensin- eller dieselbil. Den lille bonusen er en litt bedre miljøsamvittighet.
Den store utfordringen er om man har penger til disse bilene. Eller minst like relevant:
Om man faktisk har lyst til å bruke så mye penger på en ny bil.
Her er alle finalistene:
-
Årets beste: #1
«Designbombe med indre kvaliteter»
-
Årets beste: #2
«Denne har fått alt vi har savnet ved Tesla»
-
Årets beste: #3
«Så tøff kan en ekte folkevogn bli»
-
Årets beste: #4
«Her får du mye familiebil og faktisk litt entusiastbil»
-
Årets beste: #5
«Den naturlige arvtakeren til «bobla» og Golf»
-
Årets beste: #6
«Har det meste en famile kan ønske seg»
-
Årets beste: #7
«Endelig en Ford med det lille ekstra»
-
Årets beste: #8
«Batteriene kan byttes, men komforten er alltid der»
-
Årets beste: #9
«Kanskje er dette verdens beste bil i øyeblikket»
-
Årets beste: #10
«Her får du det meste nordmenn etterspør»
Setter standarden
Vi savner helt klart familiebiler i lavere prisklasser. Noen av dem ble vurdert som finalekandidater.
For eksempel Citroën ë-C4, en av Motors testfavoritter. Men vi konkluderte med at både rekkevidden og plassen er litt for dårlig.
Dessuten dukket det opp en outsider helt på tampen av året som virkelig setter standarden i segmentet av rimeligere biler for en mindre familie: Cupra Born.
Mange vil kjenne igjen denne som en litt heftigere versjon av Volkswagen ID.3 når de ser den på veien. Og spesielt interesserte vet at Cupra er skilt ut fra Seat, som en mer sportslig merkevare.
Dette er to av flere modeller fra det store Volkswagen-konsernet som er gode eksempler på hvor fort utviklingen går, og hvilken retning den tar.


100.000 kroner rimeligere
Etter å ha testet Volkswagen ID.3 på sommeren i fjor, skrev vi at bare prisen kunne ødelegge for denne modellen. Vi antydet også. at ID.3 kunne bli Norges mest solgte bil, selv om halve året allerede hadde gått.
Men det skulle komme andre uforutsette utfordringer i form ulike barnesykdommer.
Cupra Born er i dag den bilen ID.3. – modellen som skulle forvalte arven etter legendene «bobla» og Golf – burde vært i fjor.
Likevel havner den ikke helt på toppen.
Nettopp fordi mange av de andre bilene vi lenge har etterlyst, omsider er her. Modellene som gir oss SUV-følelse, framkommelighet og plass til alle.
Identiske under skallet
Som nybilkjøpere var vi i mange år villige til å ofre disse kravene på alteret av insentiver, kollektivfelt og parkeringsplasser – ispedd litt bedre miljøsamvittighet.
Forenklet sagt: Elbilene framsto så gunstige at vi ikke hadde råd til å kjøre noe annet, uansett hvor upraktiske de måtte være.
Men nå kommer altså: kobbelet av fullverdige, folkelige familiebiler som gjør at du ikke lenger trenger ofre noe som helst. Bortsett fra pengene dine.
Nesten identiske
Tilbake til eksempler fra Volkswagen-konsernet:
Tvillingene ID.4 og Enyaq ble de første elbilene som innfridde disse kravene. Legger vi til Audi Q4 e-tron, så kan vi oppgradere til trillinger. Men de færreste tenker over at disse bilene er mer eller mindre identiske under skallet.
Det samme gjelder to andre modeller som virkelig markerer seg i vår kåring: Vinneren Ioniq 5 og nesten like kompetente Kia EV6. Begge fra det store Hyundai-konsernet.


