BILDELING: Thor Gjermund Eriksen kjører mindre etter at han og kona flyttet til leilighet i Oslo sentrum, men med fire barn uten bil driver han i praksis en slags bildelingsvirksomhet.

10-punktsjekken med Thor Gjermund Eriksen:

– Finnes det noe sånt som smart bilhold?

Thor Gjermund Eriksen skal fikse både tog og tall som sjef i Bane NOR. Men sitt eget bilregnestykke har ikke den tidligere NRK-sjefen våget å regne helt detaljert på. 

Publisert

10-PUNKTSJEKKEN

Motor spør norske bileiere om hvordan de (eventuelt) klarer å holde nede bilutgiftene. Dyrekjøpte erfaringer og gode råd kommer på Motor.no hver uke. Denne gangen: Thor Gjermund Eriksen, tidligere NRK-sjef, nå toppsjef i Bane NOR.

Les tidligere 10-punktsjekker her

Hvor mye koster bilholdet deg i måneden – og hvordan ser regnestykket ut? 

– Huff, det regne­stykket har jeg ikke gjort presist. Svaret er vel altfor mye. Vi har to relativt nye elbiler, en Nissan Ariya (ny høsten 2022) og en Porsche Taycan (ny høsten 2021). Nå, etter at vi flytta i leilighet i byen og jeg skifta jobb, så står de mye stille. Men vi driver en slags «bildelingsvirksomhet» i familien. Har fire voksne barn som ikke har bil, så de kommer rett som det er for å låne.

Thor Gjermund Eriksen (57)

  • Konsernsjef Bane NOR. Kringkastingssjef i NRK 2013 til 2022. Var i en kort periode mellom disse stillingene administrerende direktør i Norsk Tipping. Har også vært konsernsjef i Amedia, samt blant annet journalist, politisk redaktør og ansvarlig redaktør i Dagbladet.
  • Har vært politisk engasjert som medlem av SV og senere Arbeiderpartiet, personlig rådgiver for Erik Solheim (SV) og byrådssekretær for daværende miljø- og samferdselsbyråd Raymond Johansen.
  • Gift, to barn – og to bonusbarn.

Hvordan påvirket kostnadene hvilke bilvalg du faktisk har gjort? Hva er det smarteste du har gjort for å få kostnadene ned? Hvilket råd deler du gjerne om smart bilhold?

– Jeg har hatt elbil i mer enn 10 år. Det har vært gunstig, sammen­­lignet med bensinbil. Men finnes det noe sånt som smart bilhold?

Storebrors jobb

Hvordan gjør du vedlikehold? Polering? Håndvask eller vaskehall? Hvor ofte? Rustbehandling?

– Vask og polering skjer i vaskehall. Jeg bruker ikke de aller billigste, fordi jeg da mistenker at det er noe «muffens». Jeg kjører nok med litt for møkkete bil litt for lenge.

Hva gjør du med dekk, skift og oppbevaring? Hvor ofte bytter du – og hva slags dekk kjøper du?

– Aner ikke hva slags dekk vi har. Fulgte med bilen. Bruker dekkhotell. Veldig greit, men litt dyrt. På den ene bilen skifter jeg selv – eller for å være helt ærlig, så er det ofte broren min som gjør det for meg. Sånt skal jo storebrødre gjøre!

Bruktbil?

Hvordan sjekker du historikken på bilen, når du kjøper bruktbil? Og hvor lang levetid må bilen din ha? 

– Tror ikke jeg har kjøpt bruktbil noen gang. Har stort sett hatt firmabil, men det er det slutt på nå. Nå skal vi ha den ene bilen lenge. Veldig lenge, håper jeg. Den andre kan det hende vi selger. Vi bruker bilene mye mindre nå. Jeg går til jobben, så bilen brukes til hytta og fritid. Kona bruker bilen av og til på jobben, men kjører som oftest kollektivt.

Hvor parkerer du bilen din? Inne – eller ute hele året? Bruker du trekk hvis den står ute?

– Vi har varm garasje i kjelleren. Tar bare heisen ned og der står bilen tørr og varm uansett vær. Det er deilig. Har ikke engang trekk til bilen.

Anonyme farger

Er det en, eller flere, bruks- og nytteegenskaper bilen din MÅ ha (à la oppvarmet ratt, tilhengerfeste ...) hvis pengene ikke var en begrensning?

– Nei, men jeg har blitt glad i firehjulstrekk. Stor fordel på vinterføre på fjellet og på hytta. Hadde vel ikke kommet hjem etter nyttår i år uten kraft på alle fire hjula. Og så må den ha en god DAB-radio for å høre på NRK radio. Men det har jo alle biler.

Hvilken farge har bilen din? Hvilke er godtatt? Og hvilken farge kan bilen din aldri ha?

– Jeg og kona har bare hatt biler med farger ingen legger merke til. Har knapt lagt merke til hvilken farge bilene våre har. Grå metallic?

Har du lest disse sakene fra Motor?

Ingen investering

Hva er den dårligste bilinvesteringen du har gjort – og hvorfor ble den så gal?

– Kjøp av bil kan aldri kalles en investering. De er for dårlige til det. Men jeg timer ikke bilkjøp. Jeg kjøper når vi trenger ny bil. Og nå blir det lenge, lenge til neste gang.

Hvilke av dine bildrømmer stanses av lommeboka? Og hva slags bil hadde du valgt nå, om pengene ikke var en begrensning?

– Jeg drømmer ganske mye, men aldri om bil. Men jeg liker å ha en bil som er god å kjøre og som føles sikker. Det er klart Porsches elbil er en flott bil, men Nissan Ariya som koster halvparten, er like god å kjøre, synes jeg.