HVOR SMART? Lønner det seg med billige, gamle bruktbiler eller dyre, nyere datamaskiner på hjul? – Nå er det vel smarteste å bare gjøre som de sier, konstaterer Inga Strümke.

10-punktsjekken med Inga Strümke:

«Har hørt rykte om at vannet i vaskehaller gjenbrukes»

Inga Strümke lever for og av å formidle kunnskap om kunstig intelligens. Hun synes hun gjorde noe ganske smart ved å kjøpe bil av nyere dato sist vinter.

Publisert

10-PUNKTSJEKKEN

Motor spør norske bileiere om hvordan de (eventuelt) klarer å holde nede bilutgiftene. Dyrekjøpte erfaringer og gode råd kommer på Motor.no hver uke. Denne gangen: Inga Strümke, forsker og forfatter.

Les tidligere 10-punktsjekker her

Hvor mye koster bilholdet deg i måneden – og hvordan ser regnestykket ut?

– Cirka «en tusing» i forsikring, cirka det samme i bensin og vel en 50-lapp for lading (hybrid). Og så har jeg nybilgaranti. Det er lite vedlikehold, enn så lenge. Det vil si, jeg skulle absolutt byttet vindusviskere. Nå har jeg en Volvo XC60 2021-modell. Hvis jeg kan, vil jeg gjerne her benytte anledningen til å gi forhandler og verksted, Nardo Bil Volvo, en shout out (ros) for helt ville kanelsnurrer. Ja, og service da!

Inga Strümke (34)

  • Mottok i fjor Brageprisen for årets beste sakprosabok: «Maskiner som tenker – algoritmenes hemmelighet og veien til kunstig intelligens».
  • Strümke er født i Tyskland. Hun kom til Norge da hun var fire år.
  • Mastergrad i teoretisk fysikk fra NTNU og doktorgrad i partikkelfysikk fra Universitetet i Bergen. Nå forsker ved Norwegian Open Artificial Intelligence Lab, NTNU.
  • Kjent som deltager i NRKs populærvitenskapelige radioprogram «Abels tårn».

Hvordan påvirket kostnadene hvilke bilvalg du faktisk har gjort? Hva er det smarteste du har gjort for å få kostnadene ned? Hvilket råd deler du gjerne om smart bilhold?

– Jeg har kjøpt ganske billige biler hittil og betalt i form av hodebry (og løpende utgifter). I vinter kjøpte jeg meg en nyere bil for å slippe uforutsette utgifter. Det føles ganske smart, men i sum har jeg nok betalt mye mer enn jeg ville gjort for en billig bil. Det smarteste før i tiden var vel å kunne fikse bil selv. Men moderne biler er jo for datamaskiner på hjul å regne, så nå er det vel smartest å bare gjøre som de sier.

HVOR ER NAF VEIHJELP? Punktering i ørkenen i Namibia i 2011 – og ingen å ringe. Da er det bare å fikse hjulet på Hilux'en selv.

Hvordan gjør du vedlikehold? Polering? Håndvask eller vaskehall? Hvor ofte? Rustbehandling?

– Jeg hørte et rykte om at vannet i vaskehaller gjenbrukes, men at filtrene som fjerner sand og større partikler ikke klarer å fjerne salt. Ryktet er så langt ubekreftet, men kanskje Motor vil grave i det? Jeg vasker uansett for hånd cirka to ganger i måneden.

Skifter selv

Hva gjør du med dekk, skift og oppbevaring? Hvor ofte bytter du – og hva slags dekk kjøper du?

– Så langt har jeg skiftet dekk selv. Nå har jeg dekkhotell, så jeg faller sikkert for fristelsen å la noen andre gjøre det når vårens bytte står for tur. Jeg bytter dekk når mønsterdybden er under minstekravet, eller når det er flatt – he, he.

Hvordan sjekker du historikken på bilen når du kjøper bruktbil? Og hvor lang levetid må bilen din ha?

– I det hypotetiske tilfellet der jeg kjøper bruktbil privat, sjekker jeg serviceheftet. Men jeg stoler ikke på min egen vurderingsevne og tålmodighet, så jeg kjøper alltid gjennom forhandler. Levetid er avhengig av bilen jeg kjøper. I fjor hadde jeg en veldig morsom, men i overkant svær SUV: SsangYong Rexton, årsmodell 2021. Den orket jeg ikke å betale dieselforbruket for i mer enn ett år. Da har det ikke så mye å si hvor lenge bilen kunne levd hos meg. Nå lever den videre uten meg.

… OG HAL I OG DRA! Inga og hennes siste diesel-SUV, SsangYong Rexton 2021-modell, på dårlig føre.

Uteparkering

Hvor parkerer du bilen din? Inne – eller ute hele året? Bruker du trekk hvis den står ute?

– Ute. Bil er fremdeles en bruksgjenstand.

Er det en, eller flere, bruks- og nytteegenskaper bilen din MÅ ha (à la oppvarmet ratt, tilhengerfeste ...) hvis pengene ikke var en begrensning?

– Firehjulsdrift og differensialsperre.

Hvilken farge har bilen din? Hvilke er godtatt? Og hvilken farge kan bilen din aldri ha?

– Den er grå, men det la jeg ikke merke til før etter at jeg kjøpte den. De fleste farger funker, men hadde bilen vært gul, hadde jeg hatt veldig vondt i skuldra. Jeg kommer aldri til å slutte å leke «gul bil».

Skulse katter

Hva er den dårligste bilinvesteringen du har gjort – og hvorfor ble den så gal?

– Jeg kjøpte en RAV4 av en forhandler i Bergen som viste seg å være en svindler som tømte hallen sin en ukes tid etter at handelen var avsluttet. Jeg kjøpte katta i sekken og måtte bytte bakaksling for egen lomme, men ifølge Bergens Tidende var det andre kunder som tapte flere hundre tusen, så alt i alt kom jeg billig ut av det. Dessuten solgte jeg strengt tatt katta i sekken til forhandleren, også (en Peugeot 206 cc som ikke hadde opplevd en eneste service gjennom hele studietiden min), så jeg tenker vi er skuls.

Hvilke av dine bildrømmer stanses av lommeboka? Og hva slags bil hadde du valgt nå om pengene ikke var en begrensning?

– Il Tempo Gigante. Tenk å ha TO speedometre!

HALLÓ ÞÁ: Selfie på tur i en Hilux på Island i 2017.