ULIKE: Her er det mer enn fargen som skiller. Den ene har helårsdekk, og mer enn dobbelt så lang bremselengde på islagte veier.

Volvo lytter til kritikerne:

Dropper helårsdekkene

Volvo har fått mye kritikk etter at de innførte helårsdekk som standard på sine modeller. Nå snur de.

Publisert Sist oppdatert

Volvo har nå besluttet å utstyre sine nye biler i Europa med sommerdekk. Men det vil ta tid før kjøpere av de helelektriske modellene XC40 og C40 – som er de mest populære på det norske markedet – får annet enn helårsdekk levert fra fabrikken.

Den nye standarden vil ikke gjelde før fra og med modellår 2025. Helårsdekkene, kalt Recharge, vil etter dette fortsatt være tilgjengelig som tilvalg.

Da Recharge-dekkene ble introdusert i 2021, reagerte mange dekkeksperter. Nils Svärd i Vi Bilägare, som organiserer de store dekktestene Motor publiserer (NAF-medlemmer kan lese den ferske sommerdekktesten her), var blant dem.

TILVALG: Helårsdekkene – kalt Recharge av Volvo – kan duge bra i overgangen mellom sesongene, men er dårligere på både typisk sommer- og vinterføre enn spesialdekkene.

Gambling

Han konstaterte at helårsdekkene var dårligere enn sommerdekk på sommerføre og dårligere enn vinterdekk på vinterføre (les vinterdekktesten her). Han mente videre at Volvos sparetiltak var å gamble med sikkerheten, og at det først og fremst rammet unge, urutinerte sjåfører (les mer her).

Kommunikasjonssjef i Volvo, Erik Trosby, skriver i en e-post til Motor at Volvo alltid er åpne og lyttende til konstruktive innspill, og at de tas med når utstyrsnivåene bestemmes. Han skriver videre dette:

Stor SUV først

«Etter en samlet vurdering av tilbakemeldingene, har vi besluttet å gjeninnføre sommerdekk som vår fabrikkstandard. Vi vil fortsette å tilby vinterdekk, slik vi hele tiden har gjort, og anbefaler at kundene bruker disse dersom man kjører på is og snø. All-season-dekk har anvendelige egenskaper som kan takle flere typer vær- og kjøreforhold. Vi vil derfor fortsette å tilby disse som tilvalg, slik at våre kunder får muligheten til å velge de dekkene som passer deres behov best.»

  • Den store elektriske SUV-en EX90 (les mer om den her) blir første bil med de nye sommerdekkene.