Kjøreglede vs. design
Med elbilene forsvinner ikke bare eksosen, men også mye av det tradisjonelle særpreget ved en bil. Motorkarakteristikk, girskift. Stikkord mange forbinder med begrepet kjøreglede, og viktige komponenter som tidligere skilte bilene fra hverandre.
I dag oppfører alle elbiler seg mer eller mindre likt, uansett hvilken nasjon eller hvilket produksjonsbånd de kommer fra. Dermed blir design en enda viktigere markør for en bilprodusent.
Derfor er det bare svært trente øyne som ser fellestrekkene hos trillingene fra Volkswagen-konsernet eller tvillingene fra Hyundai-konsernet.
Et par av finalistene kommer også med nye forretningskonsepter. Nevnte Cupra Born kan for eksempel bare bestilles på nett. Og den blir levert hjemme hos deg. Dette har Seat-divisjonen i Volkswagen-systemet holdt på med i en tid, men de har manglet noe helt vesentlig for å få oppmerksomhet: En attraktiv modell. Den har de nå.
Norges dyreste adresse
Det er likevel lite som kan sammenliknes med det apparatet kinesiske Nio ruller inn på det norske markedet. Før en eneste bil var solgt, hadde de bygget om og pusset opp to etasjer med både kafé og diverse aktivitetsrom, og selvsagt noen utstillingsbiler, på en av Norges dyreste adresser, Karl Johans gate 33.
Nærmeste nabo, på adressen Karl Johans gate 31, er Grand Hotel...
Det forteller alt om kinesernes ambisjoner. Lite om bilen.
Men Nio ES8 hadde selvsagt ikke vært med i dette selskapet om den ikke hadde overbevist fra første dag med utsøkt komfort, masse plass og mye utstyr.
Det er likevel Nios tanker rundt bilens batterier som gjør den virkelig banebrytende. Du kan abonnere på batterier av ulik størrelse og til ulik pris, avhengig av behov.
Og du kan fysisk bytte batteriene på en egen stasjon. Fire batteribyttestasjoner skal stå klare i Oslo og omegn innen nyttår. Deretter skal tilbudet utvides til de andre større byene og viktigste ferdselsårene.
Selve batteribyttet tar rundt tre minutter, altså kortere tid enn man bruker på å fylle opp bensin- eller dieseltanken i dag.
Vi har også vurdert alle de nye ladehybridene som har kommet på markedet. Samtlige av disse har en stor utfordring: Toyota RAV4. Bilen som vant vår kåring i fjor, er fortsatt den beste ladehybriden på markedet.
Design-diskusjon
Ioniq 5 markerte seg fort som en opplagt finalist. Den fikk tross alt tidenes høyeste poengsum da Motor testet den i sommer.
Men rekordsummen inkluderte også 10 poeng i kategorien «design», og slett ikke alle er enig i den konklusjonen. Trekker man fra noen poeng der, så er den nede på et nivå der vi finner en del andre utmerkede biler.

Har du lest disse sakene?
-
Vi som diskuterer sportsbiler så grusen spruter:
– Du får tommel opp med Aston og finger’n med Ferrari
-
2700 Toyota bZ4X tilbakekalles:
Hjul kan falle av – bilkundene må vente
-
Høye drivstoffpriser:
Slik sparer du 3400 kr på drivstoff
-
Toyota RAV4 oppgraderes:
Dette blir nytt på bestselgeren
-
Lanseres først i Kina:
VW strekker elbil-utvalget med ny limo
-
77
Test: Mercedes C-klasse ladehybrid
Denne går fint 10 mil bare på strøm
-
Stor prisoversikt:
Så mye koster ladingen akkurat nå
-
Ny batteri-teknologi:
Skal lage BMW-SUV som går 100 mil på én lading
-
Modifisering av biler:
Nesten ingen søker om godkjenning
-
Bruktbil havarerte:
Eksperter stempler BMW-motor som «for dårlig»
-
Stor ladetest:
Disse nye elbilene lader best – og dårligst
-
76
Test: Lexus NX 450H+
Vi skjønner at Norges mest fornøyde eiere kjører denne
-
Revidert nasjonalbudsjett:
Kjører videre med elbil-moms over 500.000 kroner
-
Knipset elbiler på feil sted:
– Hva gjør elbilene her?
-
Gikk ikke «sinnssykt bra»:
Modifisering skadet bil for 171.000 kroner

