I 100: Nå kan du kjøre i 100, hvis du oppfyller bestemte krav.

Nye regler:

Nå øker farts­grensen for tilhengere

Fra og med i dag fredag økes fartsgrensen for tilhengere og campingvogner. – Dette har mange ventet på, sier samferdselsministeren.

Publisert Sist oppdatert

Tillatt hastighet for tilhengere uten bremser økes fra 60 til 80 km/t. Noen tilhengere og campingvogner, som oppfyller visse tekniske krav, kan godkjennes for hastigheter opp til 100 km/t.

Endringene trer i kraft i dag, 11. mars.

Alle andre tilhengere får fortsatt fartsgrense på 80 km/t.

Fornøyd minister

– Dette er en endring jeg vet mange har ventet på. Særlig campingturister vil sette pris på at norske fartsgrenser er blitt enklere å forstå og følge, og mer i pakt med reglene i våre naboland, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap).

Med stadig høyere fartsgrenser på mange veier, har fartsforskjellene mellom biler med og uten tilhenger eller campingvogn økt.

Endringene i trafikkreglene er gjort for å redusere denne forskjellen. Dermed minsker risikoen for farlige forbikjøringer og påkjøringer bakfra. Dessuten er alle tilhengere som tas i bruk i Norge i dag, teknisk dimensjonert og godkjent for 80 km/t.

Kravene

For å kunne kjøre med tilhenger i 100 km/t, må tekniske særkrav oppfylles, blant annet til hydraulisk støtdemping og stabiliserende tilhengerkobling, melder Samferdselsdepartementet.

Er dette på plass, kan Statens vegvesen etter godkjenning av tilhengeren utstede et såkalt «Tempo 100»-bevis.

Tilhengere med Tempo 100-bevis vil kunne trekkes i opp til 100 km/t, så lenge kombinasjonen av trekkbil og tilhenger også er egnet for dette. Tilhengere og campingvogner godkjent for Tempo 100 må gjennomføre EU-kontroll på lik linje med personbiler.

Motor har skrevet flere artikler om økte fartsgrenser for tilhengere. Få av dagens hengere vil kunne kjøres i 100.