2021 NAF Elbiltesten

Green NCAP:

Tesla Model 3 nest best i «grønn» måling

Nio, Renault og Audi følger hakk i hæl i Green NCAPs livssyklusmåling – men én modell sniker seg foran alle.

Publisert Sist oppdatert

Modellen som topper listen hos Green NCAP, er det ikke registrert ett eneste eksemplar av i Norge – elbilen Dacia Spring.

Green NCAP er et EU-støttet organ som kort og godt undersøker hvor miljøvennlige biler er. Nå er arbeidet oppsummert ved årets slutt.

29 biler er blitt testet per i dag, og oversikten gjenspeiler at europeiske bilkjøpere i langt større grad enn norske velger klassiske forbrenningsmotorer – så langt er bare sju rene elbiler vurdert.

Her kommer altså Daciaen best ut, med Tesla Model 3 hårfint bak. Den videre listen ser slik ut, i synkende rekkefølge:

Forskjellene er ganske små. Daciaen og Teslaen får henholdsvis 9,9 og 9,8 poeng, Hyundaien får 9,4 – alle de øvrige lander på 9,6 poeng.

Før du tenker at Dacia Spring er modellen å gå for, minner vi om en test fra organet med et navn som likner – Euro NCAP – der Spring for et år siden utmerket seg med bare 1 av 5 stjerner.

Sjarmerende Toyota Aygo X kommer best ut av de testede bensinbilene, men langt bak. Toyotaen ble belønnet med 5,6 poeng, på en skala som altså går til 10.

Aller sist, med 1,4 poeng, ligger Hyundai-konsernets Genesis GV70, også dette en bil få nordmenn har et forhold til. Men på plassen over finner vi en gammel kjenning: Subaru Outback.