I 100: Campingvogner kan nå få kjøre i 100 km/t. Men trenger du den muligheten?

Vanskelig med EU-kontroll:

Vil ikke gjøre det lettere å få kjøre i 100

Samferdselsmyndighetene vil ikke gjøre det enklere å få kjøre tilhenger og campingvogn i 100. Forbrukerorganisasjon rister på hodet.

Publisert

Myndighetene har gjort det mulig å få kjøre i inntil 100 km/t med tilhengere og campingvogner. Det forutsetter imidlertid at tilhengeren eller campingvognen oppfyller visse krav, blant annet gjennomført EU-kontroll, dersom den er eldre enn fire år.

Men å få gjennomført EU-kontroll på campingvogner og tilhengere er lettere sagt enn gjort. Hvis ikke du får utført det, må du holde en maksimal hastighet på 80 km/t.

Myndighetene vil heller ikke gjøre det enklere:

– Samferdselsdepartementet ser ikke behov for å endre reguleringen av dette, skriver seniorrådgiver Kjell Brataas i en epost til Motor.

Vanskelig

Norsk Bobil og Caravan Club, som organiserer landets campingvogneiere, synes prosessen campingvogneierne må gjennom for å få tillatelse til å kjøre i 100, er vanskelig og uoversiktlig, både for campingvogneierne og for verkstedene som eventuelt kan utføre kontrollene.

Fagsjef Anita Hokholt Engh anbefaler derfor medlemmene om å stille seg spørsmål om man virkelig har behov for å ha mulighet for å kjøre i 100 km/t.

Liten plass

NAF og de aller fleste andre kontrollstedene har foreløpig ikke åpnet opp for å kontrollere tilhengere og campingvogner, slik at de kan godkjennes for den såkalte Tempo 100-ordningen.

– Vi har rett og slett plassproblemer både inne og ute for å gjøre kontroller på disse tilhengerne og campingvognene. Dessuten er det vanskelig å få kjørt spesielt store campingvogner inn i kontrollhallene våre, sier Jarl Tyldum, senterleder ved NAF-senteret i Sandvika utenfor Oslo.

Vil informere

Etter Motors oppslag vil samferdselsmyndighetene nå prøve å få flere verksteder til å åpne opp for å gjennomføre EU-kontroll av tilhengere og campingvogner.

– EU-kontroll av tilhengere er en enkel kontroll. Statens vegvesen arbeider nå med å nå ut til alle kontrollorgan med slik informasjon. Målsetningen er at flere aktører vil tilby disse kontrollene, skriver Kjell Brataas.