I NØDMODUS: Dårlig utført optimalisering gjør at denne bilen går i nødmodus når man girer fra 5. til 6. gir.

Selger feilinformerte om tuning:

Får hele kjøpe­summen tilbake for Audien

– Selger bekrefter at motoren ikke er trimmet, sto det i kjøpekontrakten. Men det stemte ikke, og nå får bruktbilkunden heve kjøpet.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg trenger ikke nærmere 300 hester, sier Kim-Ove Valberg i Mo i Rana.

I fjor vinter kjøpte han en syv år gammel Audi A6 for 357.000 kroner av bruktbilforhandleren Jensen Bil i Trondheim.

Kort tid etter overtakelsen opplevde han vibrasjoner under giring. Merkeforhandleren Sulland mente årsaken kunne være at bilen var trimmet.

Dette ble bekreftet i en analyse foretatt av firmaet Optituning Helgeland, som driver med modifisering av biler. De avdekket at det er utført en mangelfull optimalisering med dårlig programvare, som fører til et feil forhold mellom drivstoff og turbotrykk.

Dermed går bilen inn i en form for nødmodus hver gang det gires mellom femte og sjette gir, opplyste daglig leder i modifiseringsfirmaet da partene møttes i tingretten.

NAF-test indikerte

Før bilkjøpet understrekte Kim-Ove Valberg flere ganger overfor bruktbilforhandleren at han ikke vil ha en bil som er trimmet.

Bruktbilfirmaet bekreftet at Audien ikke er trimmet, også etter at en NAF-test indikerte at bilen kunne være optimalisert.

Etter ønske fra Kim-Ove Valberg ble det derfor tatt inn i kjøpekontrakten at «selger bekrefter at tidligere eier og Jensen Bil ikke har trimmet motoren».

Da det viste seg ikke å stemme, gikk Valberg til sak mot bruktbilfirmaet, og krevde å få heve kjøpet. Han vil ikke ha en bil som er trimmet.

– Motor og gir-forsikringen gjelder jo ikke. Dessuten er det dyrt å reparere dersom noe går i stykker, sier Valberg til Motor, og legger til:

– Jeg trenger heller ikke nærmere 300 hester.

Audien hans har originalt 204 hestekrefter, men er nå oppmodifisert til ca. 270–280 hester.

– Uriktige opplysninger

Helgeland tingrett har nå avsagt dom hvor Valberg får fullt medhold.

Han får returnere bilen, og får hele kjøpesummen tilbake – i tillegg til utgifter og saksomkostninger, som han har hatt, på 120.000 kroner.

– Selgeren har gitt uriktige opplysninger, skriver tingretten i sin dom.

Bruktbilfirmaet tilbød seg å tilbakestille modifiseringen og gi ekstra garanti.

Men dette mener tingretten ikke er nok, fordi modifiseringen kan føre til senskader på bilen.

I retten bekreftet både daglig leder for modifiseringsfirmaet og en representant fra merkeforhandleren Møller Bil at slike skader ikke kan avdekkes før bilen plukkes fra hverandre, noe som er både tidkrevende og dyrt.

Ble feilinformert

Daglig leder John Arne Jensen i Jensen Bil sier til Motor at de vurderer å anke dommen, men at de foreløpig ikke har bestemt seg.

Bruktbilfirmaet vurderer også å saksøke den tidligere eieren – en annen privatperson – for å ha feilinformert dem.

Den tidligere eieren har overfor bruktbilfirmaet skriftlig bekreftet at han ikke trimmet bilen. Men i rettssaken vedgikk han at han i forkant av innbyttet av bilen til Jensen Bil, optimaliserte effekten med 60–70 hestekrefter.

Klager på trimming

Det er ikke kjent hvor dette arbeidet ble gjort. Men det er et stort antall firmaer som både ulovlig og lovlig tilbyr modifisering av motorer.

Motor har i det siste skrevet to artikler om andre kunder som har vært misfornøyd med utført trimming. Den ene kunden klaget på at BMW-en gikk for bra, den andre klaget på at bilen ikke ble sprekere.

Begge fikk medhold i sine krav.