STADIG IKKE EL-OVERBEVIST: Toyotas Akio Toyoda, her mens han sier godt nytt år til organisasjonen under bilmessen i Tokyo i forrige uke.

Toyota-sjef:

«Elbiler vil aldri få mer enn 30 prosent av markedet»

Toyotas styreleder mener at samme hva som skjer, kommer majoriteten av bilkjøpere til å velge noe annet enn elektriske biler.

Publisert

– Én milliard mennesker lever uten elektrisitet, og vi i Toyota selger biler også der. For disse er ikke dyre biler svaret, sa Akio Toyoda denne uken.

Toyoda er barnebarn av selskapets grunnlegger, ledet Toyota i mange år og sitter fortsatt som styreleder. Uttalelsene kom via Toyotas egen medieplattform, der de ble plukket opp av Bloomberg.

«Opp til kundene»

Toyoda mener at maksimalt 30 prosent av verdens befolkning vil disponere elbiler – uansett.

Styrelederen sier at de øvrige 70 prosentene vil kjøre hybrider, hydrogenbiler eller biler slik vi har vært vant til å kjenne dem gjennom mange tiår.

– Forbrenningsmotorer vil bestå. Og alt dette bør være opp til kundene, ikke politikk eller reguleringer, slo han fast.

På en bilutstilling i Tokyo i forrige uke sa både Toyota- og Mazda-ledere, uavhengig av hverandre, at selskapene skal etablere egne avdelinger som kun jobber med ny teknologi til forbrenningsmotorer.

Toyoda uttrykte da at han elsker motorer – «deres lyd og lukt» – samt at den egentlige fienden er CO2. For ham handler det derfor om å forbedre de klassiske løsningene. Eventuelt via Toyotas gamle fanesak, hydrogen.

«Tungt å stå alene»

Dette er langt fra første gang Toyoda taler elbil-verdenen midt imot. Ta for eksempel en titt på disse sakene:

Mener bransjen tviler kraftig på elbiler

Tar et oppgjør med elbil-ønskene

Fyrer av mot elbil-satsingen

Toyoda er på alle måter klar over at mange reagerer, noe han også  kommenterte.

– Alt jeg hører, er «Toyota henger etter på elbiler». I tre år har jeg vært den eneste i bilindustrien som har snakket om at det finnes flere veier videre. Jeg har virkelig fått gjennomgå, og det er tungt å stå alene. Men i Japan har vi vår egen måte å gjøre ting på, og jeg tror det er feil å etterlikne Vesten i ett og alt, sa han.

Koji Sato, Toyodas etterfølger som toppsjef, har slått fast at nå setter Toyota elbiler først.

● Bloomberg siterer et elbil-anslag fra sin egen divisjon for markedsforskning, BloombergNEF. Der heter det at 75 prosent av nybilsalget og 44 prosent av alle biler på veiene vil være elbiler i 2040.