Årets beste bilkjøp 2021 – elbilen Ioniq 5.
Og de siste årene har lært oss at ferske elbiler pådrar seg barnesykdommer av mer eller mindre alvorlig karakter. I stor grad har dette handlet om programvarefeil som enkelt kan diagnostiseres og fikses – kanskje til og med uten at bilen må inn på verksted. Det er ikke meldt om denne typen typiske feil ved Ioniq 5.
Færre feil
Likevel var det slett ikke sikkert at den ville ende opp som en vinner. Det var mer opplagt at Tesla Model Y skulle havne i den ypperste tetstriden.
For til tross for at Model Y er en ny modell, så har den svært mye til felles med den litt lavere og kortere Model 3, som med årene har fått færre feilkilder og bedre kvalitetsfølelse.
Alt dette har i sin tur gjort Model Y til en bedre bil. Og vi gjentar gjerne at vi ikke kan få fullrost førermiljøet i Tesla. Etter litt tilvenning blir alt annet gammeldags.
Skyvbart baksete
Duellen ble etter hvert et spørsmål om pris og praktiske egenskaper. Model Y er rundt 50.000 kroner dyrere enn Ioniq 5, og den har en vektgrense for nyttelast som kan være kritisk for familier med et visst lastebehov.
Ioniq 5 er heller ikke noe prakteksemplar, hvis vi begrenser oss til bagasjeplassen. Kupéplassen er derimot formidabel.
Men aller bakerst går til en viss grad form foran funksjon. Det høye bagasjegulvet og skrånende taket gir noen opplagte begrensninger. Den har heller ikke skiluke, som burde være standard.
Men som eneste bil i denne klassen har Ioniq 5 skyvbart baksete. Det gir solide 100 liter ekstra bagasjeplass på de tyngste utfluktsdagene, forutsatt at baksetepassasjerene kan avse litt av danseplassen bak der.
Usedvanlig kompetente
Tesla har stort sett vært i særklasse ved ladestolpene.
Men Ioniq 5 – og den teknisk sett like Kia EV6 – leveres med et system på 800 volt som skal gi ladefart opp til 200 kW. Våre tester viser at bilene innfrir. Mer detaljerte ladetall kan du lese i omtalen av Ioniq 5.
Konklusjonen er uansett at den nå er jevnbyrdig med Tesla på ladeevne. Dermed bikker duellen i favør av Ioniq 5. Om ikke bilen er attraktiv nok fra før, så lader den oss inn i fristelse.

Mest lest på Motor.no de siste månedene:
-
Gikk ikke «sinnssykt bra»:
Modifisering skadet bil for 171.000 kroner
-
77
Test: Toyota bZ4X
Vi er forbauset over hvor middels alt er
-
Blokkerer for hurtiglading:
– Det er helt greit å parkere slik
-
Kjøpte campingvogn til 3000 kr:
Campingplassen sendte vogna til vraking
-
Taycan-eiere reagerer skarpt:
Får ikke luksusfunksjon – men 2300 kroner fra Porsche
-
Motors store rekkeviddetest:
Elbilene slet med norsk sommervær
-
Motors sommerdekktest:
Elbil-dekkenes svakheter vekker internasjonal oppsikt
-
Nye resultater fra Euro NCAP:
Elbilene imponerer, men to merker bør skjelve
-
Petter fortviler, NAF reagerer:
«Ingen» verksteder kan godkjenne tilhengere
-
Jan betalte 30 kr/kWt:
Dette er trolig Norges høyeste ladepris
-
Hyundai Ioniq 5 med liten vektkapasitet:
Calle kan bare ha barna som passasjerer
-
Populære og nye modeller:
Dette er ventetiden på ny elbil – og disse får du på dagen
-
Wenche og Aage fikk sjokk:
Glasstaket i BMW-en knuste uten forvarsel mens de kjørte
-
Risikabelt å havne i retten:
Tapte mange hundre tusen kroner på å selge denne bilen
-
Forskning «fra vugge til grav»:
Skoda diesel slipper ut mindre CO2 enn en elektrisk Mustang