TRAGISK ULYKKE: Her blir den da syv år gamle BMW X6 fraktet vekk etter dødsulykken.
TRAGISK ULYKKE: Her blir den da syv år gamle BMW X6 fraktet vekk etter dødsulykken.

Dødsulykke hjem fra julebord:

Dømt for psykisk medvirkning til fyllekjøring

Tre passasjerer ble dømt for fyllekjøring – selv om de ikke satt bak rattet.

Publisert Sist oppdatert

Det var en ung mann i 20-årene som kjørte fra julebordet, med fire passasjerer i bilen. Kjøreturen endte med en tragisk dødsulykke i Rossfjordstraumen i Troms for to år siden.

I altfor høy hastighet kjørte mannen ut av veien. Bilen rullet rundt flere ganger og stanset ikke før den lå nesten i fjæra.

På dette tidspunktet var to av passasjerene satt av. En av de gjenværende, en kvinne, omkom.

Tidligere i år ble mannen dømt til fengsel i åtte måneder og en bot på 48.000 kroner. Han ble også fratatt førerkortet og dømt til å betale oppreising til den omkomnes etterlatte.

Nå er også de tre passasjerene som satt på fra etterpåfesten, dømt i lagmannsretten – for psykisk medvirkning.

Nyansatt

De fem i bilen var alle på vei hjem fra julebordet til et maskin- og transportfirma. Føreren ble ansatt i firmaet bare noen måneder før julebordet som fikk det tragiske utfallet.

Den ene av de tre som nå er dømt for medvirkning, en 51 år gammel mann, er innehaver og daglig leder av firmaet. De to andre er lederens samboer, en kvinne på 36 år, og en mann på 59 år som var ansatt i firmaet. 59-åringen var samboer med den omkomne kvinnen.

Høy promille

Sjåføren, den unge mannen i 20-åra, mener selv at han ikke følte seg tvunget til å kjøre de fire passasjerene hjem fra etterpåfesten, som de hadde i bedriftens lokaler på morgenkvisten etter julebordet.

Likevel er 51-åringen, 36-åringen og 59-åringen nå dømt for psykisk medvirkning av Hålogaland lagmannsrett.

– At sjåføren selv ikke følte seg tvunget, er ikke ensbetydende med at det ikke foreligger psykisk medvirkning, skriver lagmannsretten.

Retten mener det er bevist at de tre som nå er dømt, var med på beslutningen om at den unge nyansatte skulle kjøre, selv om han var påvirket av alkohol.

To timer etter ulykken hadde sjåføren en promille på 1,33.

121.000 kr i bot

Alle de tre dømte har fått ubetinget fengselsstraff på mellom 24 og 30 dager. Den 51 år gamle innehaveren av firmaet, som også eide bilen, må i tillegg betale en bot på 121.000 kroner, samt at han mister førerkortet i to og et halvt år.

Han samboer har fått 56.000 kroner i bot, mens den ansatte medarbeideren på 59 år er dømt til en bot på 68.000 kroner. De to mister førerkortet i ett år hver.

Dommen er anket til Høyesterett.

Ny lovhjemmel

Lovverket ble endret for seks år siden, i 2015, slik at man kan straffes for medvirkning dersom man vet om eller burde vært klar over at noen kjører bil uten å være edru. I tingretten ble alle tre frifunnet for psykisk medvirkning.

Dødsulykken skjedde etter at firmaets sjef og hans samboer var sluppet av, og da de var tre personer igjen i bilen. Sjåføren i 20-årene ble lettere skadet, mens den 59 år gamle mannen ble alvorlig, men ikke livstruende skadet.